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CLAIMS APPEALS BOARD  

RECONSIDERATION DECISION  

DIGEST  

 A member purchased tickets from a foreign flag carrier in violation of the Fly America  

Act, 49 U.S.C. § 40118.  Reimbursement of the member is not proper, as claims against the 

government may be allowed only for expenses authorized by statute or  regulation.    

 

 

 

DECISION  

 A  member of the U.S. Army  requests reconsideration of the appeal decision of the 

Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 2022-CL-021502, dated 

May 9, 2022. In that decision, DOHA denied reimbursement of the cost   of the member’s return 

flight from overseas on an airline that was not a U.S.  flag carrier as required under the Fly 

America Act.     

 

 

 

 

Background

 On  March 30, 2021, the member was issued permanent change of station (PCS) orders 

from Riyadh, Saudi Arabia, to Fort Eustis, Virginia, to report on October  1, 2021.  His PCS 

orders  contained the following statement:  

 

 

 

All official travel must be arranged through the commercial travel office  (CTO) 

under contract to the government.  Official  travel arranged through CTO not  

under contract to the government is not reimbursable.  CTO will provide 

instructions and make arrangements for any required changes in travel plans.  

 



On May 3, 2021, the member  sent an email to his Deputy Finance and Accounting 

Officer at the United States Military Training Mission to Saudi Arabia  (USMTM). In that email, 

he requested authorization to procure his airfare without arrangement through the CTO on the  

basis that there would be cost savings to the government and savings on his time.  On May 3, 

2021, the USMTM Transportation Management Office (TMO) issued a memorandum  

authorizing travel   reimbursement for the member’s self-procured travel from the King Khalid 

International Airport in Riyadh to Dulles International Airport in Virginia, to his duty station at 

Fort Eustis, citing paragraph 020207 of the Joint Travel Regulation (JTR).  The TMO listed the 

government’s constructive cost   total as $1,651.93. On May 19, 2021, the member’s Deputy 

Finance and Accounting Officer sent the member  a response to his email request dated May 3, 

2021. In that email,  the officer stated the following:  

With the information you provided, I concur  that the travel arrangements set is 

more advantageous to the government and time saving.  As mentioned, I am not 

an AO but with the approval of TMO, for flights, your travel arrangements should 

be reimbursed.  Keep in mind that by self-procuring travel, you may not be  

reimbursed for any cancellations or insurances.   

On May 19, 2021, the member purchased his airfare through KAYAK, booking with 

Saudi Arabian Airlines, for a total cost of $883.48.   After completing his travel, the member filed 

for reimbursement for his airfare.   

The Defense Finance and Accounting Service (DFAS) denied reimbursement of the 

member’s airfare because his purchase of a ticket from Saudi Arabian Airlines violated the Fly 

America Act.  Specifically, DFAS found that under JTR ¶  020206, the Fly America Act requires  

that  a U.S. flag carrier be used for all  commercial  transportation when the government funds 

travel, and  Saudi Arabian Airlines is not a U.S. flag carrier and is not an authorized airline under 

the code share listing.  The member appealed DFAS’s denial of his claim.  In his appeal, he 

stated that prior to his PCS travel, he sought guidance from  his TMO to ensure he would be  

reimbursed his self-procured non-stop airfare.  He stated that the TMO then provided him  with a  

government constructive cost worksheet reflecting his total authorized airfare to be $1,651.93.   

He stated that the Judge Advocate General (JAG)  at Fort Eustis has  reviewed his case file and 

found that his travel was in compliance with the Fly America Act as set forth under 49 U.S.C.  

§ 40118(b).  Under that section, transportation of passengers and property by a foreign air carrier  

is not precluded by the Fly America Act if the transportation is provided under a bilateral or 

multilateral air transportation agreement.  The  member  maintained that  under the Fly America 

Act, Saudi Arabia is recognized as having a bilateral-multilateral agreement with the United 

States, and Saudi Arabia operates Saudi Arabian Airlines, the carrier of his self-procured PCS.  

He also stated that DFAS claims that his ticket did not have a code share with a U.S. carrier.  

However, he stated that the closest major airport to Fort Eustis with significant international  

travel is Dulles, and all outgoing DoD personnel  from Saudi Arabia only have the airline choice 

of Saudia, Qatar Airways, KLM or Lufthansa.   He stated that all  the choices  required a stop-over 

in a foreign country to connect to Dulles at further considerable cost than what was approved for 

his travel.   
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 In response to DFAS’s administrative report, the  member  stated that  the denial of 

reimbursement of his airfare  has forced him to pay out of his own pocket for his PCS flight from  

his deployment to his next duty station despite his TMO authorizing him  to self-procure his 

ticket and promising him reimbursement for it.   

 

 

 

 

On January 24, 2022, DFAS reviewed the member’s appeal   and issued its administrative 

report upholding the initial denial of the member’s claim under the Fly America Act.    DFAS  

advised the member that the exception he raised under 49 U.S.C. § 40118(b) to the Fly America 

Act did not  apply to his flight because the United States does not recognize Saudi Arabia as a 

country under the Open Skies Agreement.  DFAS concluded that since  Saudi  Arabian Airlines is 

not in a code share agreement with any U.S. flag carrier, the cost of the member’s airfare was not 

reimbursable.  DFAS also noted that of the four choices the member raised in his appeal for 

outgoing flights from Saudi Arabia, KLM is the only one with a code share agreement with a 

U.S. flag carrier, namely Delta.  DFAS stated that if the member had flown KLM, even if it cost 

more than the flight he procured, the flight would have been reimbursable under JTR Table 2-3.      

In the appeal decision, the DOHA attorney examiner explained that payment may only be  

made for an expense authorized by statute and regulation.  He stated that although the member  

had permission from the TMO to self-procure his ticket from  Riyadh to Dulles, he purchased a 

ticket on a non-U.S. flag carrier.   The attorney examiner explained that the member did not have  

prior written permission from the authorizing or approving official (AO) to  be reimbursed for a 

ticket on a non-U.S. flag carrier.  The attorney examiner  stated that the fact that the member  

purchased a ticket that cost less than the U.S. flag carrier  ticket is not a factor  in determining 

whether reimbursement is authorized.  Therefore, under applicable statute and regulation, the 

claim was not payable.     

On reconsideration, the member  states that the TMO’s authorization for him to self-

procure his airfare  along with the cost construction worksheet was itself written permission  by 

the AO given the location and circumstances surrounding the flights available in Saudi Arabia 

with Fort Eustis as a destination.  The  member further states that although DFAS and DOHA 

have denied his claim based on the Fly America Act, no consideration  nor review was given to 

the facts of his case under the  exceptions to the Fly America Act. He references two exceptions 

listed on the General Services Administration’s (GSA’s) website at https://www.gsa.gov/policy-

regulations/policy/travel-managment-policy/fly-america-act.   The first exception is when a U.S. 

air carrier  is not available. The second exception is when a U.S. carrier does not offer a nonstop 

or direct flight between origin and destination, and using a U.S. Carrier:  

Increases the number of aircraft changes outside the United States by two or 

more;  

 

Extends travel time by six hours or more; or  

 

Requires a connecting time of four hours or more  at an overseas interchange 

point.     
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The member states that there were no U.S. carriers that had a direct flight  between Riyadh and 

Dulles.  He maintains that using another airline would include a layover time of 3 hours and 10 

minutes at an overseas  interchange point, which would increase his overall travel time by a 

minimum of 5 hours.  He concludes that a confluence of factors, including a longer  travel time 

and requiring an overseas interchange point during international COVID conditions and travel 

restrictions, made other options besides the non-stop Saudi  Arabian Airlines flight he flew 

unviable or not preferred.   

Discussion  

 The well-established rule is that a claim can be paid only if there is  a basis for such 

payment in statute or  regulation. See   DOHA Claims Case No. 2016-CL-120101.2  (March 8, 

2016); DOHA Claims Case No. 02062502  (July 31, 2002); and DOHA Claims Case No. 

00021005 (June 12, 2000). Regulations that are promulgated pursuant  to an express statutory 

authority have the force and effect of law, and our Office cannot issue a determination at 

variance with such regulations.  See   DOHA Claims Case No.  09032301 (April 2, 2009); DOHA  

Claims Case No. 98120402 (January 14, 1999); and DOHA Claims Case No. 97121518 

(February 10, 1998).   

A member’s entitlement to travel and transportation allowances is governed by title 37 of   
the U.S. Code and the JTR.  The JTR implements policy and laws establishing travel and 

transportation allowances of members and Department of Defense (DoD) civilian travelers.  The 

JTR has the force and effect of law for travelers.  Members and travel officials must adhere 

strictly to the JTR because a member could be personally financially liable for any expense  

accrued by not complying with the JTR.  When the GSA’s Federal   Regulation (FTR) authorizes 

a discretionary travel and transportation allowance that the JTR does not address, the allowance 

is not  authorized or  implemented within the DoD.  See   JTR Introduction.     

Under the Fly America Act, 49 U.S.C. § 40118,  a government agency must take 

necessary steps to ensure that passengers flying at government expense use certificated U.S. flag 

carriers, unless the necessity for using a non-certificated carrier  is proven in the accordance with 

applicable  regulations.  The implementing regulations for the Fly America Act for military 

members are contained in the JTR at paragraph 020206.  Under  that paragraph, certified U.S. 

flag air carrier service  includes service provided under a code share agreement with a foreign air 

carrier when the ticket, or documentation for an electronic ticket, identifies the U.S. flag air  

carrier’s designator code and flight number. JTR ¶ 020206-I states that the Fly America Act 

requires that U.S. flag carriers be used for all commercial transportation when the government 

funds the travel.  That paragraph states that under the Fly America Act, the travel management 

company (TMC) and the AO require that  travel by air be on a U.S. flag carrier for every leg of a 

trip, “unless the TMC and AO provide supporting documentation that a U.S. flag carrier is not 

available.”  Under ¶ 020206-I-2, if a U.S. flag carrier is available for an entire trip and the 

traveler uses a non-U.S. flag air carrier for any part of the trip, the transportation cost  on the non-

U.S. flag air carrier is not payable.  JTR ¶ 020206-I-3 requires the following:  
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Documentation must be provided to the traveler to support  all reasons when a 

non-U.S. flag air carrier  is used in accordance with Service regulations.  The 

documentation should include the traveler’s name, non-U.S. flag air carrier used, 

flight number, origin, destination and en route points.  Endorsements on the order 

or Government-travel procurement document, made in accordance with Service 

regulations, are acceptable.  

Table 2-3 of the JTR sets forth the rules for ¶ 020206-I. Under section 7 of that table, if a U.S. 

flag air carrier does not  offer non-stop or  direct service between origin and destination, then a 

U.S. flag air carrier must be used on every flight segment in which it provides service unless, 

when compared to using a non-U.S. flag air carrier such use would result  in one of the following:  

a.  Increase the number of foreign location aircraft changes made by two or more.  

b.  Extend travel time by 6 or more hours.  

c.  Require a connect time of 4 or more hours at a foreign interchange point.  

In this case, there are four other  airlines outgoing from Saudi Arabia that DoD personnel  

had their choice to use:  Saudia, Qatar Airways, KLM and Lufthansa.  As DFAS has already 

advised, of these four, KLM is in a code  share agreement with Delta, and the flight would be  

reimbursable.  See   JTR Table 2-3. The member received  authorization from his TMO to 

purchase his own airfare  without arrangement through the CTO.  However, the member did not 

receive authorization to use a non-U.S. flag air carrier service prior to purchasing his airfare.  He 

purchased a ticket from  Saudi Arabian Airlines, a foreign flag carrier that is not recognized as 

providing service under a code share agreement with the United States. As set forth above, the 

JTR requires the determination of unavailability of a U.S. flag carrier be made by the TMC and 

the AO.      

1 

The member contends that the TMO’s memorandum authorizing him to self-procure his 

own ticket should be accepted as   the AO’s authorization to allow him to use a non-U.S. flag 

carrier.  The TMO’s   memorandum  cannot provide a basis for the claim because it did not state 

that  the member  was authorized to use a non-U.S. flag carrier.  As set forth in the JTR, both the  

TMC and the AO must make such a determination or authorization. Moreover, the TMC and the 

AO must provide the documentation to the member to support the reasons why a non-U.S. flag 

air carrier  is to be used.     

Although the member requests that the exceptions listed on GSA’s website be considered 

by  DOHA, the pertinent regulations  regarding the member’s travel entitlements   are set forth 

under  JTR.   The exception in JTR  concerning the use of a non-U.S. flag carrier when a U.S. flag 

carrier does not offer a non-stop flight is contained in section 7 of Table 2-3.   However, there is  

no evidence reflecting that the member’s use of the U.S. flag carrier flight would have extended 

his travel time by 6 or  more hours, or that it would require a connect  time of 4 or more hours at a 

foreign interchange point.  In any event, the TMC and the AO had to specifically authorize the 

member to use a non-U.S. flag carrier prior to the member’s   travel and provide the necessary 

 

                                                 
1We further note that Lufthansa is in a code share agreement with United Airlines.  Therefore, it appears 

that the flight would also be reimbursable.     
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documentation to the member supporting the use of it.   Under applicable statute and regulation, 

the claim cannot be paid.       

Conclusion

 The DOHA Claims Appeals Board upholds  the appeal decision dated May 9, 2022, 

sustaining the denial of the member’s claim.  In accordance with ¶ E7.15 of Department of 

Defense Instruction 1340.21, this is the final administrative action of the Department of Defense 

in this matter.   
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SIGNED:  Catherine M. Engstrom  

Catherine M. Engstrom  

Chairperson, Claims Appeals Board  

_________________________________ 

SIGNED:  Jennifer I. Goldstein  

Jennifer I. Goldstein    

Member, Claims Appeals Board  

_________________________________ 

SIGNED:  Charles C. Hale  

Charles C. Hale  

Member, Claims Appeals Board 
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