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DIGEST 

The de facto rule which permits retention of erroneous payments of pay and allowances 

received by members of the Uniformed Services in good faith while in a de facto status may not 

be extended to permit inclusion of the erroneous receipt of pay during the period of de facto 

service in calculating a member’s retired pay base under 10 U.S.C. § 1407.   

 

 

DECISION 

A retired member of the U.S. Army requests reconsideration of the appeal decision of the 

Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 2018-CL-112801, dated 

July 30, 2019.  In that decision, our Office sustained the Defense Finance and Accounting 

Service’s (DFAS’s) denial of his claim for an increase in the calculation of his retired pay under 

10 U.S.C. § 1407.    

 

 

Background 
 

On October 15, 1995, the member entered active duty in the Army.  On August 1, 2000, 

he was promoted to Captain.  On October 31, 2006, the member was erroneously promoted to 

Major without consent of the Senate.  The error was not discovered until his selection to the rank 

of Lieutenant Colonel six years later.  Upon discovery of its error, the Army approved de facto 

status at the grade of Major for the period the member unlawfully served and was erroneously 

paid as a Major, October 31, 2006, through April 23, 2013.  The Army waived collection of the 

erroneous payment of pay and allowances resulting from the difference between the Captain’s 

and Major’s pay for that period.  The Army then reverted the member back to grade of Captain.  
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The member’s promotion to Major was then submitted to the Senate.  However, despite a 

number of senior officials lobbying on the member’s behalf, the Senate returned the promotion 

without confirmation in January 2017.  The member opted to retire. 

 

The Army G-1 recommended to DFAS that the member’s time at the grade of Major 

should be used to calculate his retired pay under the “High-36” retirement rule.  The High-36 

rule provides that the retired pay or retainer pay of any person entitled to that pay who first 

became a member of a uniformed service after September 7, 1980, is calculated using the retired 

pay base or retainer pay base determined under 10 U.S.C. § 1407.  

 

Pursuant to 10 U.S.C. § 1407, DFAS established the member’s retired pay, not including 

his service in a de facto status for calculation purposes.  The member appealed DFAS’s 

calculation.  DFAS denied the member’s claim on the basis that he was not entitled to grade of 

Major, and therefore, this time could not be used to calculate his High-36 for his retired pay.   In 

denying the claim, DFAS cited the Army’s regulation addressing de facto status which states the 

period of de facto status will be from the date of the erroneous promotion until the date the 

officer received notice that it was void, allowing the member to keep any pay and allowances 

received at the higher grade.  However, service during the period of de facto status is not 

creditable for retirement purposes.  See Army Regulation (AR) 135–155, Promotion of 

Commissioned Officers and Warrant Officers Other than General Officers, July 13, 2004. 

In the appeal decision, the DOHA adjudicator upheld DFAS’s determination to not use 

the period the member served as a de facto Major to calculate his High-36 for his retired pay.  In 

the request for reconsideration, the member states that the DOHA appeal decision misapplied the 

law, contained factual and legal errors, and exceeded DOHA’s statutory authority.  He argues 

that DOHA and DFAS did not use the current statute, 10 U.S.C. § 1407, but used the statute as it 

existed prior to 1986.  He contends that this led to DOHA’s misapplication of the Supreme 

Court’s decision in United States v. Royer, 268 U.S. 394 (1925), and the Comptroller General 

decisions which address de facto status, all of which he dismisses as not relevant. 

 

Discussion 

 

Under 31 U.S.C. § 3702, this Office settles claims for retired pay of members of the 

uniformed services.  The burden of proving a valid claim against the United States is on the 

person asserting the claim.  A claimant must prove their claim by clear and convincing evidence 

on the written record that the Department of Defense is liable under the law for the amount 

claimed.  The interpretation of a statutory provision and implementing regulation by those 

charged with their execution, and the implementation of them by means of a consistent 

administrative practice, is to be sustained unless shown to be arbitrary, capricious, or contrary to 

law.  See DOHA Claims Case No. 05033105 (November 30, 2005); and DOHA Claims Case No. 

05021409 (March 30, 2005).  Thus, a claimant must prove that DFAS's interpretation or 

implementation of its authority was arbitrary, capricious or contrary to law.  See DoD Instruction 

1340.21 (May 12, 2004) ¶ E7.3.4; and DOHA Claims Case No. 08020701 (February 28, 2008). 
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Payment of a claim may only be made for an expense authorized by statute or regulation.   

When the language of a statute is clear on its face, the plain meaning of the statute will be given 

effect, and that plain meaning cannot be altered or extended by administrative action.  See 

DOHA Claims Case No. 2018-CL-062601.2 (April 8, 2019); DOHA Claims Case No. 2017-CL-

062708.2 (December 11, 2017); and DOHA Claims Case No. 2016-CL-052003.2 (September 27, 

2016).   

 

The statutory authority for calculating a member’s retired pay is found under 10 U.S.C.  

§ 1407.  Under 10 U.S.C. § 1407(c)(1), the high-three average of a member entitled to retired 

pay is the amount equal to: 

 

(A) The total amount of monthly basic pay to which the member was entitled for the 36 

months (whether or not consecutive) out of all the months of active service of the 

member for which the monthly basic pay to which the member was entitled was the 

highest, divided by 

 

(B) 36. 

 

Therefore, 10 U.S.C. § 1407(c)(1)(A) provides for the use of the total amount of basic pay to 

which the member “was entitled” to receive in the calculation of the retired pay base.  A prior 

section of 1407 existing between 1980 and 1986, used the word “received” as it related to a 

member’s retired pay base calculation.1  On February 1, 1983, the Comptroller General held that 

erroneous payments of basic pay should not be included in the calculation of a member’s retired 

pay base for the purposes of calculating his retired pay entitlement under the prior section 1407.  

See 62 Comp. Gen. 157 (1983).  Although the Comptroller General found no specific 

explanation in the legislative history of Congress’s use of the word “received” as it related to 

retired pay base calculations, he held that Congress’s intention was to use the basic pay rate at 

retirement to an average of the basic pay the member was legally entitled to receive.  Id at 160.  

As set forth in the current statute, there is no need to examine Congress’s intent because the plain 

meaning of the language is clear on its face.  Congress changed the word “received” to “was 

entitled.”      

           

A de facto officer is one who holds a position with apparent right, but without actual 

entitlement because of some defect in his qualifications or in the action placing him in the office 

or position.  See 58 Comp. Gen. 734 (1979); and B-207109, Nov. 29, 1982.  The doctrine of de 

facto service originated from the Supreme Court’s decision in United States v. Royer, which 

allowed an officer to retain the pay and allowances actually received by him in good faith on the 

basis that he served in that capacity under color of authority and without knowledge of the fact 

that he had been ordered to active duty in a grade higher than that actually held by him.  See 

United States v. Royer, 268 U.S. 394 (1925).   

 

The de facto service case law and the Army’s regulations protect a member who was 

acting in good faith for the period he unlawfully worked in higher grade.  In such situations, the 

de facto officer who erroneously served on active duty in the higher grade, is permitted to retain 

                                                 
1The prior section of 1407 was added by Public Law 96-342, Title VIII, § 813(a)(1), Sept. 8, 1980, 94 Stat. 

1100, but repealed by Public Law 99-348, Title I, § 104(b), July 1, 1986, 100 Stat. 686.   
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the erroneous pay and allowances received.  See 33 Comp. Gen. 475 (1954).  The Comptroller 

General’s decisions have limited how de facto service is applied for longevity pay purposes.  

When the service is effectively “prohibited by law,” the de facto officer may still retain the 

compensation he has already received, but the de facto service may not be credited for longevity 

pay or other purposes.  See 32 Comp. Gen. 397 (1953).  The Comptroller General concluded that 

the Congress did not intend to authorize credit and increased pay for service prohibited by law.  

In addition, AR 135-155 ¶ 3-18(c), makes clear that service during the period of de facto status is 

not creditable for retirement purposes.  Therefore, neither the case law nor the regulations 

expand or eviscerate the High-36 rule in 10 U.S.C. § 1407.     

 

In this case, the Army determined that the member was in a de facto status during the 

period October 31, 2006, through April 23, 2013, and therefore, permitted him to retain the 

erroneously paid pay and allowances he received during that period.  Although the Office of the 

Deputy Chief of Staff G-1 initially recommended that the member’s de facto time be used to 

calculate his High-36, DFAS exercises the sole authority to calculate a member’s retired pay.  

DFAS then determined that the member’s  de facto service was not creditable towards the total 

amount of monthly basic pay to which he was entitled for the 36 months used to calculate retired 

pay under 10 U.S.C. § 1407.    

 

We find no error in DFAS’s calculation of the member’s retired pay.  By definition de 

facto status is not a lawful status within a specific pay grade.2  The language contained under 10 

U.S.C. § 1407 is clear on its face that the calculation of an officer’s retired pay base is an average 

of basic pay he “was entitled” to on active duty over a period of months.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                 
2A comprehensive analysis of de facto officer status can be found in an article by Major Boyd W. Allen, Jr. 

for the Military Law Review.  See 39 Mil. L. Rev. 1 (January, 1968). 
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Conclusion 
 

The member’s request for reconsideration is denied, and we affirm the appeal decision in 

DOHA Claim No. 2018-CL-112801 disallowing the claim.  In accordance with DoD Instruction 

1340.21 ¶ E7.15.2, this is the final administrative action of the Department of Defense in this 

matter.  

  

        

       SIGNED:  Catherine M. Engstrom   

       ______________________________ 

       

       

       

       

Catherine M. Engstrom 

Chairman, Claims Appeals Board        

 

       SIGNED:  Charles C. Hale 

       ______________________________ 

Charles C. Hale    

Member, Claims Appeals Board        

 

       SIGNED:  Ray T. Blank, Jr.  

       ______________________________ 

Ray T. Blank, Jr.     

Member, Claims Appeals Board 

 


