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DIGEST: An employee received voluntary separation incentive pay (VSIP) upon his resignation from federal
employment. His debt arose when he accepted a new position in the federal government within five years of receiving
VSIP. Because the payment of VSIP was proper when made, it cannot be considered for waiver.
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DIGEST

An employee received voluntary separation incentive pay (VSIP) upon his resignation from federal employment. His
debt arose when he accepted a new
position in the federal government within five years of receiving VSIP.
Because the
payment of VSIP was proper when made, it cannot be considered for waiver.

DECISION

This is in response to an appeal of Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) Settlement Certificate 98092810,
dated October 14, 1998, which held an employee's debt in the amount of $16,491, could not be considered for waiver.
The employee's debt arose when he accepted a position with the federal government
within five years after receiving
voluntary separation incentive pay (VSIP).

Background

The employee was employed by the Defense Contract Audit Agency (DCAA) until he resigned on September 24, 1994.
At the time the employee received VSIP, Public Law 103-226, the Federal Workforce Restructuring Act of 1994,
required an employee who resigned or retire from a defense agency with incentive pay on or after March 30,
1994, to


(1)
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repay the VSIP if he accepted federal employment within five years.

The employee's application for VSIP did not mention the repayment requirement upon re-employment with the federal
government within five years. (2)
However, the employee was advised that although he could not return to work within
the Department of Defense (DoD), he could immediately seek employment with the federal government outside DoD.
(3)
On November 3, 1997, the employee accepted a position with the Department of Justice. The employee thus became
liable to repay VSIP since he returned to the federal government within five years after the date of his separation.

The employee requested waiver of the repayment of the VSIP. In the Settlement Certificate, the adjudicator concluded
that since the VSIP payment was proper when made, it could not be
considered for waiver.

On appeal, the member argues that the repayment of the VSIP should be waived because the VSIP was an erroneous
payment. He states that VSIP is not an entitlement upon resignation but is
an offer and application process governed by
strict requirements. Thus, he
states that his VSIP application should never have been approved because DCAA
did not
follow the requirement of including a statement of understanding of
the re-employment restrictions. 

Discussion

Our authority is restricted to a consideration of whether the employee's debt may be waived under 5 U.S.C. § 5584.
Under 5 U.S.C. § 5584, we have the authority to
waive claims of erroneous overpayments of pay and allowances if
collection
would be against equity and good conscience and not in the best interest
of the United States, provided there
is no evidence of fraud, fault, misrepresentation,
or lack of good faith on the part of the employee. By definition, a
payment must be erroneous when made if it is to be considered for waiver under 5.U.S.C. § 5584.

In this case, the employee did not receive an erroneous payment. The employee
properly received VSIP upon his
resignation. The fact that his agency failed
to inform him of the five-year repayment requirement does not change the
valid nature of the payment he received. Since there was no erroneous payment,
there is no overpayment that is subject
to waiver. In this circumstance,
we have no authority to consider the employee's debt for waiver under 5 U.S.C.
§ 5584.
See DOHA Claims Case No. 97111206 (January 12, 1998).

Further, the employee's argument concerning VSIP being an offer and application process governed by strict
requirements does not change the outcome in this
case under the waiver statute. The employment relationship between
the
Federal government and its employees is statutory, not contractual. Federal
employees are appointed and serve in
accordance with applicable statutes
and regulations. They are entitled only to those benefits which are conferred
by
statute or regulation, and, therefore, the principles of contract law
do not apply. SeeKizas v. Webster, 707 F.2d 524, 535
(D.C.
Cir. 1983); DOHA Claims Case No. 97111206, supra; and Comptroller
General decisions 65 Comp. Gen 679
(1986)
, 62 Comp. Gen. 171 (1983), 60 Comp. Gen. 71 (1980), and B-219273, Dec. 26,
1985 . 

Conclusion

We affirm the Settlement Certificate.

________\s\_________________
ichael D. Hipple
Chairman, Claims Appeals Board
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__________\s\_______________
Jean E. Smallin
ember, Claims Appeals Board

___________\s\_____________
Catherine M. Engstrom
ember, Claims Appeals Board

1. See Pub. L. No. 103-226, § 8(a), 108 Stat.111 (1994).

2. On the employee's Application for Voluntary Separation Incentive Pay (VSIP), signed September 10, 1994, it states:
"In addition, I understand that if I am approved for VSIP that I will not be eligible to be re-employed at any DoD
activity for 1 year except in rare and unusual circumstances."

3. See the attachment "Frequently Asked Questions about VSIP and Income Tax Questions" to DCAA's August 30,
1994 Memorandum. One of the questions
asked is: "May an employee who voluntarily separates with VSIP return to
work for DoD?" The answer is: "Employees who accept VSIP are not eligible for permanent or temporary employment
in DoD for 1 year from the date of their
separation. This does not preclude them from seeking immediate employment in
a non DoD agency should they desire to do so."
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