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CLAIMS APPEALS BOARD  

RECONSIDERATION DECISION

DIGEST 

The mandatory language  contained under 10 U.S.C. § 1448(d) specifically  prohibits 

payment of a Survivor  Benefit Plan (SBP) annuity  to the surviving spouse or dependent children 

of a member who dies on active duty if the member is required under a  court order or spousal 

agreement to provide an annuity to his former spouse.   

DECISION

The claimant, the surviving spouse of a deceased member of the U.S. Army, requests  

reconsideration of the appeal decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA)  

in DOHA Claim No. 2019-CL-012301, dated February 27, 2019.   

Background

 On November 1, 1980, the member was married.  On October 25, 1996, the member was 

divorced.  The  final judgment and decree of divorce incorporated a separation agreement signed 

by  the parties on March 11, 1996.  The divorce decree awarded the member’s former spouse   a   
portion of his retired pay.   In addition, the divorce  decree ordered the member to elect former  

spouse Survivor Benefit Plan (SBP) coverage  for  his former spouse at the time of his retirement.  

Specifically, the divorce  decree stated in pertinent part the following:  

 

   

Husband shall elect Survivor Benefit Plan full base coverage  for Wife  

as spouse/former spouse   at the time of Husband’s retirement . . .  

 

 

 



 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

On July 4, 1998, the member married the claimant, and a child was born of their marriage  

on April 6, 2009.  On June 26, 2002, the member’s former spouse sent a letter to the Defense   
Finance and Accounting  Service (DFAS) advising DFAS of her entitlement to a portion of his 

retired pay  at his retirement as set forth under the  divorce decree.  The  former spouse made no 

mention of former spouse SBP coverage.     

In February 2018, after over 39 years of service, the member began to prepare for his 

retirement.  On February  2,  2018, the member completed a DD  Form 2656, Data for Payment of  

Retired Personnel, indicating his intent upon retirement to elect full SBP coverage  for his 

spouse. The member’s last day of active duty   was anticipated to be May 31, 2018, with his 

retirement effective June 1, 2018. However, before reaching his retirement date, the member  

passed away on May 27, 2018, while still on active duty.   

Upon the member’s death, the Defense Finance   and Accounting Service   (DFAS) 

established an SBP annuity for his former spouse. The claimant, as the member’s surviving   
spouse, submitted a claim for the annuity.  DFAS denied the surviving spouse’s claim on the   
grounds that the member  had been under a  court order to provide former spouse SBP coverage  

that had to be paid  in accordance   with 10 U.S.C. § 1448(d)(3).  The claimant appealed DFAS’s 

denial of her claim.  The   DOHA adjudicator upheld DFAS’s denial of her claim for the SBP   
annuity.       

In her reconsideration request, the claimant states that the facts are largely  undisputed but 

she wishes to add that in 2002 DFAS sent the former spouse a letter, in response to the former  

spouse’s request for a portion of the member’s retired pay, advising her that she must deem her   
election for SBP within one  year of the date of the divorce.  However, the former spouse did not  

respond and did not  contact the Army or DFAS in order to seek enforcement of her SBP  

coverage.  The  claimant argues that the language  of the statute clearly requires that the former 

spouse deem her election  for SBP coverage based on the divorce decree within one year of the  

divorce.  She also contends that the statute clearly  reflects congressional preference to the  

surviving spouse.     

Discussion

 The burden of proving the existence of a valid claim against the United States is on the 

person asserting the claim.  A claimant must prove by  clear and convincing evidence on the  

written record that the United States Department of Defense is liable under the law for the  

amount claimed.  See  DoD Instruction 1340.21 (Instruction) ¶ E5.7 (May 12, 2004).  Federal 

agencies and officials must act within the authority granted to them by statute in issuing  

regulations.  Thus, the liability of the United States is limited to that provided by law (including  

implementing regulations).  The interpretation of a statutory provision and implementing  

regulation by those charged with their execution, and the implementation of them by means of a  

consistent administrative practice, are to be sustained unless  shown to be arbitrary, capricious or 

contrary to law.  See  DOHA Claims Case No. 05033105 (November 30, 2005); and DOHA  

Claims Case No. 05021409 (March 30, 2005).  Thus, a claimant must prove that DFAS’s  
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 When a retired member dies, his retired pay stops.  If this occurs, the member’s surviving   
spouse or his former spouse may  be left  without a substantial income.  The SBP, currently  

codified under 10 U.S.C. §§ 1447-1455, was established by Congress in 1972 as an income  

maintenance program for survivors of deceased members of the uniformed services.  See  Pub. L. 

92-42, 86 Stat. 706, 708 (1972).  Under the original legislation, there  was no authority to provide  

coverage for   a former spouse and upon divorce, a   retired member’s former spouse generally lost   
coverage.  In 1982 and 1983, the Uniformed Services Former Spouses’ Protection Act 

(USFSPA) amended the  SBP to allow a member to make a voluntary  election to provide an 

annuity for a former spouse.  Congress then discovered that an agreement to provide an annuity  

to a former spouse could not be enforced even if the retired member was eligible to elect 

coverage, since it was up to the member to make the election voluntarily on behalf of the former  

spouse. See  Pub. L. 97-252, 96 Stat. 718, 730, 735 (1982); and Pub. L. 98-94, 92 Stat. 652 

(1983).  In 1984 Congress concluded that, while participation in SBP remained a voluntary act 

on the part of the retired member, since  coverage  under the SBP could become an item of 

negotiation in a divorce settlement, a former spouse should be entitled to rely  on a  written 

agreement to provide coverage.  As  a result, Congress passed section 644 of Public  Law No. 98-

525, 98 Stat. 2492, 2548 (1984), which provided that if a member had agreed in writing to cover 

his former spouse, the  agreement was incorporated, ratified or approved by a court order and the 

member then refused or failed to make the election as agreed, the former spouse could make a  

request to the appropriate Secretary concerned within a  year of the date of the court order, and 

the Services would “deem”  an election to have been made by the member.   

 

 

interpretation or implementation of its authority  was arbitrary, capricious or contrary to law.  

See  Instruction ¶ E7.3.4 and DOHA Claims Case  No. 07032201 (April 4, 2007).  

Therefore, in a divorce situation, participation in the SBP ensures that the surviving  

former spouse continues to receive payments for the remainder of their life by paying them a  

monthly  annuity to make up for the loss of military  retired pay.  In a pre-retirement divorce, if 

the parties desire immediate SBP coverage  for the former spouse, and the court order directs 

former spouse coverage, the member can also request former spouse SBP coverage when he  

retires in order to be in compliance with the court order.  

The legislative history of 10 U.S.C. § 1448(d) reflects  that Congress included protection 

for personnel still on active duty who are  and were eligible to retire so that a member who 

remained  on active duty  would not earn less survivor benefits than a  member who retired at the  

same grade and with the  same years of service.  See  55 Comp. Gen. 854 (1976); and 53 Comp. 

Gen. 887, 889 (1974).  Prior to 1985 only the surviving spouse of  a retirement eligible member 

who died while on active duty was covered by the SBP under 10 U.S.C. § 1448(d).  In 1985 the 

law was amended to extend SBP coverage to dependent children and to a member’s former 

spouse. This amendment stated in relevant part that if a member is required under a court order 

or spousal agreement to  provide an annuity to the former spouse upon becoming eligible to be a  

participant in the SBP, the Secretary concerned may not pay an annuity to the surviving spouse 

or dependent children.  See  Pub. L. 99-14, § 712(a), 99 Stat. 583, 670.  Therefore, an SBP 

annuity is payable to a surviving spouse or dependent children unless an annuity is payable to a  
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(d) Coverage for Survivors of Members Who Die  on Active Duty.—   
(1) Surviving spouse annuity.—Except as provided in paragraph (2)(B), the  

Secretary shall pay an annuity under this subchapter to the surviving spouse of—   
(A) a member who dies while on active duty after—   
(i) becoming eligible to receive retired pay;  

(ii) qualifying  for retired pay  except that the member has not applied for or  

been granted that pay; or  

(iii) completing 20 years of active service but before the member is eligible  to 

retire as a commissioned officer because the member has not completed 10  years 

of active commissioned service; or  

            (B) a member not described in subparagraph (A) who dies in line of duty  

while on active duty.  

    (2) Dependent children.—   
(A) Annuity when no eligible surviving spouse.—In the case of a member 

described in paragraph (1), the Secretary concerned shall pay  an annuity under 

this subchapter to the member's dependent children under section 1450(a)(2) of  

this title as applicable.  

(B) Optional annuity when there is an eligible surviving spouse.—In the case of 

a member described in paragraph (1) who dies after October 7, 2001, and for 

whom there is a surviving spouse eligible for an annuity under paragraph (1), the  

Secretary may pay  an annuity under this subchapter to the member's dependent 

children under section 1450(a)(3) of this title, if applicable, instead of paying an 

annuity to the surviving spouse under paragraph (1), if the Secretary  concerned, in 

consultation with the surviving spouse, determines it appropriate to provide an 

annuity for the dependent children under this paragraph instead of an annuity for  

the surviving spouse under paragraph (1).  

       (3) Mandatory  former spouse annuity.—If a member described in paragraph 

(1) is required under a court order or spousal agreement to provide an annuity to a 

former spouse upon becoming eligible to be a participant in the Plan or has made  

an election under subsection (b) to provide an annuity to a former spouse, the  

Secretary—   
(A) may not pay  an annuity under paragraph (1) or (2); but  

(B) shall pay  an annuity to that former spouse  as if the member had been a  

participant in the Plan and had made an election under subsection (b) to provide 

an annuity to the  former  spouse, or in accordance  with that election, as the case  

may be, if the Secretary  receives a written request from the former spouse  

concerned that the election be deemed to have been made in the same manner as 

provided in section 1450(f)(3) of this title.  

        (4) Priority.—An  annuity that may be provided under this subsection shall be  

provided in preference to an annuity that may be provided under any other  

provision of this subchapter on account of service  of the same member.  

 

former spouse under the  provisions of 10 U.S.C. § 1448(d)(3).  10 U.S.C. § 1448(d) states the  

following:  

4 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

By the mandatory language  contained under this section of the statute, the Secretary  

concerned is prohibited from paying the annuity to a surviving spouse or dependent children if 

(1) the member is required under a court order or spousal agreement to provide an annuity to a 

former spouse upon becoming eligible to participate in SBP or (2) he has already made an 

election to provide the former spouse SBP coverage.  The language of section 1448(d)(3)(B) 

refers to how the annuity will be paid to the former spouse; it will be paid as if the member had 

become a  participant in the SBP and made the election or as if the Secretary  concerned had 

received a deemed election from the former spouse.  Under this section of the statute, there is no  

requirement that the former spouse “deem” an election within one   year of the divorce in order to 

receive the annuity.  Thus, a former spouse annuity  takes precedence over any other SBP annuity  

payable because of the service of the deceased member.   See  10 U.S.C. 14448(d)(4).     

The Defense  Finance and Accounting Service has consistently implemented 10 U.S.C.    

§ 1448(d) pursuant to the statutory language through its administrative practice set forth in 

pertinent regulations contained in the Department of Defense  Financial Management Regulations 

(DoDFMR).  See  Volume 7B, Chapter 46, paragraph 4603 of the DoDFMR.  We have examined 

the two other archived versions of the DoDFMR, and the regulations are consistent with the  

language of the statute, and DFAS’s administrative practice.   

In this case, the member was obligated based on  the divorce decree to pay  his former  

spouse a portion of his retired pay when he became entitled to receive it and to cover her as his 

former spouse under the  SBP when he became eligible to participate in the Plan.  However, the  

member died on active duty  prior to receiving retired pay or becoming a participant in the Plan.  

Under the mandatory language contained in 10 U.S.C. § 1448(d)(3), DFAS properly made  

payment of the SBP to the former spouse.   

We do agree with the  claimant that the original intent of the SBP was to cover surviving  

spouses and dependent children of military members.  However, in 1982 and 1983 with the  

enactment of the USFSPA, coverage was expanded to former spouses, and in 1984, Congress 

recognized that former spouses should be able to rely on agreements to cover them under the  

SBP.  In 1985 Congress expanded the coverage to dependent children and former spouses of 

members who died on active duty.  Pursuant to the 1985 amendment to 10 U.S.C. § 1448(d)(3), 

Congress intended that a  former spouse’s court order be honored under the SBP when a member 

dies on active duty prior  to participating in the Plan.  Although in this case  the member had 

expressed an intent to cover his current spouse, his election was still ambulatory, meaning his 

last election before or at his retirement would stand.   

Therefore, we do not agree with the claimant’s interpretation of 10 U.S.C. § 1448(d)(3), 

as requiring a deemed election by the former spouse.  Unless the plain meaning of a statute  

conflicts with its intent, we will construe a statute consistent with its plain meaning.  See  71 

Comp. Gen. 125 (1991). The statute in question specifically prohibits payment of an SBP  

annuity to the surviving spouse or dependent children if the member is required under a court 

order to provide an annuity to his former spouse.      
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Conclusion

 For the reasons stated above, the claimant’s request for reconsideration is denied, and we

affirm the appeal decision dated May 3, 2019.  

 

 

  

         

       

       

SIGNED:  Catherine M. Engstrom 

 ______________________________ 

       

       

 

       

       

Catherine M. Engstrom  

Chairman, Claims Appeals Board  

SIGNED:  Charles C. Hale  

Charles C. Hale    

Member, Claims Appeals Board  

SIGNED:  Ray T. Blank, Jr.  

Ray T. Blank, Jr.  

Member, Claims Appeals Board  

 ______________________________ 
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