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DATE: April 12, 2007

In Re:

[REDACTED]

Claimant

)

Claims Case No. 07040601

CLAIMS APPEALS BOARD

RECONSIDERATION DECISION

DIGEST

An employee's debt resulting from the government's payment to a moving company of
the entire amount charged for the
employee's household goods shipment, including weight in
excess of the authorized weight, cannot be considered for
waiver under 5 U.S.C. § 5584 because
the debt is not a result of an erroneous payment.

DECISION

An employee requests reconsideration of the March 29, 2007, appeal decision of the
Defense Office of Hearings and
Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 07031503, in which
DOHA determined the claim could not be considered for
waiver because it did not represent an
erroneous payment.

Background

In September 2005 the employee was transferred from Shelbyville, Kentucky, to Fort Leonard Wood, Missouri. In
connection with his transfer, he was authorized the shipment of 18,000 pounds of household goods. However, the
employee shipped 21,380 pounds of household goods. As a result, he exceeded his authorized shipping allowance by
3,380 pounds. The shipping of the excess 3,380 pounds resulted in an additional charge of $1,985.40, which, in
accordance with long-established practice, was paid by the government to the carrier and then
charged to the employee.

In his request for reconsideration, the employee states that this long-established practice
is unfair and flawed in its
ability to prevent mistakes and oversights by the moving company. He
states that there is no incentive for the moving
company to hold weights to the agreed upon
amount. In addition, there is no incentive for the government to hold the
moving company
accountable since the policy is to pass any overage cost onto the employee. He requests review
of his
case and asks that steps be taken to change this practice.

Discussion

Under 5 U.S.C. § 5584, we have the authority to waive the collection of erroneous
overpayments of pay and certain
allowances made to specified federal employees, if collection of
the claim would be against equity and good conscience,
and not in the best interest of the United
States, provided that the claim arose from administrative error and there is no
indication of fraud,
fault, misrepresentation, or lack of good faith on the part of the employee. See DoD Instruction
1340.23 (Instruction) ¶ E4.1.2. In order to be considered for waiver under 5 U.S.C. § 5584, the
debt must have resulted
from an erroneous payment. See Instruction ¶ E2.1.

It is standard government agency practice to ship the total weight of an employee's household goods at government
expense and then collect any charges for excess weight from the employee. See ¶ C5175 of Volume 2 of the Joint
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Travel Regulations (JTR). When a household goods shipment is made in accordance with this practice, the government
bill of lading
constitutes a contract between the government and the carrier. Under that contract, the carrier is
entitled to
payment for its services. Upon completion of the shipment the government pays the
carrier the entire amount charged
and collects any excess charges from the employee for
exceeding his authorized weight allowance. This debt does not
result from "erroneous"
payments made to the employee. It is a valid payment and there has been no erroneous payment
for the purposes of the waiver statute. The government has committed no error, but has merely
made payment in the
normal course of business in satisfaction of its contractual obligation. See
DOHA Claims Case No. 02102812
(November 18, 2002); B-258964, July 12, 1995; B-239661,
June 4, 1990; and 67 Comp. Gen. 484 (1988). Therefore,
the initial payment of excess weight
charges by an agency in accordance with this practice is not erroneous, and claims
against
employees arising from such payments may not be considered for waiver under 5 U.S.C. § 5584.
See 67 Comp.
Gen. 48, supra.

In this case, the payment to the carrier was made in accordance with standard government
practice. The payment made
to the carrier was not erroneous and there was no error on the part
of the government in making the payment. As for the
employee's request to change government
practice, as stated above, our authority in this matter is restricted to a
consideration of whether
the employee's debt may be waived under the provisions of 5 U.S.C. § 5584. Under the waiver
statute, the debt cannot be considered for waiver.

Conclusion

The employee's request for relief is denied, and we affirm the March 29, 2007, decision. In accordance with Department
of Defense Instruction 1340.23, ¶ E8.15, this is the final
administrative action of the Department of Defense in this
matter.

Signed: Jean E. Smallin

_________________________

Jean E. Smallin

Acting Chairman, Claims Appeals Board

Signed: William S. Fields

_________________________

William S. Fields

Member, Claims Appeals Board

Signed: Catherine M. Engstrom

__________________________	Catherine M. Engstrom

Member, Claims Appeals Board
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