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DIGEST: A physician who ceased providing services after completing 14 months of his two-
year commitment under a Physicians Comparability Allowance Agreement was required to
refund the comparability allowance payments he earned during the 26 weeks prior to his
departure from the program. Under 5 U.S.C. § 5584, the resulting debt may not be considered
for waiver since the payments were proper when made, even though the physician ceased
providing services due to medical necessity.
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A physician who ceased providing services after completing 14 months of his two-year
commitment under a Physicians Comparability Allowance Agreement was required to refund the
comparability allowance payments he earned during the 26 weeks prior to his departure from the
program. Under 5 U.S.C. § 5584, the resulting debt may not be considered for waiver since the
payments were proper when made, even though the physician ceased providing services due to
medical necessity.



DECISION

The employee requests reconsideration of the Defense Office of Hearings and Appeals
(DOHA) decision in DOHA Claim No. 07031305, dated April 16, 2007. In that decision, DOHA
determined that $10,408.67 could not be considered for waiver.

Background

In July 2004 the employee executed a Physicians Comparability Allowance Service
Agreement by which he agreed to serve as a Medical Officer (Family Practice) at a U.S. Army
Health Clinic from July 28, 2004, through July 27, 2006. In the agreement, the employee agreed
to the following:

“If my employment as a physician is terminated during the period
of the agreement at my request, or as a result of my misconduct, |
will be required to refund the total amount received under the
agreement if [ have completed less than one year of the agreement,
or if  have completed one year or more of the agreement, I will be
required to refund the amount of allowance earned during the 26
weeks prior to termination.”

On September 30, 2005, the employee terminated his service prior to the end of the
agreement. Because the employee terminated his employment with the Army after completing
14 months of the two-year agreement, the Defense Finance and Accounting Service (DFAS)
required him to refund the amount of allowance he earned during the 26 weeks prior to
termination of his employment. DFAS calculated the amount to be collected from the employee
as $10,408.67.

In the appeal decision, our Office determined that the debt could not be considered for
waiver. In his request for reconsideration, the employee states he left his employment out of
medical necessity. He states that he received payment only for the professional services he
rendered and that once he terminated his service, the payments stopped. He also states that he
paid income taxes on the payments he received. Therefore, he believes collection of the claim
would be against equity and good conscience.

'According to the record, DFAS is holding the employee liable for the amount he earned
during the period March 20, 2005, through October 1, 2005. We note that this period is longer
than 26 weeks prior to the employee’s termination. It is unclear why DFAS is holding the
member liable for more than the amount of allowance he earned during the 26 weeks prior to
termination.
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Discussion

Under the applicable statute, 5 U.S.C. § 5948, physicians comparability allowances
(PCA) are payable to certain qualified Government physicians who enter into written service
agreements with the head of an agency to complete a specified period of service in such agency.
The amounts of PCA shall be determined by the agency head subject to such regulations, criteria,
and conditions as the President or his designee may prescribe. See § 5948(c). Any agreement
under the statute shall specify, subject to regulations as the President or his designee may
prescribe, the terms under which the head of the agency and the physician may elect to terminate
such agreement, and the amounts, if any, required to be refunded by the physician for each reason
for termination. See § 5948(f). Therefore, a physician’s entitlement to such payments is subject
to these statutory provisions, applicable regulations, and the provisions of the written agreement.
See generally paragraph 030501 of Volume 8 of DoD 7000.14R, DoD Financial Management
Regulation, Civilian Pay Policy and Procedures; and Physicians’ Comparability Allowances, 5
C.F.R. § 595.

Our authority in this case is restricted to a consideration of whether the employee’s debt
may be waived under 5 U.S.C. § 5584. Under 5 U.S.C. § 5584, we have the authority to waive
claims of erroneous overpayments of pay and allowances if collection would be against equity
and good conscience and not in the best interest of the United States, provided there is no
evidence of fraud, fault, misrepresentation, or lack of good faith on the part of the employee.

By definition, a payment must be erroneous when made if it is to be considered for waiver under
5U.S.C. § 5584.

In this case, the employee executed a written agreement pursuant to 5 U.S.C. § 5948 to
serve as a Medical Officer from July 28, 2004, through July 27, 2006. In return, he became
entitled to receive an annual PCA in the amount of $20,000. According to the record, this was
paid to him in bi-weekly payments of $766.40. On September 30, 2005, he left after completing
14 months of his two-year commitment. Under the statute and written agreement, DFAS
determined that he was legally required to repay the amount of allowance earned during the 26
weeks prior to the termination of his contract for medical reasons.

Since the PCA payments were properly paid to the employee in accordance with the
agreement he executed with the Army, the payments may not now be considered erroneous
because he became obligated to repay them due to the termination of his contract for medical
reasons. See 61 Comp. Gen. 292 (1982); and B-200113, Feb. 13, 1981. The fact that he left due
to a medical condition does not change the nature of the payments. See DOHA Claims Case No.
03100601 (October 28, 2003); and B-200113, supra.

As discussed above, waiver is not available as a remedy in this situation. We note that
under 5 U.S.C. § 5948(e), the head of the agency involved has discretion not to collect the
payments in question from a physician if he determines that failure to complete the agreed period
of employment was necessitated by circumstances beyond the control of the physician.
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Conclusion
The employee’s request for relief is denied, and we affirm the April 16, 2007, appeal

decision. In accordance with DoD Instruction 1340.23, 9 E8.15, this is the final administrative
action of the Department of Defense in this matter.

Signed: Michael D. Hipple

Michael D. Hipple
Chairman, Claims Appeals Board

Signed: Jean E. Smallin

Jean E. Smallin
Member, Claims Appeals Board

Signed: Catherine M. Engstrom

Catherine M. Engstrom
Member, Claims Appeals Board
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