
 

 

KEYWORDS: Service Member Claim 
 
DIGEST:  In clear language, the statute governing the Survivor Benefit Plan (SBP) requires that 
a surviving spouse, i.e., widow, be married to the deceased member for at least one year 
immediately before his death in order to receive benefits. 
 
CASENO: 2012-CL-061105.2 
 
DATE: 09/27/2012 
 
 
 
 
       DATE:  September 27, 2012 
 
 
 
In Re: 
           [REDACTED] 
 
Claimant 

) 
) 
) 
) 
) 

 
 
Claims Case No. 2012-CL-061105.2 

 
CLAIMS APPEALS BOARD 

RECONSIDERATION DECISION 
 
 
DIGEST 
 
 In clear language, the statute governing the Survivor Benefit Plan (SBP) requires that a 
surviving spouse, i.e., widow, be married to the deceased member for at least one year 
immediately before his death in order to receive benefits. 
 
DECISION 
 
 The widow of a retired member of the U.S. Navy Reserve (USNR) requests 
reconsideration of the August 28, 2012, appeal decision of the Defense Office of Hearings and 
Appeals (DOHA), in DOHA Claim No. 2012-CL-061105.  In that case, DOHA denied her 
request for an annuity under the Survivor Benefit Plan (SBP). 
 

Background 
 
 The record shows that the member was retired from the USNR.  The member’s first wife 
died on September 30, 2007.  The member began dating his second wife, the claimant, during the 
summer of 2008.  The claimant contends that the couple became inseparable soon after meeting.  
She contends that they attended church daily, took all their meals together, and renovated the 
member’s home with the intention they would reside in it after their marriage.  They did not 
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reside together during this period.  The claimant was divorced and wished to be married in the 
Roman Catholic Church.  To this end, the claimant petitioned for an ecclesiastical annulment of 
her previous marriage, which delayed the claimant and the member’s marriage.  On December 7, 
2009, a Decree of Nullity was issued for the claimant’s previous marriage, and the member and 
the claimant married on December 19, 2009.  The member, by letter dated February 20, 2010, 
advised the Defense Finance and Accounting Service (DFAS) of his marriage, and requested a 
change in his SBP beneficiary, since the records still listed his first wife as beneficiary.  The 
member died on March 12, 2010, less than three months after his marriage to the claimant.  She 
claimed the SBP annuity as his surviving spouse by executing a DD Form 2656-7, Verification 
for Survivor Annuity, dated May 3, 2010.  After she retained an attorney, he had her submit 
another DD Form 2656-7, dated February 10, 2012. 
 
 The attorney argued that the history of the relationship between the claimant and the 
member was not a “deathbed marriage” that disqualified her from receiving an SBP annuity.  
Citing the legislative history of the SBP statute, the attorney disputed that the claimant and the 
member had a deathbed marriage as defined by Florida Statutes § 732.805.  The attorney also 
cited as support the decision of the Merit Systems Protection Board in the case of Huizar v. 
Office of Personnel Management, 19 MSPR 256 (1984).  DFAS sent a number of letters of 
denial to the claimant and her attorney stating that she had not been married to the member for at 
least a year before his death.  Finally, on August 17, 2012, DFAS sent a denial letter to the 
claimant and her attorney and included the appeal rights to this Office.  This Office denied the 
claimant’s appeal, and she now seeks reconsideration. 
 

Discussion 
 
 The SBP is authorized by 10 U.S.C., subtitle A, part II, chapter 73, subchapter II, §§ 1447 
through 1455.  The fundamental rule in adjudicating a claim is that payment may be made only 
for an expense authorized by statute or regulation.  See Comptroller General Decision B-205113, 
February 12, 1982.  Moreover, it is a rule of statutory construction that when the language of a 
statute is clear on its face, the plain meaning of the statute will be given effect, and that plain 
meaning cannot be altered or extended by administrative action.  See DOHA Claims Case No. 
05021409 (March 30, 2005), and Comptroller General Decision, 61 Comp. Gen. 461 (1982).1 
 
 Title 10, U.S.C. § 1450(a)(1), states that upon the death of a retired and married member 
participating in the SBP, payment of the SBP annuity is authorized to “the eligible surviving 
spouse.”  “Surviving spouse” is defined for SBP purposes by 10 U.S.C. § 1447(9) as a “widow 
or widower.”  In turn, “widow” is defined by 10 U.S.C. § 1447(7) as: 
 
 (7) Widow.--The term “widow” means the surviving wife of a person who, if not 
 married to the person at the time he became eligible for retired pay— 
 
  (A) was married to him for at least one year immediately before his death; or 
 

                                                 
 1 Statutory provisions with unambiguous and specific directions may not be interpreted in any manner that 
will alter or extend their meaning and omissions from a statute are treated as intended.  See 61 Comp. Gen. 461, 
supra. 
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  (B) is the mother of issue by that marriage. 
 
 The claimant was not married to the member at the time that he retired from the USNR, 
and no issue was born from their marriage.  They were married on December 19, 2009, and the 
member died on March 12, 2010, less than one year after their marriage.  The attorney has 
claimed that due to the close relationship of the couple, the preceding stages of the marriage, i.e., 
the betrothal and courtship should be included for SBP purposes.  There is no definition of 
“married” in 10 U.S.C. § 1447; therefore, we must assume the word to have its plain and 
ordinary meaning.  The Merriam-Webster Dictionary defines married as “Being in the state of 
matrimony; WEDDED.”2  The Florida Statute cited by the claimant’s attorney has no relevance 
to this matter, particularly in light of the clear language of the statute. 
 
 The claimant’s attorney has also cited Huizar v. Office of Personnel Management, supra.  
This case involved a Civil Service Retirement Annuity, an entitlement similar to, but not the 
same as, the SBP annuity.  Therefore, Huizar is not binding as precedent, and the facts are quite 
different.  In Huizar, the claimant was successively married to, separated from, reconciled with, 
and divorced from the decedent.  Further, she was a co-habitant with the decedent and was 
residing with the decedent in a common-law marriage at the time of his death.  The claimant and 
the decedent were together over the course of nine years, and their marriage had produced a 
child.  In Huizar, the events occurred in Texas, a state that recognizes common-law marriages.  
In the instant case, the claimant and the member were married and residing in wedlock for a 
period of approximately 3 months.  No children were born of the marriage in this case.  
Additionally, this marriage occurred in Florida, a state that abolished common-law marriage in 
1967.  The case is not analogous. 
 
 The claimant does not qualify as an eligible widow under the SBP, and is not entitled to 
an SBP annuity.  Additionally, she has offered no new information that would change the 
decision of the adjudicator. 
 

Conclusion 
 
 The claimant’s request for relief is denied, and we affirm the August 28, 2012, decision 
to deny entitlement to SBP annuity.  In accordance with Department of Defense Instruction 
1340.21, ¶ E7.15, this is the final administrative action of the Department of Defense in this 
matter. 
 
  
        
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Jean E. Smallin 
       Chairman, Claims Appeals Board 
 
                                                 
 2Online edition at www.merriam-webster.com, retrieved September 17, 2012.  
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       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Gregg A. Cervi 
       Member, Claims Appeals Board 
 
 
 
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Natalie Lewis Bley 
       Member, Claims Appeals Board 
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