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Claims Case No.  2016-WV-090606.2 

 
CLAIMS APPEALS BOARD 

RECONSIDERATION DECISION 
 
 
DIGEST 
 
 In order to be considered for waiver, a payment must be erroneous at the time it was 
made.  Payments which are valid when made are not erroneous payments for the purpose of 
waiver under 5 U.S.C. § 5584.   
 
 
DECISION 
 
 An employee of the U.S. Army requests reconsideration of the January 12, 2017, appeal 
decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 2016-
WV-090606.  In that decision, DOHA determined that $5,004.49 could not be considered for 
waiver.   
 
 

Background 
 

 Pursuant to the employee’s permanent change of station (PCS) move, he was paid a total 
of $10,634.54 for Withholding Tax Allowance (WTA) in 2013.  This amount was calculated by 
multiplying the covered taxable reimbursement of $31,903.61 by the estimated tax rate of 25 
percent.  In a subsequent claim for payment of Relocation Income Tax Allowance (RITA), the 
Defense Finance and Accounting Service (DFAS) determined that the employee’s actual tax rate 
was 15 percent.  Therefore, the employee was only entitled to receive $5,630.05 ($10,634.54 x 
15 percent).  WTA is paid based on an estimated or projected tax liability.  The RITA payment is 
paid in the subsequent tax year after offsetting the WTA amount previously paid.  See 41 C.F.R. 
§§ 302-17.1 through 17.32.  Since the employee was paid WTA in the amount of $10,634.54, but 
was only entitled to receive $5,630.05, he was overpaid $5,004.49.  
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 In his reconsideration request, the employee contends that the payment of the WTA was 
erroneous and should be considered for waiver under 5 U.S.C. § 5584.  He states that the error 
occurred in the computation of his WTA when it was assessed using 25 percent, instead of 15 
percent.  He further states that DOHA erred in applying the travel regulations concerning 
advance payments to the WTA overpayment.   
 
  

Discussion 
 

 The RITA’s purpose is to provide a transferred employee enough money, in addition to 
relocation benefits, to pay all income taxes due on the benefits and the allowance itself.  See 5 
U.S.C. § 5724b; 41 C.F.R. 302-17.2; and the DoD Financial Management Regulation 
(DoDFMR), paragraph 0612 of Volume 9, Chapter 6, Permanent Duty Travel.  The RITA 
consists of two parts, a WTA and a RITA.  The WTA is an estimated partial payment of the final 
RITA payment.  The amount of withholding taxes is deducted from the RITA to arrive at the net 
payment to an employee.  If the calculation of the RITA results in a negative amount, the 
employee is obligated to repay this amount as a debt due the government.  See DoDFMR  
¶ 061201, Vol. 9, Ch. 6.         

 
 Our authority in this case is restricted to a consideration of whether the employee’s debt 
may be waived under 5 U.S.C. § 5584.  Under 5 U.S.C. § 5584, we have the authority to waive 
claims of erroneous overpayment of pay and allowances if collection would be against equity 
and good conscience and not in the best interests of the United States, provided there is no 
evidence of fraud, fault, misrepresentation, or lack of good faith on the part of the employee. By 
definition, a payment must be erroneous when made if it is to be considered for waiver under 5 
U.S.C. § 5584.  If a payment is correct when made, we have no authority to relieve an employee 
of his obligation to repay the government.  Based the facts in this record, the claim of the United 
States against the employee is not one “arising out of an erroneous payment of pay or 
allowances.”  See 5 U.S.C. § 5584(a).  The employee was paid WTA based on his estimated tax 
liability.  When the RITA calculation resulted in a negative amount, the employee was obligated 
to repay this amount.  Therefore, we have no authority to consider the employee’s debt for 
waiver.  See DOHA Claims Case No. 2012-WV-112612.2 (June 25, 2013); and DOHA Claims 
Case No. 97060228 (August 18, 1997).   
 
  The employee contends that the adjudicator was erroneously applying the travel 
regulations to the payment of WTA.  However, in the appeal decision, the adjudicator compared 
the payment of WTA and RITA to the situation where an employee receives a travel advance.  
Travel advances are not meant to be final payments but are estimates to be reconciled against 
actual, authorized expenses.  As referenced above, the DoDFMR, not the Joint Travel 
Regulations, specifically states that an employee must repay any excess WTA paid in year one, 
and provides the formula to calculate the WTA and payments to the employee.     
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Conclusion 
 

 The employee’s request for waiver relief is denied, and we affirm the January 12, 2017, 
appeal decision.  In accordance with DoD Instruction 1340.23 ¶ E8.15, this is the final 
administrative action of the Department of Defense concerning the employee’s request for 
waiver under 5 U.S.C. § 5584.  
 
 
 
       Signed:  Catherine M. Engstrom 
       ______________________________ 
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       Chairman, Claims Appeals Board 
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       ______________________________ 
       Charles C. Hale 
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