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DECISION 

The Director, Defense Finance and Accounting Service (DFAS ) , 
has requested an advance decision under 31 U.S.C. § 3529 on 
several questions involving the Survivor Benefit Plan (SBP) 
account of _ ·· -- .. _ · · -: -_· , a retired Army 
member who re~arried his former spouse whom he had divorced prior 
to retirement. The request was submitted to the General 
Accounting Office (GAO) on June 28, 1995; however, as a result of 
the transfer of functions from GAO to the executive branch 
mandated by Public Law No. 104-316, and in accordance with 
subsequent delegations, the matter has been transferred to this 
office for resolution. For the reasons set forth below, we 
conclude that · · current spouse is entitled to 
immediate annuity coverage as his spouse beneficiary under the 
SBP upon remarriage. · 

FACTS 

The member married~ - in 1978. They were 
divorced on November 24, 1992, in Hawaii. The divorce decree 
required that ~ : . enroll in full SBP coverage for the 
benefit of his former spouse and their minor child. The member 
retired from the Army on March 1, 1993, at which time he elected 
maximum former spouse and child coverage under the SBP. On 
December 20, 1994, the member and • 'vere remarried. 
Subsequent to the remarriage, requested that . be 
covered as his spouse beneficiary under the SBP. 

ISSUES 

DFAS presents the following questions in connection with 
this matter: 

a. Can the member convert his SBP coverage from former 
spouse to spouse, since the former spouse beneficiary is now his 
current spouse? 
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b. If the answer to the above question is "yes," does 
the member need a court order authorizing the election change? 

c. If the answer to the first question is "yes," is 
Devita eligible for an annuity if the member dies within the 
first anniversary of their remarriage? 
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d. If the answer to the first question is "no," does 
Devita retain "suspended" coverage as · the member's former spouse, 
despite the fact that she remarried the retired member before 
reaching age 55? 

LAW 

An election to participate in the SBP is generally binding 
and irrevocable, and may not be unilaterally changed by the 
member. (See 53 Camp. Gen. 470, 474 (1974); 62 Camp. Gen. 553, 
556 (1983) ___ )_ Under the provisions of 10 U.S.C. § 1450 (f) (1), · 
however, a member who elected former spouse coverage may change 
that election and provide an annuity to a spouse or dependent 
child. The change of election must be written, signed by the 
retired member, and received by the Secretary concerned within 
1 year after the new spouse or dependent child is acquired. 
Further, if the former spouse election is required by a court 
order, the member must furnish a certified copy of a court order 
that modifies the provisions of the previous court order so as to 
permit the retiree to change the former spouse elec t ion. (See 
10 u.s.c. § 1450 (f) (2).) -

For SBP purposes, the term "widow" is defined in 10 U.S.C. 
§ 1447(7) to mean the surviving wife of a person who, if ·not 
married to the person at the time he became eligible for retired 
pay, was married to him for at least 1 year immediately before 
his death, or is the mother of issue by that marriage. 

ANALYSIS 

As noted above, the law permits a member, upon acquiring a 
new spouse, to change from former spouse to spouse coverage, if 
the change is requested in writing before the first anniversary 
of the marriage. Where the former spouse coverage is required by 
a court order, the law requires that the member submit a new 
court order that permits the change to criverage for the new 
spouse. In this case, · submitted a request to change 
from former spouse to spouse coverage within the required 1-year 
period following his remarriage. However, since the former 
spouse coverage is mandated by a court order, DFAS notes that a 
strict application of the statutory language would appear to 
require that the member obtain a modifying court order 
authorizing the change. DFAS questions whether such an 
interpretation is correct in cases such as this, where a member 
has remarried a former spouse beneficiary and, although a change 
in the type of SBP coverage is requested,· there is no change in 
the identity of the annuity beneficiary. 
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It is our conclusion that a modifying court order is not 
required in this situation. In B-249740, Ju~e _ 4, 1993, ~case · 
involving a member whose former spouse beneflclary had dled, the 
Comptroller General noted that once the former spouse beneficiary 
died, the court order requiring the member to provide the former 
spouse coverage "was no longer relevant or effective" and the 
former spouse was "no longer a beneficiary under the Plan." ·We 
believe a similar determination is appropriate is cases such as 
this one. Once the member and remarried, she was no 
longer the member's former spouse, so he no longer had a former 
spouse beneficiary under the SBP. Consequently, the provisions 
of 10 U.S.C. § 1450(f) (1) and (2) are not applicable to this 
case, and the member did not need to obtain a modifying court 
order in order to elect annuity coverage for his new spouse. 
Question a is answered in the affirmative, and question b is 
answered in the negative. 

With regard to the question of the effective date of 
spousal annuity coverage, the general rule is that when 

a member who is not married at retirement acquires a spouse after 
retirement and makes an election of spouse coverage, the spouse 
is not an eligible beneficiary until either the first anniversary 
of the marriage or the date that the spouse becomes a parent of 
issue by that marriage, whichever is earlier. (10 U.S.C. 
§ 1447(7) .) In B-195349, January 10, 1980, the Comptroller 
General held that when a member remarries a former spouse who had 
been married to the member at retirement and was initially 
provided spouse coverage under the SBP, such spouse upon 
remarriage is exempt from the 1-year waiting period. On the 
other hand, the Comptroller General concluded that, where a 
member was not married at the time of initial election into the 
SBP, but then marries and elects coverage for the hew spouse and 
then divorces and remarries that same spouse, the spouse would be 
subject to the 1-year waiting period. 

DFAS notes that the : · · situation does not exactly fit 
either of the scenarios discussed in the above paragraph. Since 

was not the member's spouse at the time he became eligible 
to participate in the SBP, it would appear that, under the law 
and Comptroller General decisions, she would be subject to the 
1-year waiting period upon remarriage. However, in view of the 
fact that · , - .. was the member's former spouse beneficiary 
immediately prior to their remarriage, DFAS questions whether she 
should be required to wait 1 year to regain annuity coverage as a 
spouse beneficiary. 

We conclude that the 1~year waiting period is not applicable 
in this situation. The Comptroller General has stated in a 
number of decisions over the years that the purpose of the 1-year 
marriage requirement was to "prevent spouse survivors, who 
acquire such status only by virtue of a 'death bed' marriage, 
from automatically receiving the annuity upon the death of the 
member." (56 Comp. Gen. 1022, 1024 (1977); see also B-257180, 
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· Sep. 29, 1994); B-205173, June 9, 1982; 54 Comp. Gen. 266 
(1974).) In a case such as the · there is no issue of a 
"death bed" marriage to acquire benefits, since the "new" spouse 
was already covered as the member's SBP beneficiary prior to the 
marriage. In similar circumstances, the Comptroller General has 
held that adherence to a strict interpretation of the SBP 
statutory language is not required when such interpretation wou ld 
achieve a result clearly not intended by Congress. (See 
B-205173, June 9, 1982.) Consequently, ~ should be 
considered to have become the member's SBP spouse beneficiary 
upon the date of her remarriage to the member, and question c is 
answered in the affirmative. 

In view of the affirmative answer to question a, no answer 
is requ ired to question d. 

Philip M. Hitch 
Deputy General Counse l (Fisca l ) 


