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RECONSIDERATION DECISION 
 
 
DIGEST 
 
 In clear language, the statute governing the Survivor Benefit Plan (SBP) requires that a 
surviving spouse, i.e., widow, be married to the deceased member for at least one year 
immediately before his death in order to receive benefits. 
 
 
DECISION 
 
 The claimant, widow of a retired member of the U.S. Air Force, requests reconsideration 
of the appeal decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA), in DOHA Claim 
No. 2017-CL-121204, dated May 14, 2018.  In that case, DOHA denied her request for an 
annuity under the Survivor Benefit Plan (SBP). 
 
 

Background 
 
 On September 1, 1990, the member retired from the Air Force and elected SBP coverage 
for his spouse.  On October 23, 2008, the member’s spouse died and the member notified the 
Defense Finance and Accounting Service (DFAS) of her death.  As a result, SBP coverage was 



 

2 
 

suspended.  On July 22, 2015, the member married the claimant.  On August 31, 2015, the 
member completed DD Form 2656-6, Survivor Benefit Plan Election Change Certificate, in 
order to request SBP coverage for his new spouse.  On July 14, 2016, the member died.  On 
August 8, 2016, the claimant submitted DD Form 2656-7, Verification for Survivor Annuity.   
 
 On September 7, 2016, DFAS denied the claim for the SBP annuity because the claimant 
and the member were not married for one full year.  On appeal, the claimant stated that she and 
the member began dating in 2008, were engaged in 2011, and started living in the same 
household in 2012.  Due to health issues, they delayed their nuptials until 2015.  She stated that 
she was the primary care giver to the member starting in 2012.  She stated that after being 
hospitalized, she made the difficult decision to take the member off life support on July 14, 2016.  
Our office upheld DFAS’s denial of the claim for the SBP annuity.   
 

In her request for reconsideration, her attorney states that the member made it clear that 
he wanted the claimant to have the SBP annuity.  He states that their marriage was not the type 
of “deathbed” marriage that the one-year waiting period in 10 U.S.C. § 1447(7) was designed to 
prevent.  He states that the member and the claimant had a loving marriage and long courtship 
that preceded it.  He states that their marriage was not designed to simply convey benefits.  Her 
attorney states that the claimant could have decided to leave the member on life support for a 
longer period of time.  However, she chose a course of action that she believed her husband 
wished to follow, and made the difficult decision to take him off of life support, eight days shy of 
the one-year anniversary of their marriage.  Her requests that the Department of Defense (DoD) 
exercise its discretion and allow the claim for the SBP annuity because of the unique 
circumstances in the claimant’s case.  He cites the DoD Office of General Counsel Opinion:  
DoD/CG #97-2 for support of the claim.  In that opinion, the General Counsel allowed the claim 
for the SBP annuity under the specific facts of the case.  The General Counsel found that when it 
is clear that a marriage has not been a deathbed marriage, adherence to a strict interpretation of 
the SBP statutory language is not required where such interpretation would achieve a result 
clearly not intended by Congress.   

 
 

Discussion 
 
 The SBP is authorized by 10 U.S.C., subtitle A, part II, chapter 73, subchapter II, §§ 1447 
through 1455.  The fundamental rule in adjudicating a claim is that payment may be made only 
for an expense authorized by statute or regulation.  See Comptroller General decision B-257180, 
Sept. 29, 1994.  Moreover, it is a rule of statutory construction that when the language of a 
statute is clear on its face, the plain meaning of the statute will be given effect, and that plain 
meaning cannot be altered or extended by administrative action.  See DOHA Claims Case No. 
2012-CL-061105.2 (September 27, 2012) 
 
 Title 10, U.S.C. § 1450(a)(1), states that upon the death of a retired and married member 
participating in the SBP, payment of the SBP annuity is authorized to “the eligible surviving 
spouse.”  “Surviving spouse” is defined for SBP purposes by 10 U.S.C. § 1447(9) as a “widow 
or widower.”  Widow is defined under 10 U.S.C. § 1447(7) as the surviving spouse of a person 
who, if not married to the person at the time he became eligible for retired pay, was married to 
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him for at least one year immediately before his death or was the mother of issue of that 
marriage.    
 
 The claimant was not married to the member at the time that he retired from the Air 
Force, and no issue resulted from their marriage.  They were married on July 22, 2015, and the 
member died on July 14, 2016, less than one year after their marriage.  The claimant’s attorney 
cites a DoD General Counsel advance decision opinion for support of her claim.  In that opinion, 
the General Counsel found that the widow of a member was entitled to the SBP annuity even 
though their current marriage at the time of his death had been less than one year.  The facts in 
the case were as follows:  The member was married to his spouse from 1978 until they were 
divorced in 1992.  The divorce decree required the member enroll his former spouse in full SBP 
coverage for her and their minor child.  The member retired from the U.S. Army in 1993, and 
elected former spouse and child SBP coverage.  On December 20, 1994, the member remarried 
his former spouse and requested that she be covered as his spouse beneficiary under the SBP.  
However, the member died before the first anniversary of his remarriage to his former spouse.  In 
the opinion, the General Counsel cited to a Comptroller General decision that allowed a similar 
claim for the SBP annuity upon a member’s remarriage to his former spouse.  The General 
Counsel found that there was no issue of a deathbed marriage to acquire benefits because the 
“new spouse” was already covered as the member’s SBP beneficiary prior to the marriage.  In 
the case in front of us, the member was never married to the claimant prior to July 22, 2015, nor 
was she ever his SBP beneficiary.  Therefore, the facts in the case decided by the General 
Counsel’s opinion are not analogous here.      
 
 In addition, the Secretary of Defense under the authority of 10 U.S.C. § 1455 has issued 
regulations regarding this matter.  The Department of Defense Financial Management Regulation 
(DoDFMR), volume 7B, paragraph 44021 states that the spouse of a member such as here 
becomes eligible upon the first anniversary of the marriage.  Specifically, subparagraph 
440201(B) states the following: 
 

If the member elected spouse coverage at retirement and the member’s previous 
spouse has become ineligible for SBP due to death or divorce, the spouse who 
marries the member after the date of retirement is the eligible beneficiary.  Spouse 
coverage is resumed upon the first anniversary of remarriage or birth of a child of 
that remarriage, whichever is earlier, unless the member elects not to resume 
spouse coverage within 1 year of the remarriage. 

 
Accordingly, under applicable statute and regulations, we find that the claimant does not 

meet the definition of surviving spouse in order to be eligible for the SBP annuity under 10 
U.S.C. § 1447.  Since we are bound by statute and regulation, the claim must be disallowed.   
 
 Finally, although we do not have the authority to consider the claimant’s reconsideration 
request, she may have other available remedies.  First, under 10 U.S.C. § 1454, the Secretary of 
the member’s service may correct or revoke an SBP election when the Secretary deems it 
necessary to correct an administrative error.  See DoDFMR, volume 7B, paragraph 430606.  
Second, under 10 U.S.C. § 1552, the Secretary, acting through a correction board, may correct a 
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member’s record when the Secretary considers it necessary to correct an error or remove an 
injustice.1  
 
 

Conclusion 
 
 The claimant’s request for relief is denied, and we affirm the May 14, 2018, appeal 
decision to deny entitlement to the SBP annuity.  In accordance with Department of Defense 
Instruction 1340.21 ¶ E7.15.2, this is the final administrative action of the Department of 
Defense in this matter. 
 
  
       SIGNED:  Catherine M. Engstrom  
       ______________________________ 
       Catherine M. Engstrom 
       Chairman, Claims Appeals Board 
 
 
       SIGNED:  Ray T. Blank, Jr. 

______________________________ 
       Ray T. Blank, Jr.  
       Member, Claims Appeals Board 
 
 
       SIGNED:  Gregg A. Cervi 
       ______________________________ 
       Gregg A. Cervi 
       Member, Claims Appeals Board 
 

                                                 
1Information on petitioning the Air Force Board for Correction of Military Records (AFBCMR) is found 

online at http://www.afpc.af.mil/Career-Management/Military-Personnel-Records/.  The claimant should submit a 
DD Form 149, Application for Correction of Military Record, which can be downloaded at 
http://www.esd.whs.mil/Portals/54/Documents/DD/forms/dd/dd0149.pdf. 

 


