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CLAIMS APPEALS BOARD 

RECONSIDERATION DECISION 
 
 
DIGEST 
 
 A member’s retired pay was not reduced by the amount of the compensation he was 
receiving from the Department of Veterans Affairs (VA).  Upon signing an application for VA 
compensation, the member is considered to be on notice that when he became entitled to retired 
pay it would be reduced by the amount of his VA disability compensation.  Therefore, waiver of 
the overpayment is not appropriate because he knew or should have known that he was not 
entitled to the full amount of his retired pay. 
 
 
DECISION 
 
 A retired member of the United States Army Reserve requests reconsideration of the 
appeal decision dated November 29, 2011, of the Defense Office of Hearings and Appeals 
(DOHA) in DOHA Claim No. 2011-WV-083001.  In that decision, this Office denied waiver of 
an overpayment of $4,397.00. 
 

Background 
 
 The record shows that on September 10, 1996, the member applied for disability 
compensation from the VA.  He signed the VA Form 21-526, Veterans Application for 
Compensation or Pension, acknowledging that “filing of this application constitutes a waiver of 
military retired pay in the amount of any VA compensation to which you may be entitled.”  The 
member was subsequently awarded compensation from the VA. 
 
 The record further shows that on July 14, 2001, the member completed DD Form 2656, 
Data for Payment of Retired Personnel, applying for military retired pay, and he became eligible 
to receive it when he turned 60 years of age on July 31, 2003.  The member indicated on the DD 



Form 2656 that he was receiving disability compensation from the VA in the amount of $841.00 
per month. However, due to an administrative error when his retired pay was established, the 
Defense Finance and Accounting Service (DFAS) failed to reduce his military retired pay by the 
required amount.  As a result, the member was overpaid $13,327.00 from August 1, 2003, 
through October 31, 2004.  DFAS applied credits due the member for Combat Related Special 
Compensation (CRSC) in the amount of $8,930.00, reducing the debt to $4,397.00. 
 
 In his request for reconsideration, the member again contends that although he may not 
have a right to the overpayment by the government under the strict interpretation of regulations, 
he believes he has such a right under generally accepted rules of equity.  The member argues that 
it is clearly not equitable to allow DFAS to collect a debt that is seven years old.  He points out 
that he notified DFAS and the VA in 2003 and 2004 about the overpayment, and they did not 
correct the situation.  The member believes, based on his reading of VA guidelines, that they 
would be more lenient to his situation.  He argues it is also not equitable to have different 
guidelines for different government agencies.  The member includes in his submission an article 
relating to dual-pay violations found in an Air National Guard unit.  His point regarding the 
article was that the investigator stated that pay recoupments from the officers involved would 
only date back to 2006 due to the statute of limitations.  The member again argues that it is not 
equitable to have different standards.  In his latest submission, he suggests that if not a complete 
waiver, potentially a 50/50 “cost sharing” or division of fault would be more equitable. 
 

Discussion 
  
 Title 10, United States Code, § 2774, provides authority for waiving claims for erroneous 
payments of pay and certain allowances made to or on behalf of members or former members of 
the uniformed services, if collection of the claim would be against equity and good conscience 
and not in the best interests of the United States provided there is no indication of fraud, fault, 
misrepresentation, or lack of good faith on the part of the member or any other person having an 
interest in obtaining a waiver of the claim.  This statute is implemented within the Department of 
Defense under Department of Defense Instruction 1340.23 (February 14, 2006) (hereinafter 
Instruction).  The following paragraphs of the Instruction are particularly relevant to the 
member’s situation: 
 
 ¶ E4.1.1.  Generally, persons who receive a payment erroneously from the Government 
 acquire no right to the money.  They are bound in equity and good conscience to make 
 restitution.  If a benefit is bestowed by mistake, no matter how careless the act of the 
 Government may have been, the recipient must make restitution.  In theory, restitution 
 results in no loss to the recipient because the recipient received something for nothing. . . 
 A waiver is not a matter of right.  It is available to provide relief as a matter of equity, if 
 the circumstances warrant. 

 
¶ E4.1.4.  A waiver usually is not appropriate when a recipient knows, or reasonably 
should know, that a payment is erroneous.  The recipient has a duty to notify an 
appropriate official and to set aside funds for eventual repayment to the Government, 
even if the Government fails to act after such notification. 
 



 The member did contact finance officials, as would be expected of a prudent person.  
Also, while an administrative error did occur, our Office has consistently held that the waiver 
statute does not automatically apply to relieve the debts of all members, who through no fault of 
their own, have received erroneous payments from the government.  Waiver action under 10 
U.S.C. § 2774 is a matter of grace or dispensation, and not a matter of right that arises solely by 
virtue of an erroneous payment being made by the government.  If it were merely a matter of 
right, then virtually all erroneous payments made by the government to members would be 
excused from repayment.   
 
 The member argues that the overpayment was not based on fraud, misrepresentation, 
fault, or lack of good faith.  The Board finds no indication of fraud, misrepresentation, or lack of 
good faith on the part of the member.  The Board is unable to say that the member is entirely 
without fault.  The standard we employ to determine fault is that of a reasonable person:  if such 
a person knows or reasonably should know that he is receiving money to which he is not entitled, 
waiver is precluded.  See Instruction, ¶ E4.1.4.  However, the legal definition of “fault” does not 
imply any ethical lapse on the part of the member.  It merely indicates that he is not entirely 
without some responsibility for any resulting overpayment and that therefore the equitable 
remedy of waiver is not available to him.  The member argues that it is not equitable to collect a 
debt that has been owed for such a long period of time, in this case seven or eight years.  
However, the member has known for that entire time that the debt was outstanding.  The 
member’s argument regarding statute of limitations has no bearing on this debt, as the member 
has been aware of the debt the entire time.   
 
 As to the member’s argument that there are possible differences in the VA regulations as 
compared to the DoD regulations, our authority in this matter is limited to review under the 
waiver statute, 10 U.S.C. § 2774.  We have no authority to apply another agency’s regulations to 
the cases that we adjudicate.  As to the member’s continuing argument that the collection of the 
debt is inequitable, the standards we employ indicate that collection of the erroneous payment is 
neither against equity and good conscience nor contrary to the interest of the United States.  
Waiver is not appropriate if a member knows for over seven years that he has received payments 
in excess of his entitlements.  See DOHA Claims Case No. 07072501 (July 31, 2007); and 
DOHA Claims Case No. 98040113 (July 8, 1998), aff’d by the Deputy General Counsel (Fiscal) 
(February 14, 2001).  In such a circumstance, he does not acquire title to the payments and 
should be prepared to return them.  See DOHA Claims Case No. 03072812 (July 30, 2003).  The 
member should be prepared to return all of the overpayment; there is no division of fault. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Conclusion 
 
 The member’s request for reconsideration and waiver of overpayment in the amount of 
$4,397.00 is denied.  In accordance with the Instruction ¶ E8.15, this is the final administrative 
action of the Department of Defense in this matter. 
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