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Claims Case No.  2016-CL-092602.2  

 
CLAIMS APPEALS BOARD 

RECONSIDERATION DECISION 
 
 
DIGEST 
 
 The burden of proving the existence of a valid claim against the United States is on the 
person asserting the claim.    
 
 
DECISION 
 
 A retired member of the U.S. Army requests reconsideration of the February 6, 2017, 
appeal decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA), in DOHA Claim No. 
2016-CL-0092602.  In that decision, DOHA denied the member’s claim for Concurrent 
Retirement and Disability Pay (CRDP).   
 
 

Background 
 
 On August 7, 1944, the member was wounded by fire while engaged in combat.  On July 
15, 1945, the member retired due to physical disability with three years, three months and six 
days of service.  The member subsequently applied for and began receiving disability 
compensation from the Department of Veterans Affairs (VA).  The member was required to 
waive his retired pay in the amount of the disability compensation he was receiving from the 
VA.  On August 1, 2004, his disability compensation exceeded his retired pay.  Therefore, the 
member’s retired pay account went into a suspended status.  On August 1, 2008, the Army 
Human Resources Command, Combat-Related Special Compensation Division advised the 
member that he had a 70% Purple Heart disability and a 70% combat-related disability with 
Individual Unemployability (IU).      
 



2 
 

On July 15, 2015, the member made a claim with the Defense Finance and Accounting 
Service (DFAS) for CRDP.  DFAS subsequently denied the member’s claim.  DFAS found the 
member ineligible for CRDP.  DFAS concluded that under 38 U.S.C. § 5305, the member’s 
retired pay had to be offset against the amount of VA disability compensation he was receiving.   
DFAS further determined that under 10 U.S.C. § 1413a, any Combat-Related Special 
Compensation (CRSC) that the member may be entitled to receive would also have to be reduced 
by the difference between (1) the retired pay that he would receive based on disability and (2) the 
retired pay that he would receive based on years of service.   

 
The member appealed and the DOHA adjudicator upheld DFAS’s determination.  The 

adjudicator explained that under 38 U.S.C. § 5305, a retired member must waive receipt of his 
retired pay in an amount equal to any compensation he is otherwise eligible to receive from the 
VA as a condition precedent to receipt of VA disability compensation.  However, in 2004 
Congress enacted new legislation, 10 U.S.C. § 1414, allowing a gradual restoration of retired pay 
currently being deducted from retired pay accounts due to concurrent receipt of VA 
compensation.  The adjudicator noted that this restoration of retired pay is commonly known as 
CRDP.  The adjudicator concluded that the member was not entitled to CRDP under the 
provisions of 10 U.S.C. § 1414, because he retired due to disability in 1945 under what is now 10 
U.S.C. chapter 61 with less than 20 years of service. 

 
In his request for reconsideration, the member states that he did not retire under 10 

U.S.C. chapter 61, he retired under the Act of 3 April 1939.  He attaches documentation 
reflecting the effective date of his retirement.  He contends that he is exempt from any 
compensation prohibitions because the disability on which his retirement was predicated was 
incurred in combat, and was the result of an explosion of an instrumentality of war in the line of 
duty.  He attaches a letter from the VA dated July 28, 1945, which advised him his retired pay 
was not subject to any reduction as set forth under the Dual Compensation Act (DCA).  He cites 
his exemption from the DCA as evidence that he is entitled to receive both disability 
compensation from the VA and his full, unreduced, retired pay.         

 
 

Discussion 
 

 There is no proper legal basis for payment of CRDP to the member.  Effective July 15, 
1945, the member became entitled to receive military retired pay.  He subsequently was granted 
VA disability compensation.  When his VA disability compensation exceeded his retired pay, his 
retired pay account went into a suspended status.  He is not entitled to receive CRDP because he 
did not meet the 20-years of service statutory requirement under 10 U.S.C. § 1414(b).1        
 
 The member argues that he was not retired under 10 U.S.C. chapter 61.  He therefore 
maintains that 10 U.S.C. § 1414(b) does not apply in his case.  The authority to make 

                                                 
110 U.S.C. § 1414(a) states that subject to subsection (b), a member who is entitled to retired pay and also 

entitled to VA disability compensation for a qualifying service-connected disability is entitled to receive both 
without regard to 38 U.S.C. § 5305.  However, § 10 U.S.C. 1414(b) states that subsection (a) does not apply to a 
disability retired member with less than 20 years of service.         
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determinations as to whether disability exists and as to whether such disability was incurred in 
the line of duty, within the contemplation of the Act of April 3, 1939, was vested in the Secretary 
of War (now the Secretary of the Army) or his designee by Executive Order No. 8099, dated 
April 28, 1939.  Disability retirement under the Act is in the nature of a pension predicated on 
disability.  See 34 Comp. Gen. 90 (1954).  The Secretary concerned’s authority to retire a 
member because of physical disability is now set forth under 10 U.S.C. § 1201, which falls under 
chapter 61 of title 10.  Therefore, the 20-years of service requirement under the CRDP statute 
applies to the member.       

 
 The member cites to evidence that he is not subject to the DCA, once codified under 5 
U.S.C. § 5532,2 in order to prove his entitlement to concurrent receipt of both his retired pay and 
his VA disability compensation.  The DCA prescribed a formula for the reduction of retired pay 
for certain retired members subject to its provisions when employed in a civilian capacity by the 
federal government.  The member is correct that his retired pay was not subject to the DCA.  
Under 5 U.S.C. § 5532, his retired pay was protected because it was calculated in whole or in 
part based on disability resulting from injury or disease received in line of duty as a result of 
armed conflict; or was caused by an instrumentality of war and incurred in line of duty during a 
period of war.  However, the member’s exemption from the now repealed DCA does not grant 
him entitlement to CRDP.  The member has not proven his claim.   
 
 

Conclusion 
 

The member’s request for reconsideration is denied, and we affirm the February 6, 2017, 
appeal decision in DOHA Claim No. 2016-CL-092602 disallowing the claim.  In accordance 
with DoD Instruction 1340.21 ¶ E7.15.2, this is the final administrative action of the Department 
of Defense in this matter.  
 
       Signed:  Catherine M. Engstrom 

______________________________  
Catherine M. Engstrom 
Chairman, Claims Appeals Board  

 
       Signed:  Charles C. Hale 

______________________________  
Charles C. Hale  
Member, Claims Appeals Board 

 
        Signed:  Ray T. Blank, Jr.  

______________________________  
Ray T. Blank, Jr.  
Member, Claims Appeals Board 

                                                 
2 Congress repealed 5 U.S.C. § 5532 in the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2000, Pub. 

L. No. 106-65, Div. A, Title VI, § 651, 113 Stat. 512, 664 (1999), effective October 1, 1999. 


