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CLAIMS APPEALS BOARD  

RECONSIDERATION DECISION

DIGEST 

The burden of proving the existence of a valid claim against the United States is on the  

person asserting the claim.  

DECISION

 The claimant, a former spouse of a  retired member of the U.S. Navy, requests  

reconsideration of the appeal decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) 

in DOHA Claim No. 2023-CL-071002, dated September 12, 2023.    

  

 

 

 

 

 

Background  

On August 19, 1972, the claimant and the member were married.   On January 1, 1991, 

the member retired from the Navy, having elected spouse and child Survivor Benefit Plan (SBP)  

coverage for the  claimant and his dependent children. On May 15, 2001, the claimant and the 

member entered into a marital dissolution agreement.  That agreement did not require the 

member to elect former spouse SBP coverage for the claimant.  However, the agreement stated  

the following:  

If Wife desires SBP protection, she shall bear the  costs thereof. 

On January 25, 2002, an amended final divorce decree  was issued which finalized the 

divorce between the claimant and the member.  The decree incorporated by reference the marital 

dissolution agreement.  In addition, the decree awarded the claimant 50 %   of the member’s 

monthly disposable retired pay.   The decree was silent on SBP.     

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

On February 6, 2002, the Defense Finance  and Accounting Service (DFAS)  Garnishment 

Operations received a DD Form 2293, Application for Former Spouse Payments from Retired 

Pay, from the claimant, applying for direct payment of 50 % of the member’s monthly 

disposable retired pay  under the Uniformed Services Former Spouses’ Protection Act (USFSPA), 

10 U.S.C. § 1408, along with the divorce decree and marital settlement agreement.  In response,  

DFAS mailed the claimant a letter dated February 12, 2002, advising her that her application for 

payment of a portion of the member’s retired pay had been received.  The letter advised her to 

expect direct payments to begin in March 2002.  The letter further advised her that if her divorce  

decree specifies  that she  is to be designated as a former spouse SBP beneficiary, she  should 

make a “deemed election” for SBP   coverage within one year of the date of her divorce directly to 

the DFAS Retired Pay Office  at DFAS-CL/FRB, P.O. Box 99191, Cleveland, Ohio.  

The claimant received her first monthly payment of a portion of the member’s retired pay 

on April 1, 2002 (for the  month of March 2002).  DFAS continued to directly pay the claimant 

her share of the member’s monthly retired pay until his death.       

On April 21, 2002, the member remarried.  DFAS  continued to deduct SBP premiums 

from the member’s retired pay for spouse  coverage until he reached paid-up status on January 1, 

2021. SBP premiums for child coverage ended when the member’s youngest child aged off on 

August 1, 2005.  

On July 6, 2002, DFAS received a request from the claimant to continue her SBP  

coverage, citing the agreement incorporated into the divorce decree.   However, the claimant did 

not attach the divorce decree or agreement.   There is no response from DFAS in the record.  On 

August 16, 2002, DFAS received a letter  from the claimant requesting that insurance  continue  

for her, but she only attached the amended  final divorce decree.   There is no response from 

DFAS in the record.  On October 12, 2002, DFAS received a fax from the  claimant requesting an 

investigation of her SBP coverage to ensure that it was in effect.  There is no response from 

DFAS in the record.  

On December 3, 2002, the member submitted a request to update his arrears of retired 

pay beneficiaries by legal order of precedence  to his current spouse  and two sons.  

On March 4, 2022, the member passed away.  On March 11, 2022, the claimant  

submitted a  DD Form 2656-7,  Verification of Survivor Annuity, to DFAS claiming the SBP  

annuity as the member’s former spouse. On April 18, 2022, DFAS denied the claim  on the basis  

that the member did not make a request to change his election to former spouse coverage,  nor 

was a deemed election for former spouse coverage  made by the claimant.    

The claimant appealed DFAS’s denial of her claim.  She stated   that she married the 

member in 1972, divorced in 2001, and 17 of those years he served in the  Navy Judge Advocate 

General Corps.  She supported the member during his Navy career and multiple military moves, 

even putting her own career on hold.  Despite their divorce, they remained in a trusting 

relationship.   She stated that the member sent a letter to DFAS in July 2002 stating that he 

wanted to change his SBP election to former spouse.  She stated that she was never told that she 

had to request a deemed election because the member voluntarily elected former spouse 
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coverage for her.  She stated that she sent the member a monthly check for  her 50% share of the  

SBP coverage  as they agreed and that he combined that share with his and sent the money to 

DFAS for  her SBP coverage.  She stated that the member continued to pay premiums for her 

SBP  coverage for 18 years after their divorce.   She  attached copies of monthly checks that she 

sent to the member for her share of the SBP premiums.      

DFAS issued an administrative report on April 25, 2023, sustaining the denial of the 

claim for the former spouse SBP annuity.  DFAS concluded that the divorce decree and marital 

dissolution agreement did not give the claimant the right to request a deemed election for former 

spouse SBP coverage.  DFAS found no evidence that the member voluntarily elected former 

spouse SBP coverage for the claimant within one year of their divorce.  In the appeal decision, 

the DOHA attorney examiner  upheld DFAS’s determination,  finding no evidence  that the 

member made  a voluntary former spouse SBP election  within one year of the divorce.  

In the claimant’s request for reconsideration, through an attorney, she  contends  that both 

she and the member filed the necessary paperwork to ensure that she was entitled to the former  

spouse SBP annuity.  She notes that DFAS acknowledges they have no record of responding to 

three of her written requests in 2002. She attached  a copy  of a letter DFAS Retired and 

Annuitant Pay sent her dated June 12, 2003.  In that letter, DFAS stated  that the SBP is in effect 

for her as the named beneficiary.   

Discussion

 The burden of proving the existence of a valid claim against the United States is on the 

person asserting the claim.  The claimant must prove their claim by clear and convincing 

evidence on the written record that the United  States Department of Defense is  liable for the  

claim.  See  DoD  Instruction 1340.21 (May 12, 2004) ¶ E5.7.  Federal agencies and officials must 

act within the authority granted to them by statute  in issuing regulations.  Thus, the liability of 

the United States is limited to that provided by law (including implementing regulations).   

 

 

 

The SBP, 10 U.S.C. §§ 1447-1455, is an income  maintenance program for the survivors 

of deceased members of the uniformed services.   Under 10 U.S.C. § 1448(a)(1)(A), SBP  is open 

to a member who is eligible for retired pay.  Spousal coverage ends upon divorce, but the SBP  

includes provisions to allow  a member to  elect coverage  for a  former spouse. If a member elects 

to provide coverage for a former spouse, he must notify DFAS in writing of the divorce  and his  

intention to provide coverage for his former spouse, even if the  former spouse was the spouse  

beneficiary immediately prior to the divorce.  Former spouse coverage must be established 

within one year from the date of the divorce, dissolution,  or annulment. See  10 U.S.C.   

§  1448(b)(3)(A)(iii).  In addition, a member may  be required under the terms of a divorce decree  

to provide SBP coverage  to his former spouse. If he fails to do so, the former spouse has one  

year from the date of the  court order requiring the  election to request a deemed election.  The  

former spouse’s request must be in writing and include the court order requiring the election.   

See  10 U.S.C. § 1450(f)(3).        
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In this case, the claimant was covered as the member’s spouse SBP beneficiary from the   
time he retired in 1991  until such coverage ended with divorce in  January 2002.   In order for the 

claimant to be covered as the member’s former spouse under   the  SBP after the issuance of the  

amended final divorce decree, the member must have expressly elected the claimant as his 

former spouse beneficiary within one year after the date of the divorce.  Therefore, if the member  

voluntarily decided to designate the claimant as his former spouse SBP beneficiary, he could 

have done so within the statutory time limit.  DFAS has no record of the member submitting a 

former spouse SBP election for the claimant.         

The claimant was not  awarded former spouse SBP coverage in the  final amended divorce  

decree, nor the marital dissolution agreement. In fact, the  language of the  agreement only stated 

that “if wife  desires SBP protection, she shall bear the costs thereof.”  The   actual decree is silent 

on SBP.  There is no language in either document that required the member to elect former 

spouse SBP coverage for the claimant.   See  72 Comp. Gen. 293 (1993).  In addition, there is no  

evidence that a subsequent court order was issued concerning the SBP annuity.  Therefore, the 

claimant had no statutory right to request a deemed election for former spouse SBP coverage.  

See  DOHA Claims Case No. 2021-CL-032612.2 (November 19, 2021).   

 As for the letter the DFAS Retired Pay Office  sent to the claimant dated June 12, 2003, 

advising her that the SBP  is in effect for her, that was in error.  As of January 25, 2002, the 

claimant was no longer the member’s spouse SBP beneficiary and as set forth above, since the   
member did not voluntarily elect former spouse SBP coverage for the claimant, she was not the 

member’s former spouse   SBP beneficiary.    As for the monthly checks the claimant sent to the 

member for her share of the premiums for what she believed was her SBP coverage, her remedy 

for recoupment of those funds rests in state court, and is outside DOHA’s jurisdiction.   

 Finally, we note that SBP premiums were deducted from the member’s retired pay after 

the divorce in January 2002. Beginning in March 2002, those premiums were also deducted 

from the member’s retired pay prior to DFAS’s monthly division  and direct payment to the 

claimant of her portion of the member’s retired pay under the USFSPA.  See  10 U.S.C.  

§ 1408(a)(4)(A)(iv).    Therefore, the claimant may file  a claim for  any resulting underpayment of  

her share of the member’s monthly disposable retired pay during the period March 2002 through 

January 2021, when the member reached paid-up status and no longer was making SBP  

premiums payments.  The claimant should contact DFAS for information on the matter.   See  

DOHA Claims Case No. 2021-CL-030509.2 (January 26, 2022); DOHA Claims Case No. 2020-

CL-123004.2 (October 25, 2021); and DOHA Claims Case No. 2020-CL-123106.2 (August 31, 

2021).      
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1Under   10   U.S.C.   §   1408(a)(4)(A),   the term   “disposable retired   pay” is   defined   as the total monthly   retired   

pay  to  which  a member  is  entitled  less  amounts  authorized  as  deductions.   Subsection  1408(a)(4)(A)(iv)  sets forth  a  

specific authorized  deduction  for  amounts  resulting  from  a  member’s   SBP election  to  provide an  annuity  to  a spouse 

or   former   spouse to   whom   payment of   a portion   of   such   member’s   retired   pay   is   being   made pursuant to   a court 

order.   The Department of  Defense Financial Management Regulation,  Volume 7B,  Chapter  29,  further  defines 

“disposable retired   pay” under   the USFSPA as   a member’s   total monthly   retired   pay   (gross   pay)   minus   authorized   
deductions  and   lists   one of   those authorized   deductions   as “SBP premiums  paid,  but only  if  the former  spouse 

applying   for   retired   pay   award   payment under   the USFSPA is   the beneficiary   of   the   SBP.”     
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Conclusion

 The  claimant’s request for reconsideration is denied, and we affirm the appeal   decision in  

DOHA Claim No. 2023-CL-071002,  dated September 12, 2023, disallowing the claim.  In 

accordance with DoD Instruction 1340.21 ¶ E7.15.2, this is the final administrative action of the  

Department of Defense in this matter.        

   

 

          

        SIGNED: Catherine M. Engstrom 

Catherine M. Engstrom  

Chairperson, Claims Appeals Board 

 ______________________________  

        

 

 

        

       

SIGNED: Charles C. Hale 

Charles C. Hale  

Member, Claims Appeals Board  

 ______________________________ 

       

       

 

 

        

       

SIGNED: Gregg A. Cervi 

Gregg A. Cervi  

Member, Claims Appeals Board  

 ______________________________ 

       

       

 

 

5 




