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DIGEST 
 

Prior to his retirement, the member designated his former spouse and child as 
beneficiaries of his SBP in accordance with a 1997 divorce decree.  Proper deductions for SBP 
premiums were subsequently deducted from the member’s retired pay through May 31, 2005.  
Due to an administrative error, the member’s former spouse SBP coverage was terminated, and 
the member was refunded the SBP costs that had been deducted from his retired pay.  In 
addition, the member also was indebted for the costs of SBP coverage between June 1, 2005, and 
February 28, 2011.  Waiver is not appropriate for premium amounts because the member was 
responsible under the divorce decree to provide SBP coverage for his former spouse.           
 
 
DECISION 
 
 A retired member of the U.S. Army requests reconsideration of the February 21, 2014, 
appeal decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 
2012-WV-053004.  In that decision, DOHA upheld the Defense Finance and Accounting 
Service’s (DFAS) denial of waiver of the member’s indebtedness to the government in the 
amount of $8,031.56. 
 
 

Background 
 

 In 1975 the member was married.  In November 1981 the member divorced.  In May 
1983 the member remarried his former spouse.  On January 30, 1997, the member was divorced 
and the divorce decree stated that the member’s former spouse was entitled to receive a portion 
of his retired pay.  The divorce decree also stated that the member agreed to provide his former 
spouse with Survivor Benefit Plan (SBP) coverage.  On March 24, 1997, the member’s former 
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spouse submitted an  Application for Former Spouse Payments from Retired Pay, DD Form 
2293, to DFAS to have a portion of the member’s retired pay paid directly to her under the 
Uniformed Services Former Spouses’ Protection Act (USFSPA), 10 U.S.C. § 1408(c)(1).  She 
attached a certified copy of the divorce decree to her submission.  On May 1, 1997, DFAS 
informed the member that they had received the application for a portion of his retired pay and 
that deductions would begin approximately 60 to 90 days after he retired and began receiving 
retired pay.  On May 1, 1997, DFAS also informed his former spouse that they had received her 
application.  They also notified her that if the divorce decree specified that she is to be 
designated as a former spouse beneficiary for the SBP, she must make a “deemed election” for 
SBP coverage within one year of the date of her divorce directly to the DFAS Retired Pay 
Office.  On April 7, 1999, the former spouse informed DFAS in writing that she was making a 
deemed election for SBP coverage under the provisions of her divorce decree.   
 

On April 19, 1999, the member submitted a DD Form 2656, Data for Payment of Retired 
Personnel, and elected SBP coverage for his former spouse and dependent children.1  On July 1, 
1999, the member retired from the Army, and proper deductions for SBP premiums were 
subsequently deducted from the member’s retired pay through May 31, 2005.  In December 2000 
the member remarried.  On July 5, 2005, DFAS received a request from the member to change 
his coverage from former spouse to his current spouse.  DFAS erroneously advised him at that 
time that he did not meet the one-year requirement.2  However, due to an administrative error, on 
May 30, 2005, the member’s SBP coverage was erroneously changed from former spouse and 
children to children only, retroactive to July 1, 1999.  In addition, the costs for the former spouse 
SBP coverage were erroneously refunded to him for the period July 1, 1999, through May 31, 
2005, in the amount of $3,711.65.  The member was later indebted for that amount.  In addition, 
the member was indebted $9,305.16 for former spouse SBP premiums which failed to be 
deducted from his retired pay from June 1, 2005, through February 28, 2011.  Therefore, the 
member was overpaid $13,016.81 ($3,711.65 + $9,305.16).  It was determined that the member’s 
former spouse had been overpaid her portion of his retired pay in the amount of $4,985.25.  As a 
result, the member’s debt was reduced to $8,031.56 ($13,016.81 - $4,985.25). 

 
DFAS determined that waiver was not appropriate since it is not against equity and good 

conscience for a member who elects a benefit with a cost attached to it, to pay the cost for that 
benefit.  The DOHA adjudicator upheld DFAS’s denial of the member’s request for waiver.   

 
In his reconsideration request, the member asserts that his submission of the DD Form 

2656 to elect SBP for his former spouse was substantially incomplete resulting in a defective 
election.  He states that the DD Form 2656 specifies under Section VII, 28f, that a DD Form 
2656-1, Survivor Benefit Plan (SBP) Election Statement for Former Spouse Coverage, must be 
                                                 

1Specifically, the member checked box “f” under the beneficiary category for his SBP election, which 
stated, “I elect coverage for the person named in Item 30 who is my former spouse and dependent child(ren) of that 
marriage.”  Under Item 30, his former spouse’s name was listed as his beneficiary.    

2A member who is not married and has no dependent child upon becoming eligible to participate in the 
Plan but who later marries or acquires a dependent child may elect to participate in the Plan.  However, the 
member’s election must be received by the Secretary concerned within one year after the date on which the member 
marries or acquires that dependent child.  See 10 U.S.C. § 1448(a)(5)(B).     
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completed.  He contends that since this form was never completed, the former spouse SBP 
election was invalid.  He also states that in 2005 DFAS took remedial action and terminated 
former spouse SBP coverage.  He maintains that DFAS reimbursed him for all premiums from 
July 1999 through May 2005 despite his current wife being an eligible beneficiary.  He states 
that any remedy for his former spouse to obtain coverage would require her to have submitted a 
deemed election, but she never submitted a deemed election.  He states that DFAS erred in 1999 
by instituting former spouse SBP coverage and DFAS failed to discover this error until 2005, 
which prevented his current spouse from enrollment as an SBP beneficiary.  In regard to the 
adjudicator’s denial of his waiver request, he takes issue with the adjudicator citing DOHA 
Claims Case No. 2011-WV-022302.2 (October 28, 2011), in her decision.  He states that the 
government implies that he had in some way control over the overpayment by accepting the 
benefits.  He states that DFAS administers SBP.  He contends that Department of Defense 
Instruction (DoDI) 1340.23 ¶ E4.1.1, does not apply to his waiver request because he had no 
control over the creation of the debt.  In addition, he states that he questioned his pay often, made 
Freedom of Information requests and requests for information through his congressman.  He also 
alleges that in 2010, a DFAS pay technician worked in collusion with his former spouse and her 
attorney to illegally reinstate former spouse SBP coverage.  His requests that the Board issue a 
decision vacating his former spouse as his SBP beneficiary; acknowledging his current spouse as 
his proper SBP beneficiary as of December 23, 2000; finding that SBP premiums since 
December 23, 2000, are current; and applying SBP premiums paid from July 1999 through 
December 2000 towards future SBP premiums. 
 
 

Discussion 
 
We have the authority under 10 U.S.C. § 2774 to waive claims of the United States 

against members or former members of the uniformed services if collection would be against 
equity and good conscience and not in the best interests of the United States, and if there is no 
indication of fraud, fault, misrepresentation, or lack of good faith on the part of the member or 
former member, or any other person having an interest in obtaining a waiver of the claim.  In 
applying for waiver, an applicant is not disputing his legal obligation to pay an indebtedness, but 
is arguing that as a matter of equity it would be inappropriate for the government to pursue 
collection in the circumstances of the case.  The fact that a debt occurred as a result of 
administrative error does not by itself entitle the member to waiver.  See DoD Instruction 
1340.23 ¶ E4.1.3.  Waiver of a debt which arises due to non-deduction of insurance or SBP 
premiums is not appropriate if the member received the benefit of the coverage.  See DOHA 
Claims Case No. 2012-WV-072701.2 (October 18, 2012); DOHA Claims Case No. 07022009 
(February 28, 2007); and DOHA Claims Case No. 02120406 (December 19, 2002).   

 
The SBP, 10 U.S.C. §§ 1447-1455, is an income maintenance program for survivors of 

deceased members of the uniformed services.  A member who has a former spouse upon 
becoming eligible to participate in the SBP may elect to provide an annuity to that former 
spouse.  See 10 U.S.C. § 1448(b)(2)(A).  The requirements for making such an election are found 
under 10 U.S.C. § 1448(b)(5).  These include a written statement signed by the member and the 
former spouse setting forth whether the election is being made pursuant to the requirements of a 
court order, or pursuant to the conditions of a voluntary agreement as part of or incident to a 
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divorce proceeding.  Once a former spouse is validly designated the beneficiary under the SBP 
pursuant to a divorce decree, a subsequent change of beneficiary can only be made pursuant to 
the submission of a modifying court order to the Secretary concerned which permits such a 
change of election.  See 10 U.S.C. § 1450(f)(2)(A).  An election to provide SBP coverage for a 
former spouse prevents payment of an annuity to a current member’s spouse.  See 10 U.S.C.  
§ 1448(b)(2)(B).    
 

In this case, the member was divorced from his former spouse prior to becoming eligible 
to participate in the SBP.  He was required to provide his former spouse SBP coverage by the 
terms his divorce decree; and on April 19, 1999, he elected former spouse coverage.  The record 
reflects that the documentation provided to DFAS by both the member and his former spouse 
contained sufficient information and conformed to the law so as to constitute a valid election of 
former spouse coverage.3  Cf. B-258310, Dec. 28, 1994, (Former spouse election under SBP is 
valid even though the request for election was filed on an Open Season election form rather than 
forms for an SBP Election Change and Election Statement for Former Spouse Coverage because 
the submitted form contained all information required by 10 U.S.C. § 1448).  Therefore, unless 
the member obtains a modification of the prior court order, the election of his former spouse as 
beneficiary is valid.  The member designated his former spouse as his SBP beneficiary at 
retirement as he was obligated to do by court order, and the fact that the member’s former spouse 
did not request former spouse SBP coverage within one year of the date of the divorce does not 
affect the validity of her beneficiary designation.  Cf. B-248353, Sept. 10, 1992 (The fact that a 
former spouse did not file a consent form in a timely manner to change from insurable interest 
cost coverage to spouse cost coverage during an open season which allowed such a change did 
not affect the validity of her beneficiary designation).  Finally, although DFAS erroneously 
refunded the costs for the former spouse SBP coverage to the member for the period July 1, 
1999, through May 31, 2005, in the amount of $3,711.65, the member is still indebted for this 
amount because refunds of properly assessed SBP costs are expressly prohibited.  See 10 U.S.C. 
§ 1452(f)(1).        

 
Although we have discussed the SBP statutes in some detail to answer questions in the 

file, this is a waiver case under 10 U.S.C. § 2774.  Under the waiver statute, the member should 
have expected to pay the premiums for the SBP coverage for his former spouse.  Since the 
member knew he was obligated under the divorce decree to provide SBP coverage for his former 
spouse (for which she was apparently sharing the cost), and for whom he elected coverage in 
April 1999, waiver is not appropriate.  See DOHA Claims Case No. 01010219 (March 19, 2001).  
The member was already participating in the SBP when he remarried in December 2000, and the 
premiums for former spouse and dependent child(ren) SBP coverage were properly being 
deducted from his retired pay.  As stated on the instructions on the DD Form 2656, his SBP 
election made before his retirement was irrevocable after the date he became entitled to retired 
pay.  Although DFAS erroneously advised him that he did not meet the one-year requirement to 
cover his current spouse, instead of advising him that she was not an eligible SBP beneficiary 
                                                 

3The June 1993 DD Form 2656 used by the member to elect SBP coverage for his former spouse and 
dependent child(ren) of that marriage did state:  “See Forms Completion Instructions and complete Former Spouse 
Election Statement.”  However, the Instructions for the form do not mention completing a Former Spouse Election 
Statement.  The Instructions do state:  “Any SBP election made before your retirement/transfer is irrevocable after 
the date of entitlement to retired/retainer pay.”  They also state that a photocopy of a final divorce decree which 
discusses SBP must be provided for former spouse coverage.     
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because he was already participating in the SBP, he knew by the terms of the divorce decree and 
his DD Form 2656, that he was responsible for providing former spouse SBP coverage.  There is 
no evidence that the divorce decree was terminated or modified.  Therefore, the retired member 
is liable for the premiums. 

 
As discussed above, our authority in this matter is limited to a decision as to whether 

waiver is appropriate or not.  We have no authority regarding the member’s other requests.  
Likewise, we have no authority to entertain the allegations raised by the member concerning the 
conduct of the DFAS pay technician.  He should raise his concerns with DFAS. 
 

 
Conclusion 

 
The member’s request for relief is denied, and we affirm the February 21, 2014, appeal 

decision.  In accordance with DoD Instruction 1340.23 ¶ E8.15, this is the final administrative 
action of the Department of Defense.         
 
 
       Signed:  Jean E. Smallin 
       ______________________________ 
       Jean E. Smallin 
       Chairman, Claims Appeals Board 
 
 
       Signed:  Catherine M. Engstrom 
       ______________________________ 
       Catherine M. Engstrom 
       Member, Claims Appeals Board 
 
 
       Signed:  Natalie Lewis Bley 
       ______________________________ 
       Natalie Lewis Bley 
       Member, Claims Appeals Board 


