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CLAIMS APPEALS BOARD  

RECONSIDERATION DECISION

DIGEST

 A member separating from the service properly received separation pay.  Subsequently, 

he  requested a correction of his service  record to reflect that he was retired.   His record was 

corrected to reflect that he  was retired, and he began receiving retired pay.  In this situation, 

recoupment of the separation pay is required by statute.  Since the separation payment was 

proper when made, the claim resulting from the statutorily required recoupment is not subject to 

waiver under 10 U.S.C. § 2774.     

 

 

 

 

DECISION

 A retired member of the U.S. Air Force  requests reconsideration of the appeal decision of  

the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 2023-WV-031604, 

dated March 18, 2024.   In that decision, DOHA upheld the Defense  Finance and Accounting 

Service’s (DFAS’s) determination that the recoupment of the member’s separation pay in the   
amount of $51,385.15 cannot be considered for waiver.     

 

 

 

 

Background

 On March 31, 2009, the member separated from the  Air Force  and received a  separation 

payment in the amount of $51,385.15. The member subsequently petitioned the Air Force  

Review  Boards Agency to correct his military record to reflect that he was retired from the Air 

Force  based on a permanent disability, instead of separated.  On November 6, 2019, orders were  

issued reflecting that effective April 1, 2009, the member was retired from the Air Force based 

on a permanent disability with a compensable percentage of 30 percent.   As  a result, recoupment 
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of the  separation payment  in the amount of $51,385.15 was required.  Thus, the member became 

indebted to the United States in the amount of $51,385.15.   

 In the appeal decision, the  DOHA  adjudicator sustained the  DFAS’s determination that 

the member’s debt could not   be considered for waiver under 10 U.S.C. § 2774, because it did not  

represent an erroneous payment.  The adjudicator explained that the member received separation 

pay upon the issuing of proper orders.  The  adjudicator further explained that a claim arising 

from a properly paid separation payment which later must be recouped because of a member’s 

receipt of retired pay, is not a claim arising from an erroneous payment which may be considered 

for waiver under 10 U.S.C.  §  2774.  

 

 

 

 

 

In his request for  reconsideration, the member, through his attorney,  contends that he was 

erroneously separated with severance pay and subsequently medically retired from service  

following his successful appeal to the Physical Disability Board  of Review (PDBR).   He  

maintains that the orders authorizing severance pay were not proper as they were based upon a  

misapplication of the law  by the Physical Evaluation Board (PEB). He states that the PEB 

recommended that the member be separated with severance  pay after determining that his planter  

fasciitis and right shoulder  pain were unfitting.  He maintains that the PEB erred in issuing its 

decision because it erroneously lumped  together  the member’s planter fasciitis in his left and 

right feet into one 10% rating rather than awarding the member separate 10% ratings for  each 

foot. As a result, the member was separated  from service with severance  pay rather than being 

placed on the Permanent Disability Retired List.  Therefore, he argues that  DFAS and DOHA 

had the authority to consider the member’s waiver request on its merits under 10 U.S.C. § 2774.   

He concludes that based on equity and good conscience, the member’s debt   should be waived 

under the authority of 10 U.S.C. § 2774.        

Discussion

 Under 10 U.S.C. § 1174, separation pay is a contingency payment to ease the  re-entry 

into civilian life by members of the armed services involuntarily separated prior to becoming 

entitled to retired pay.  See   DOHA Claims Case No. 2015-WV-081701.2 (April 26, 2016); 

DOHA Claims Case No. 2012-WV-071302.3 (August 19, 2014); and Comptroller General 

decision B-266193, Feb. 23, 1996.   The statute requires “coordination” when a member who has 

received a separation payment later qualifies for retired or retainer pay or VA disability 

compensation.  See   10 U.S.C. § 1174(h).  Regarding coordination with retired pay, 10 U.S.C.  

§ 1174(h)(1) provides in pertinent part as follows:  

 

 

A member who has received separation pay . . . based on service in the armed forces, and 

who later qualifies for retired or retainer pay  . . . shall have deducted from each payment 

of such retired or retainer pay an amount, in such schedule of monthly installments as the 

Secretary of Defense shall specify, taking into account the financial ability of the member 

to pay and avoiding the imposition of undue financial hardship on the member and 

member’s dependents, until the total amount deducted is equal to the total amount of 

separation pay . . . so paid.     
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Under the law, Congress clearly did not intend members to receive both separation pay 

and retired pay for the same period of service.   Therefore,  a member who receives separation pay

is required to repay it if he later qualifies for and receives retired pay.    

 

Under 10 U.S.C. § 2774, we have the authority to waive a  claim of  the United States 

against members or former members  of the uniformed services for erroneous payments of pay 

and allowances if collection would be against equity and good conscience and not in the best 

interests of the United States.  A debt cannot be considered for  waiver unless the payment was 

erroneous when made.  Section 2774(a) of title 10  specifically requires “an erroneous payment of   
any pay or allowances made . . . to or on behalf of a member or  former member of the  uniformed 

services”   as a  condition for applying the statute.  In this case, the separation pay payment was 

proper when made.  Therefore, the claim resulting from the required recoupment of the 

separation pay payment because of receipt of retired pay cannot be  considered for  waiver under 

10 U.S.C. § 2774, because the debt did not arise from  an erroneous payment.  See   DOHA Claims  

Case No. 2015-WV-081701.2, supra; and DOHA Claims Case No. 2012-WV-071302.3, supra.   

The fact that in 2019, upon the member’s   request  that the PDBR  review the PEB’s 

finding and decision  in 2009, the  PDBR  recommended that an adjudication of each foot be done  

separately, so that each be rated  10%, instead of just a combined rating of both at 10%, does not  

change the nature of the  separation payment made to the member in 2009.  The separation 

payment was proper when made, and never determined erroneous by the PDBR, as the member  

suggests.  Of note, the PDBR stated the following in its panel recommendation:  

In the matter of the bilateral plantar fasciitis, the panel recommends each foot be 

separately adjudicated as follows: an unfitting right plantar fasciitis, coded 5399-

5310 and rated 10%;  and an unfitting left plantar fasciitis, coded 5399-5310 and 

rated 10%, both IAW VASRD  §4.71a. In the matter of the shoulder condition 

and IAW  VASRD §4.71a, the panel recommends no change in the PEB 

adjudication.  There are   no other conditions within the panel’s scope of review for   
consideration.   

 

The panel recommends the CI’s prior determination be modified as follows;  and, 

the discharge  with severance pay be re-characterized to reflect permanent 

disability retirement, effective the date of medical separation.    

Based on the PDBR’s recommendations, the Air Force then corrected the  member’s 

record to reflect that the  member was retired effective  April 1, 2009.  As a   result, the member’s 

separation payment must be  recouped under 10 U.S.C. § 1174(h).   

As explained above, our authority in this case is restricted to a consideration of whether  

the  member’s debt may be waived under 10 U.S.C. § 2774.  The member separated from service  

and properly received separation pay.   The separation payment was proper when made, and an 

indebtedness,  created afterwards due to the  statutory requirement  to recoup the separation 

payment,  is not within the terms of 10 U.S.C. § 2774.   
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Conclusion

 The member’s request for relief is denied, and we  affirm the  appeal decision.  In 

accordance with DoD Instruction 1340.23 ¶ E8.15, this is the final administrative action of the 

Department of Defense.    

 

  

       

        

        

  

       

 

 

        

 

       

       

       

 

 

       

                                                              ______________________________             

       

       

       

 

Signed: Catherine M. Engstrom 

Catherine M. Engstrom  

Administrative Judge  

Chair, Claims Appeals Board  

______________________________ 

Signed: Richard C. Ourand, Jr. 

Richard C. Ourand, Jr.  

Administrative Judge  

Member, Claims Appeals Board  

______________________________ 

 

Signed: David F. Hayes  

David F. Hayes  

Administrative Judge  

Member, Claims Appeals Board  
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