KEYWORDS: Waiver of Indebtedness

DIGEST: A member separating from the service properly received separation pay.
Subsequently, he applied for and began receiving retired pay. In this situation, recoupment of
the separation pay is required by statute. Since the separation pay payment was proper when
made, the claim resulting from the statutorily required recoupment is not subject to waiver under
32 U.S.C. 8 716.

CASENO: 2010-WV-071601.2

DATE: 1/19/2011

DATE: January 19, 2011

)
In Re: )
[REDACTED] ) Claims Case No. 2010-WV-071601.2
)
Claimant )
CLAIMS APPEALS BOARD
RECONSIDERATION DECISION
DIGEST

A member separating from the service properly received separation pay. Subsequently,
he applied for and began receiving retired pay. In this situation, recoupment of the separation
pay is required by statute. Since the separation pay payment was proper when made, the claim
resulting from the statutorily required recoupment is not subject to waiver under 32 U.S.C. §
716.

DECISION
A retired member of the Army National Guard requests reconsideration of the November

30, 2010, appeal decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA
Claim No. 2010-WV-071601. In that decision, DOHA upheld the Defense Finance and



Accounting Service’s (DFAS) determination that the recoupment of the member’s separation
payment in the amount of $65,776.98, cannot be considered for waiver.

Background

On June 30, 1996, the member separated from the Army National Guard and received a
separation pay payment in the amount of $65,776.98. On June 1, 2007, the member turned 60
years old and became eligible to receive military retired pay. On that day, he completed DD
Form 2656, Data for Payment of Retired Personnel, to receive retired pay. He indicated on the
form that he had received separation pay. When the member applied for military retired pay,
recoupment of the separation pay in the amount of $65,776.98 was required. Thus, the member
became indebted to the United States in the amount of $65,776.98. In the appeal decision, the
DOHA adjudicator concluded that the $65,776.98 could not be considered for waiver because it
did not represent an erroneous payment. The adjudicator explained that a claim arising from a
properly paid separation payment which later must be recouped because of the member’s receipt
of retired pay, is not a claim arising from an erroneous payment which may be considered for
waiver under 32 U.S.C. § 716. The adjudicator explained the member could visit DFAS’s
website for information regarding separation recoupment, and contact DFAS directly for
information on arranging a repayment plan that would take financial hardship into account.

In his request for reconsideration, the member states that he is not requesting an
arrangement to repay the debt which would take hardship into account; he is requesting
forgiveness of the indebtedness. The member states that the Retirement Services Officer at the
Office of the Adjutant General of his state advised him on September 22, 2009, that the law
changed on October 1, 1996, reversing the requirement to pay back the full amount, including
tax withheld, of the indebtedness arising from separation pay actions. The member states that
his forced retirement occurred on July 30, 1996, three months prior to the changes in the law
requiring payback of separation pay, including tax withheld. He states that there should be some
way of “grandfathering” him in, so that his waiver is approved.

Discussion

Under 10 U.S.C. § 1174, separation pay is a contingency payment to ease the re-entry
into civilian life of members of the armed services involuntarily separated prior to becoming
entitled to retired pay. See Comptroller General decision B-266193, Feb. 23, 1996. The statute
requires “coordination” when a member who has received a separation payment later qualifies
for retired or retainer pay or VA disability compensation. See 10 U.S.C. 8 1174(h). Regarding
coordination with retired pay, 10 U.S.C. § 1174(h)(1) provides in pertinent part as follows:

A member who has received separation pay . . . based on service in the armed forces, and

who later qualifies for retired or retainer pay . .. shall have deducted from each payment
of such retired or retainer pay an amount, in such schedule of monthly installments as the
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Secretary of Defense shall specify, taking into account the financial ability of the member
to pay and avoiding the imposition of undue financial hardship on the member and
member’s dependents, until the total amount deducted is equal to the total amount of
separation pay . . . so paid.

Under the law, Congress clearly did not intend members to receive both separation pay and
retired pay for the same period of service. Therefore, a member who receives separation pay is
required to repay it if he later qualifies for and receives retired pay.

Under 32 U.S.C. 8§ 716, we have the authority to waive a claim of the United States
against a member or former member of the National Guard for erroneous payments of pay and
allowances if collection would be against equity and good conscience and not in the best
interests of the United States. A debt cannot be considered for waiver unless the payment was
erroneous when made. Section 716(a) of title 32 specifically requires “an erroneous payment of
any pay or allowances made . . . to or on behalf of a member or former member of the National
Guard” as a condition for applying the statute. In this case, the separation pay payment was
proper when made. Therefore, the claim resulting from the required recoupment of the
separation pay payment because of receipt of retired pay cannot be considered for waiver under
32 U.S.C. 8 716, because the debt did not arise from an erroneous payment. See DOHA Claims
Case No. 09082801 (September 21, 2009).

We have examined the change in the law occurring on October 1,1996, and do not see
any change or reversal of the required recoupment of separation pay when a member receives
retired pay. However, the member may be referring to the provision in the statute regarding
coordination with disability compensation under 10 U.S.C. 1174(h)(2), which provides in
pertinent part that a member who has received separation pay shall not be deprived of any VA
disability compensation to which he is entitled, “but there shall be deducted from that disability
compensation an amount equal to the total amount of separation pay . . . received, less the
amount of Federal income tax withheld from such pay . . .”* This language is not included in the
provision in the statute regarding coordination with retired pay.

The fact that the retirement officer may have given the member incorrect advice
concerning recoupment of his separation pay does not change the nature of the payment. The

'Effective October 1, 1996, Congress amended 10 U.S.C. § 1174(h)(2), by adding the
language, “less the amount of Federal income tax withheld from such pay . ..” This amendment
applied to payments of separation pay made after September 30, 1996. However, this
amendment only applied to 10 U.S.C. § 1174(h)(2), the provision concerning coordination of
separation pay with disability compensation, not the provision concerning coordination with
retired pay. See Pub. L. No. 104-201, Title VI, § 653, 110 Stat. 2422, 2583 (September 23,
1996).
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separation pay payment was proper when made,? and a waiver of the indebtedness created
afterwards due to the need to recoup the separation pay is not within the terms of 32 U.S.C.
§ 716.

Conclusion
The member’s request for relief is denied, and we affirm the November 30, 2010, appeal

decision. In accordance with DoD Instruction 1340.23, 1 E8.15, this is the final administrative
action of the Department of Defense concerning this matter.

Signed: Michael D. Hipple

Michael D. Hipple
Chairman, Claims Appeals Board

Signed: Jean E. Smallin

Jean E. Smallin
Member, Claims Appeals Board

Signed: Catherine M. Engstrom

Catherine M. Engstrom
Member, Claims Appeals Board

We note that DFAS temporarily stopped deduction of recoupment under 10 U.S.C.
§ 1174(h) while they did a formal review of the process. Congress amended 10 U.S.C. § 1174(h)
to help limit the financial strain on military retirees as they repay their balances. See Pub. L. No.
111-32, Title 111, § 318(a), 123 Stat. 1873 (June 24, 2009). Deductions began again on August 2,
2010. The new recoupment rate is a flat 40%. See Y 040904 of Chapter 4, Volume 7B of DoD
7000.14-R, the Department of Defense Financial Management Regulation (DoDFMR), Military
Pay Policy and Procedures — Retired Pay. However, retirees who submit a claim for financial
hardship may have their recoupment rates reduced. Information on how to file for financial
hardship is provided on DFAS’s website; our Office has no authority in this matter. The DFAS
website is: http://www.dfas.mil/rapay/rafags/separationrecoupmentfags.html.
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