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DIGEST: A physician who ceased providing services under a Physicians Comparability
Allowance Service Agreement was required to refund the total amount of comparability
allowance payments she received prior to the termination of her service. Under 5 U.S.C. § 5584,
the resulting debt may not be considered for waiver since the payments were proper when made.
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A physician who ceased providing services under a Physicians Comparability Allowance
Service Agreement was required to refund the total amount of comparability allowance
payments she received prior to the termination of her service. Under 5 U.S.C. § 5584, the
resulting debt may not be considered for waiver since the payments were proper when made.

DECISION
The employee requests reconsideration of the Defense Office of Hearings and Appeals

(DOHA) decision in DOHA Claim No. 2010-WV-122201, dated June 7, 2011. In that decision,
DOHA determined that $22,463.36 could not be considered for waiver.

Background



On September 9, 2008, the employee executed a Physicians Comparability Allowance
Service Agreement by which she agreed to serve as a Medical Officer (Pathology) at the Armed
Forces Institute of Pathology (AFIP) from October 1, 2008, through September 30, 2010. In the
agreement, the employee agreed to the following:

If, my employment as a physician is terminated during the period of the
agreement at my request, or as a result of my misconduct, I will be required to
refund the total amount received under the agreement if | have completed less
than one year of the agreement, or if | have completed one year or more of the
agreement, | will be required to refund the amount of allowance earned during the
26 weeks prior to termination.

On September 4, 2009, the employee resigned prior to completing the period of time specified in
the agreement. Because the employee terminated her service after completing 11 months (less
than one year) of the two-year agreement, the Defense Finance and Accounting Service (DFAS)
required her to refund the total amount of the allowance she received under the agreement.
DFAS calculated the amount to be collected from the employee as $22,463.36, which represents
the total amount of the allowance she received from pay period ending (PPE) October 11, 2008,
through PPE September 12, 2009.

In the appeal decision, the DOHA adjudicator determined that the debt could not be
considered for waiver. In her request for reconsideration, the employee states that she agrees
with the adjudicator, that her case does not involve an erroneous payment. However, she states
that the Department of Defense was closing the AFIP due to Base Realignment and Closure
(BRAC). She was instructed by her immediate supervisor, the Director of Advanced Pathology,
to find another job because of the uncertainty of whether her job was going to be eliminated as a
result of the BRAC with only a sixty-day notice of termination. She contends that waiver is
appropriate in her situation since the AFIP administration was aware of the imminent closing of
AFIP at the time she signed the PCA. She further notes that she signed the PCA on September 9,
2008, which was only four working days prior to the completion of one year under the
agreement. She also suggests that not allowing waiver of the debt could have a chilling effect on
the government’s ability to hire and retain board certified physicians. Finally, the employee
states that the request she is making appears to be outside the authority of our Office. She
requests that her claim be forwarded to the office in the Government who has the authority to
make a decision in the matter.

Discussion

Under the applicable statute, 5 U.S.C. § 5948, physicians comparability allowances
(PCA) are payable to certain qualified Government physicians who enter into written service
agreements with the head of an agency to complete a specified period of service in such agency.
The amounts of PCS shall be determined by the agency head subject to such regulations, criteria,
and conditions as the President or his designee may prescribe. See 5 U.S.C. § 5948(c). Any
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agreement under the statute shall specify, subject to regulations as the President or his designee
may prescribe, the terms under which the head of the agency and the physician may elect to
terminate such agreement, and the amounts, if any, required to be refunded by the physician for
each reason for termination. See 5 U.S.C. § 5948(f). Therefore, a physician’s entitlement to
such payments is subject to these statutory provisions, applicable regulations, and the provisions
of the written agreement. See generally paragraph 030501 of VVolume 8 of DoD 7000.14R, DoD
Financial Management Regulation (DoDFMR), Civilian Pay Policy and Procedures; and
Physicians” Comparability Allowances, 5 C.F.R. part 595.

Our authority in this case is restricted to a consideration of whether the employee’s debt
may be waived under 5 U.S.C. 8 5584. Under 5 U.S.C. § 5584, we have the authority to waive
claims of erroneous overpayment of pay and allowances if collection would be against equity
and good conscience and not in the best interest of the United States, provided there is no
evidence of fraud, fault, misrepresentation, or lack of good faith on the part of the employee. By
definition, a payment must be erroneous when made if it is to be considered for waiver under 5
U.S.C.

§ 5584. Based on the facts in this record, the claim of the United States against the employee is
not one “arising out of an erroneous payment of pay or allowances.” See 5 U.S.C. § 5584(a).
Therefore, the statutory precondition for waiver consideration is not satisfied. See DOHA
Claims Case No. 2010-WV-110103.2 (January 19, 2011), DOHA Claims Case No. 08052701
(May 30, 2008), and DOHA Claims Case No. 07050113 (May 17, 2007).

Although waiver is not available as a remedy in this case, we note that under 5 U.S.C.
8 5948(e), the head of the agency involved has discretion not to collect the payments in question
from a physician if he determines that failure to complete the agreed period of employment was
necessitated by circumstances beyond the control of the physician.® The employee may wish to
pursue this remedy.

Conclusion

The employee’s request for waiver relief is denied, and we affirm the June 7, 2011,
appeal decision. In accordance with DoD Instruction 1340.23, § E8.15, this is the final
administrative action of the Department of Defense concerning the employee’s request for
waiver under 5 U.S.C. § 5584.

'Under 1030501 of Volume 8 of the DoDFMR, the head of the agency by which the
physician is employed (here the Secretary of the Army) would be the deciding official for
determining that the failure was necessitated by circumstances beyond the control of the
physician.

Page 3



Signed: Jean E. Smallin

Jean E. Smallin
Chairman, Claims Appeals Board

Signed: William S. Fields

William S. Fields
Member, Claims Appeals Board

Signed: Catherine M. Engstrom

Catherine M. Engstrom
Member, Claims Appeals Board
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