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DIGEST 
 
 A waiver is not appropriate under 5 U.S.C. § 5584 when the employee receives a 
significant, unexplained payment of pay or allowances.  In such a case, the recipient has a duty to 
ascertain the reason for the payment and to set aside the funds for eventual repayment to the 
government. 
 
 
DECISION 
 
 An employee of the Department of Defense requests reconsideration of the July 14, 2011, 
appeal decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 
2011-WV-020101.  In that decision, DOHA denied waiver of an overpayment in the amount of 
$46,701.60. 
 

Background 
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 The record shows that the employee, a GS-14/Flight Surgeon, signed a two-year 
Physician’s Comparability Allowance (PCA) Service Agreement effective September 19, 2005.  
As a result, he was entitled to receive PCA pay in the amount of $14,000.00 per year for the 
period September 19, 2005, through September 18, 2007.  On February 19, 2006, the employee 
received a career conditional appointment to a GS-15, step 8/Medical Officer (Occupational 
Health) at the adjusted basic pay (basic pay and locality pay) of $132,607.00 per annum.  He was 
paid correctly through pay period ending (PPE) April 29, 2006. 
 
 The record further shows that effective April 30, 2006, the employee was reassigned 
from the General Schedule (GS) Pay System ($132,607.00 per annum) to the National Security 
Personnel System (NSPS) as YG-2/Physician (Occupational Health) ($146,803.00 per annum).  
Since PCA is not allowed under NSPS, the annual PCA amount was incorporated into his basic 
salary when he was reassigned so he would not experience any loss of pay under NSPS.  
Accordingly, the employee’s salary increased to $146,803.00, on a Standard Form (SF) 50 as of 
that date.  However, due to an administrative error the employee was also erroneously paid a 
further PCA during the PPE May 13, 2006, through August 29, 2009.  This essential doubling of 
the PCA payment caused an overpayment of $46,701.60. 
 
 In his request for reconsideration, the member argues that he was not aware that NSPS 
prohibited the payment of PCA; that he relied on the expertise of his human resources office who 
reviewed his pay on at least two occasions; there was no finding in the Appeal Decision of fraud, 
misrepresentation, or lack of good faith on his part; and there were reasonable and logical 
explanations for the apparent increase in pay.  He notes that he was a new federal employee, and 
neither he nor anyone at his agency realized he was not eligible for PCA.  As a new federal 
employee, he states he had his pay carefully scrutinized a total of four times by supervisors and 
human resources personnel.  The member states that the difference in his pay was attributable to 
the inclusion of the Local Market Supplement (LMS).  He argues that a reasonable person would 
not have been aware he was receiving payments in excess of proper entitlements.  The member 
contends that since his pay had been fully investigated and he had been given reasonable 
assurances for the discrepancies by pay officials, he had therefore met his fiduciary 
responsibilities and should not be held at fault.   
  

Discussion 
 
 Title 5, United States Code, § 5584, provides authority for waiving claims for erroneous 
payments of pay and certain allowances made to specified federal employees, if collection of the 
claim would be against equity and good conscience and not in the best interests of the United 
States.   This statute is implemented within the Department of Defense under Department of 
Defense Instruction 1340.23 (February 14, 2006) (hereinafter Instruction).  Generally, persons 
who receive a payment erroneously from the government acquire no right to the money.  They 
are bound in equity and good conscience to make restitution.  If a benefit is bestowed by 
mistake, no matter how careless the act of the government may have been, the recipient must 
make restitution.  In theory, restitution results in no loss to the recipient because the recipient 
received something for nothing.  
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 While an administrative error did occur, our Office has consistently held that the waiver 
statute does not apply automatically to relieve the debts of all members who, through no fault of 
their own, have received erroneous payments from the government.  Waiver action under 10 
U.S.C. § 2774 is a matter of grace or dispensation, and not a matter of right.  If it were merely a 
matter of right, then virtually all erroneous payments made by the government to members 
would be excused from repayment.  See Instruction ¶ E4.1.1. 
 
 The member argues that the overpayment was not based on fraud, misrepresentation, 
fault, or lack of good faith.  The legal definition of “fault” does not imply any ethical lapse on 
the part of the member.  It merely indicates that he is not entirely without some responsibility for 
any resulting overpayment and that therefore the equitable remedy of waiver is not available to 
him.  The standard we employ to determine fault is that of a reasonable person:  if such a person 
knows or reasonably should know that he is receiving money to which he is not entitled, he is at 
fault if he fails to bring the excess payments to the attention of appropriate officials.  In such a 
situation, waiver is precluded.  See Instruction ¶ E4.1.4. 
 
 The member argued that he did give his relevant information to appropriate officials, but 
he was wrongly advised.  In his request for reconsideration, the member contends that he was 
advised on four different occasions that he was entitled to the PCA.  However, our decisions and 
those of the Comptroller General have consistently held that there is no basis for waiver unless 
the official(s) providing the faulty advice indicating that the member was entitled to what he 
received are identified, and the member’s version of the events is corroborated in detail in the 
written record by pay and disbursing officials.  See DOHA Claims Case No. 02120917 
(December 20, 2002).  However, even if we accept the member’s contention that he received 
misinformation, we do not believe that he is entirely without fault.  A review of the member’s 
Leave and Earnings Statement (LES) indicate that he received an increase of over $500.00 per 
pay period when NSPS began.  While he might have expected some change in pay, there is no 
indication in the record that he should have expected an increase of that magnitude.  Moreover, 
the increased pay he was then receiving was at variance with the SF 50 which was issued to the 
member when he entered NSPS.   
 

The member properly brought this to the attention of finance officials.  However, in light 
of the significant difference between his pay and the total salary indicated on his SF 50, he 
should not have relied upon verbal assurances.  He should have required finance to provide him a 
written explanation, because at this point he reasonably should have known that the payments 
were at least questionable.  Regardless of whether members were notified that PCA payments 
were not allowed under NSPS, or whether the member thought his pay increased due to the 
inclusion of LMS, he simply could not reasonably have expected his salary to increase over 
$14,000.00 a year when he was not expecting a promotion.  It is not against equity and good 
conscience and is in the best interests of the United States, for the above reasons, to require 
collection of the debt. 
 

Conclusion 
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 The employee’s request for reconsideration is denied, and we affirm the July 14, 2011, 
decision.  In accordance with the Instruction ¶ E8.15, this is the final administrative action of the 
Department of Defense in this matter. 
 
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Jean E. Smallin 
       Chairman, Claims Appeals Board 
 
 
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Gregg A. Cervi 
       Member, Claims Appeals Board 
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Natalie Lewis Bley 
       Member, Claims Appeals Board 
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