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CLAIMS APPEALS BOARD 

RECONSIDERATION DECISION 
 
 
DIGEST 
 
 It is a well-established rule that a claim may be allowed only for an expense authorized 
by statute or regulation. 
 
 
DECISION 
 
 A retired member of the Army Reserve requests reconsideration of the June 26, 2015, 
appeal decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA Claims Case 
No. 2012-CL-070601.3.  In that case, this Office denied the member’s claim for Basic 
Allowance for Housing (BAH) and other allowances retroactive to April 2005 based on the 
member’s adoption of his adult sister on September 16, 2014.   
 
 

Background 
 
 Since November 10, 2004, the member’s sister, who is incapable of supporting and 
caring for herself, has lived with him, and he has provided more than one-half of her support.  
On January 11, 2005, the member was appointed as his sister’s guardian.  The member claimed 
BAH based on his sister as his dependent, medical and dental care for her and a United States 
Identification and Privilege (USIP) card for her.  His claim was subsequently disallowed because 
his sister did not qualify as a dependent for BAH, medical and dental care, and a USIP card 
under the applicable statutes and regulations.   
 
 On September 16, 2014, the member legally adopted his sister.  The member then 
claimed BAH based on his sister as his dependent.  On January 21, 2015, the Defense Finance 
and Accounting Service (DFAS) allowed the member’s BAH claim back to the date of the court 
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order of adoption.  The member subsequently claimed BAH retroactive to the date of January 11, 
2005, when he was appointed his sister’s guardian.  He also claimed “other allowances” for his 
adopted sister.    
 
 In the appeal decision, the DOHA adjudicator upheld DFAS’s denial of the member’s 
claim for BAH prior to his adoption of his sister.  The adjudicator noted that while the relevant 
statute, 37 U.S.C. § 401, recognizes an adopted child as a child for BAH purposes, it does not 
address the issue of when the adoption becomes effective.  The adjudicator cited case precedent 
from the Comptroller General and explained that the legal issues involving the adoption of a 
child by a service member are resolved by consulting the statutes of the state in which the 
adoption took place.   The adjudicator found that under the controlling state’s (Virginia) adoption 
statutes, the member’s legal adoption of his sister was effective on September 16, 2014.     
 
 The member argues that his claim for BAH should be granted retroactive to 2005 when 
his sister was placed in his home by the Surrogate Court of Green County, New York, based on 
the definition contained in 37 U.S.C. § 401(b)(1)(B), which defines a child of a member as: 
 

An adopted child of the member, including a child placed in the home of the 
member by a placement agency (recognized by the Secretary of Defense) in 
anticipation of the legal adoption of the child by the member.   

 
The member further requests that DOHA reconsider the adjudicator’s interpretation of 64 Comp. 
Gen. 333 (1985).  The member states that the decision makes clear that the determinative factor 
in granting the increased housing allowance is the existence of a bona fide parent/child 
relationship.  He states that the decision recognizes that certain adoptions did not create this 
relationship and members could not receive the increased allowance.  He argues that if it is 
possible that an adoption does not necessarily create a parent/child relationship, then why is it 
not possible that a parent child relationship exists in the absence of a formal adoption?  The 
member states that DFAS and DOHA have simply recited verbatim previous Comptroller 
General decisions and statutory language without any analysis of Congressional intent or 
statutory interpretation.  He asks whether it was Congress’s intent that he undertake a lengthy 
and expensive adult adoption in Virginia simply to qualify for an extra housing allowance when 
the resulting adoption did not change any part of his existing parent/child relationship with his 
sister.     
 
 

Discussion 
 
 It is a well-established rule that a claim may be allowed only for an expense authorized 
by statute or regulation.  See DOHA Claims Case No. 2012-CL-070601.2 (October 16, 2012); 
DOHA Claims Case No. 05021409 (March 30, 2005).  When the language of a statute is clear on 
its face, the plain meaning of the statute will be given effect, and that plain meaning cannot be 
altered or extended by administrative action.  See DOHA Claims Case No. 2011-CL-020701.2 
(May 19, 2011); and DOHA Claims Case No. 05021409, supra.  Statutory provisions with 
unambiguous and specific directions may not be interpreted in any manner that will alter or 
extend their meaning.  The interpretation of a statutory provision, as expressed in the 
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implementing regulations by the agency responsible for execution of the statute, is entitled to 
great deference and will be sustained and deemed consistent with Congressional intent unless 
found to be arbitrary, capricious, an abuse of discretion or contrary to the statutory purpose.  See 
DOHA Claims Case No. 2011-CL-020701.2, supra; and DOHA Claims Case No. 2010-CL-
071901.2 (August 31, 2010); and DOHA Claims Case No. 08020701 (February 28, 2008).   
 

Under 37 U.S.C. § 403, a member who receives basic pay is generally entitled to BAH, 
unless assigned to appropriate government housing for himself and his dependents.  BAH is paid 
at the with-dependent or without-dependent rate.  Dependent is defined in 37 U.S.C. § 401, and 
can include a member’s spouse, child, parent or ward (an unmarried person placed in the legal 
custody of the member by a court), if that person meets the requirements of the statute.   The 
definition of “dependent” that applies to the member’s adopted sister is specifically listed in 37 
U.S.C. § 401(a)(2)(B).  It states that the term “dependent” includes an unmarried child of the 
member who is incapable of self-support because of mental or physical incapacity and is in fact 
dependent on the member for more than one-half of the child’s support.  The term “child” is 
defined under 37 U.S.C. § 401(b)(1).  The definition of “child” that applies to the member’s 
adopted sister is listed under 37 U.S.C. § 401(b)(1)(B).  It states that the term “child” includes an 
adopted child of the member, including a child placed in the home of the member by a placement 
agency (recognized by the Secretary of Defense) in anticipation of the legal adoption of the child 
by the member.   
 
 Before we discuss the merits of the member’s claim, the Defense Finance and 
Accounting Service’s (DFAS’s) determination that the member was re-litigating a claim that had 
already been adjudicated deserves some discussion.  The doctrine of res judicata is that a valid 
judgment rendered on the merits constitutes an absolute bar to a subsequent action on a claim.  
DFAS applied res judicata to the portion of the member’s claim involving retroactive payment 
of BAH back to 2005.  DFAS determined that DOHA had made a final, administrative action on 
July 20, 2012, denying the member’s claim for BAH, under the facts and circumstances that his 
sister was an adult incapacitated ward during that period.  Therefore, DFAS found that they had 
no authority to reconsider the claim.  However, the DOHA adjudicator based his decision on the 
applicable statute, Comptroller General case precedent and the adoption laws of the state of 
Virginia.  An examination of the case precedent issued by the Comptroller General and cited by 
the DOHA adjudicator reveals that members were claiming housing allowances and other 
benefits for their adopted minor children during the probationary or pre-adoption custody periods 
of the adoption process prior to the entry of the final order of adoption.  See 60 Comp. Gen. 170 
(1980); B-214017, Feb. 23. 1984; and B-209495, Apr. 22, 1983.  These decisions state that in 
order for a member to be entitled to dependency benefits on account of an adopted child, a legal 
adoption must have been accomplished so that, under the applicable state statutes, the child was 
for all intents and purposes the child of the adopting member during the entire period for which 
the benefits are claimed.  The cases held that the question as to whether, during the period of 
probationary or pre-adoption custody, a member’s adopted child may be considered as a 
dependent as defined under 37 U.S.C. § 401 is determined by the provisions of the adoption laws 
of the state having jurisdiction over the adoption proceedings.  We note that the cases cited by 
the adjudicator pre-date a change in the law under 37 U.S.C. § 401, and we can find no relevant 
case law since the changes were made.  Therefore, the member is correct when he cites the 
language contained under 37 U.S.C. § 401(b)(1)(B).  Accordingly, we will examine the merits of 
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the member’s claim that he be granted BAH retroactive to 2005 when his sister was placed in his 
home by the Surrogate Court of Green County, New York, based on the definition contained in 
37 U.S.C. § 401(b)(1)(B).     
 

The member argues that no one has analyzed the legislative history and congressional 
intent of 37 U.S.C. § 401.  We note that prior to December 5, 1991, 37 U.S.C. § 401 only defined 
“dependent” as a member’s spouse, parent with certain statutory requirements and his unmarried 
child including an adopted child who is under 21 years of age; or is incapable of self-support 
because of a mental or physical incapacity, and in fact dependent on the member for over one-
half of his support.  There was no mention of the status of a child placed in the home of a 
member but not yet legally adopted by the member, nor was there any mention of the status of a 
ward.1  On December 5, 1991, Public Law 102-190, § 621, 105 Stat. 1290, amended 37 U.S.C.  
§ 401 to include in the definition of child, “an adopted child of the member, including a child 
placed in the home of the member by a placement agency for the purposes of adoption.”  
Presumably, the Comptroller General decisions involving pre-adoption periods may have been a 
catalyst for the change in the law.  However, the legislative history of § 621 clearly reflects that 
the primary purpose of Congress in amending 37 U.S.C. § 401 was to provide medical care to 
minors who were in the care of members.  In 1991 Congress recognized that members and 
retired members were taking legal custody of minors for humanitarian reasons and were unable 
to obtain military medical care for them because the minors did not meet the definition of 
dependent in 37 U.S.C. § 401, as it existed at the time.  Congress ordered the Secretary of 
Defense to submit a report on the feasibility of providing military medical care to such minors, 
and § 621 was enacted in response to the report.2  The language under 37 U.S.C. § 401(b)(1)(B)  
was further amended on October 5, 1994, by Public Law 103-337, § 701, 108 Stat. 2663, by 
striking out “placement agency for the purpose of adoption” and inserting in lieu thereof 
“placement agency (recognized by the Secretary of Defense) in anticipation of the legal adoption 
of the child by the member.”     
 

The member argues that his sister was placed in his legal custody in 2005.  In this regard, 
the member was appointed his sister’s guardian on January 11, 2005, by the Greene County 
Surrogate’s Court, New York.  Therefore, under 37 U.S.C. § 401(b)(1)(A), he argues that he is 
entitled to receive BAH retroactive to 2005.  However, there is no evidence that the member’s 
sister was placed in his home in 2005 by a placement agency in anticipation of her legal 
adoption.  The record reflects that the member did not begin the process of adopting his sister 
until 2014 and did so in the state of Virginia, not New York.  The record is devoid of any 
procedures the member implemented in the state of Virginia to effect his legal adoption of his 
sister, save the final order of adoption dated September 16, 2014.  In the final order of adoption, 
the Court found that there was no need to refer the matter for investigation and report or 
interlocutory order and that the probationary period be omitted.  Therefore, there is no evidence 
that the member’s sister was placed in his home in anticipation of adoption.  In addition, there is 
nothing contained in the guardianship concerning the member’s intent to adopt his sister.  In fact, 

                                                 
1Wards were included among dependents with the enactment of Public Law 103-160, § 623, 107 Stat. 1683 

(1993).     
2See H.R. Rep. No. 102-68, 102nd Cong. 1st Sess. (1991).  The House Report states that it is the sense of 

Congress that creative solutions should be found to enable a member to obtain military medical care for a minor who 
is in the legal custody of the member and is related by blood or adoption to the member.      
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the letter notifying the member of the guardianship states that the member and another individual 
(presumably his brother) were both named as guardians.  The final order of adoption reflects that 
the co-guardian gave his consent to the member’s adoption.  Further, the statutory history of 37 
U.S.C. § 401, reveals that in 1991 Congress recognized that members were taking legal custody 
of minors for humanitarian reasons; but because the minors did not meet the definition of 
dependent under the statute as it existed at the time the members were unable to obtain military 
medical care for them.  The member’s sister was 34 years old in 2005 when the member was 
appointed her guardian.  The term “minor” is derived in civil law which described a person under 
a certain age as less than so many years.  In most states, a person is no longer a minor after 
reaching the age of 18, the age of majority.  See Black’s Law Dictionary 997 (6th ed. 1990).  We 
note that 37 U.S.C. § 401(a)(2) include as dependents unmarried children under 21 years of age 
or unmarried children under 23 years of age (enrolled in a full-time course of study in an 
institution of higher education).  Even using these ages for the purpose of defining a minor, the 
member’s sister does not meet the definition.  However, since the member adopted his sister, she 
is considered his child under 37 U.S.C. § 401(b)(1)(B), and continues to be his dependent 
because she is incapable of self-support because of mental or physical incapacity.  See 37 U.S.C. 
§ 401(a)(2)(B).       
  

The member insists that 64 Comp. Gen. 333, supra, requires the Services to examine 
certain factors in determining whether a bona fide parent/child relationship exists.  However, we 
note that this decision predates the changes made to the law in 1991, and the changes made in 
1993 by adding wards.  The member mentions that he has been given incorrect advice since 2005 
on how to pursue his claim.  He states that had he known he had to adopt his sister in order to 
receive the extra housing allowance, he would have done so in 2005.  There is a rule of long 
standing that the government is not liable for the erroneous or negligent acts of its officers, 
agents or employees.  See DOHA Claims Case No. 98032612 (June 9, 1998); DOHA Claims 
Case No. 97110304 (January 12, 1998); DOHA Claims Case No. 97020601 (June 26, 1997); 
DOHA Claims Case No. 96070222 (January 27, 1997); and DOHA Claims Case No. 96070225 
(September 17, 1996).  A member’s entitlement to pay and allowances is based on applicable 
statutes and regulations such as the Joint Travel Regulations (JTR).  We must apply those 
statutes and regulations in our decisions.  Incorrect information provided by a government 
officer, agent or employee cannot change a member’s entitlements.  Under the JTR, Army, Navy 
and Air Force determinations of dependency and relationships for secondary dependents and 
doubtful primary dependents are made by DFAS.  See JTR ¶ 10002-D.  Prior to the member’s 
adoption of his sister, he claimed her as his dependent based on her status as a ward under 37 
U.S.C. § 401(a)(4).  Such a dependent is an unmarried person who is placed in the legal custody 
of a member as a result of an order of a court of competent jurisdiction for a period of at least 12 
consecutive months.  The statute requires that the person be under 21, under 23 if a full-time 
student or incapable of self-support due to a mental or physical incapacity which occurred while 
the person was a dependent.  See 37 U.S.C. § 401(a)(4)(B).  DFAS denied the member’s claim, 
and our Office upheld DFAS’s denial because the one condition which the member could not 
meet was that his sister was incapable of self support because of a mental or physical 
incapacitation that occurred while she was considered his dependent.  His sister’s incapacitation 
occurred at birth while she was a dependent of her parents.  However, since the member has 
adopted his sister, that condition does not apply.  Under the JTR, adopted children are considered 
primary dependents.  See JTR ¶ 10118.  As a result, a dependency determination is no longer 
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required for an adopted child.  However, a member who claims a housing allowance for an 
adopted child must provide proof of parentage in the form of a document showing the member is 
the child’s legal parent.  The member has submitted documentation reflecting that he adopted his 
sister on September 16, 2014.  DFAS properly allowed the member’s claim for BAH based on 
his adoption of his sister effective September 16, 2014.  We base our decisions on the written 
record and applicable statutes and regulations.  We have no authority to imply or make a 
retroactive exception under the clear language contained in the applicable statute and regulation; 
or to disregard the regulations in certain individual cases and to enforce them in others.   

 
 

Conclusion 
 
 For the reasons stated above, the claimant’s request for reconsideration is denied.  In 
accordance with Department of Defense Instruction 1340.21 ¶ E7.11, this is the final 
administrative action of the Department of Defense in this matter. 
 
  
        
       Signed:  Jean E. Smallin 
       ______________________________ 
       Jean E. Smallin 
       Chairman, Claims Appeals Board 
 
 
 
       Signed:  Catherine M. Engstrom 
       ______________________________ 
       Catherine M. Engstrom 
       Member, Claims Appeals Board 
 
 
       Signed:  Gregg A. Cervi 
       ______________________________ 
       Gregg A. Cervi 
       Member, Claims Appeals Board 
 


