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CLAIMS APPEALS BOARD 

RECONSIDERATION DECISION 
 
 
DIGEST 
 
 A fundamental rule in the adjudication of a travel claim against the Government is that 
reimbursement may be paid only for an expense authorized by statute or regulation. 
 
  
 
DECISION 
 
 A member of the United States Air Force Reserve (USAFR) requests reconsideration of 
the appeal decision dated November 14, 2014, of the Defense Office of Hearings and Appeals 
(DOHA), in DOHA Claim No. 2014-CL-091601.  In that decision, this Office denied the 
member’s claim in the amount of $153.00. 
 

Background 
 
 A member of the USAFR received travel orders on AF Form 938, Request and 
Authorization for Active Duty Training/Active Duty Tour, to perform annual training (AT) for 
seven days, May 7 through May 13, 2013, plus two days travel time.  This AT was to be 
performed at a post in Virginia and a base in Florida.  The request was approved on April 11, 
2013, and issued to the member on April 12, 2013.  On that order, paragraphs m and o, 
respectively, stated that Government quarters and Government messing would not be available at 
the post in Virginia, May 6 through 9, 2013.  Paragraph l (letter L) stated that at the base in 
Florida, Government quarters were directed if available, May 10 through 14, 2013.  Paragraph n 
stated that Government messing was available and directed, May 10 through 14, 2013. 
 
 The specifics of the vouchers submitted and the payments allowed are outlined 
thoroughly in the appeal decision.  At issue here is the fact that the member was allowed per 
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diem payments of $53.25 per day for lodging for May 11 and 12, 2013, but no lodging for May 
13, 2013.  Moreover, the member was not allowed any meals and incidental expenses (M&IE) 
for May 11 through 13, 2013.1  These were the days the member stayed at a base in Florida, and 
his orders stated that Government quarters were directed, if available, and Government messing 
was available and directed.  The member stayed in lodging which was part of the Air Force Inns 
system and was Government quarters, and it was available.  The member was performing AT 
during this time period. 
 
 The member claimed $51.00 per day for M&IE or “at least partial per diem” for those 
days when M&IE was not allowed.  He claims that since there were charges for Government 
dining or mess facilities, he should be allowed per diem.  The member states that regular 
component members of the uniformed services are paid per diem for days when Government 
dining or mess facilities are not provided free of charge.  He alleges that Reserve Component 
(RC) members are treated differently under the same circumstances.2 
 

Discussion 
 
 The well-established rule is that a claim can be paid only if there is a basis for such 
payment in statute or regulation.  See DOHA Claims Case No. 2010-CL-120701.2 (January 20, 
2011), and Comptroller General decision B-205113, Feb.12, 1982.  Claims are adjudicated by 
our Office on the basis of the statutes and regulations in effect at the time of the travel at issue.  
See DOHA Claims Case No. 02062502 (July 31, 2002).3  The first issue to be addressed is which 
regulation applies to the travel at issue:  1 JFTR Chapter 4, which applies to the TDY travel of 
uniformed service members in general, or 1 JFTR U7150, which specifically applies to the travel 
of RC members on active duty.  When a general provision and a specific provision of a statute or 
a regulation apply to a particular situation, the specific provision is followed.  See Comptroller 
General decision B-180109, Jan. 2, 1976.  Since the member performed the travel at issue as an 
RC member on active duty, 1 JFTR U7150 applies. 
 
 For an RC member on active duty for training (ADT), 1 JFTR U7150-E1a authorizes the 
payment of TDY travel and transportation allowances under 1 JFTR Chapter 4 when the ADT 
period is less than 140 days at any one location.4  However, for an RC member on AT, 1 JFTR 
U7150-C1a states: 
 
 C.  Per Diem/AEA [actual expenses allowance] Not Authorized for Certain Active Duty 
 Periods 
   

                                                 
 1 The term per diem is inclusive of lodging and M&IE.  The rates for both vary by location.  Whether a 
traveler is entitled to both or either is dependent on the instructions in the orders, the status of the traveler, 
availability of either at U.S. installation, etc.  The rules governing temporary duty (TDY) travel are available in Joint 
Travel Regulations (JTR), previously Volume 1, Joint Federal Travel Regulations (JFTR).  
 2 The member was initially denied lodging costs, but he received the lodging costs after refiling his voucher 
and pointing out that while Government lodging was provided, it was at a cost. 
 3 Unless otherwise stated, the citations from Volume 1, JTFR, that follow are as they existed during the 
period at issue in May 2013, i.e., updated through Change 317, May 1, 2013. 
 4 Effective Change 322, October 1, 2013, the provisions in 1 JFTR U7150 were moved to 1 JFTR U7600.  
Effective October 1, 2014, this paragraph of 1 JFTR was moved to JTR, paragraph 7355. 
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  1.  Per Diem/AEA.  There is no authority for per diem/AEA, under par. U7150,  
  for a: 
 
   a. Member performing AT when both GOV’T QTRS (other than   
   temporary lodging facilities) and a GOV’T dining facility/ mess are  
   available. 
 
That restriction is stated again in table U7G-1 at 1 JFTR U7180.5  In 1 JFTR Appendix O, 
paragraph T4045-D6 further states: 
 
 D.  Per Diem Not Payable.  No per diem is payable to: 
 
  1. An RC member at an AT site when both GOV’T QTRS and GOV’T dining  
  facility/mess are available; however, the member is authorized reimbursement for  
  the GOV’T QTRS cost.  If GOV’T QTRS and/or GOV’T dining facility/mess are  
  not available, per diem is payable under par. T4040-A; . . .7 
 
 The member restates his general point that RC members are being treated differently and 
therefore unfairly.  He understands the concept that reimbursement may only be paid for an 
expense authorized by statute or regulation.  He argues that it is totally arbitrary and capricious 
to identify AT status as being more specific than TDY status.  On that point, he is not correct.  
The TDY status applies to the travel of all uniformed service members in general.  The AT status 
specifically applies to RC members on active duty, clearly a more specific subset. 
 
 The member argues that the meaning of available must be consistent in the lodging and 
the dining facilities/messing.  In other words, lodging is available, but has a cost which is 
reimbursed.  Messing is available and has a cost, but is not reimbursed.  This is an argument 
which has been raised before.  See generally 48 Comp. Gen. 517 (1969). 
 
 Generally, the member argues that the JFTR/JTR is unfairly balanced between active and 
reserve members.  In the face of a specific regulatory provision of the JFTR or JTR, this Office 
must apply the specific provisions to the facts at hand.  If the member wishes to change the JTR, 
he should direct his concerns to his member of the Per Diem Committee at: 
 
 Air Force Member 
 The Per Diem, Travel and Transportation Allowance Committee 
 4800 Mark Center Drive 
 Suite 04J25-01 
 Alexandria, VA 22350-9000 
 

                                                 
 5 This rule was later moved to table U7-Z1, 1 JFTR U7650-A.  Effective October 1, 2014, this provision of 
1 JFTR was moved to JTR, paragraph 7405-A, table U7-K1. 
 6 Effective October 1, 2014, this provision of 1 JFTR was moved to JTR, Appendix O, paragraph  
T4045-D. 
 7 This rule is restated in the Air Force Instruction (AFI) 65-114, paragraph 6.6.1. 
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 Additionally, until such time as the provision in the JTR is changed, the member will be 
unable to obtain the compensation that he seeks.  At 1 JFTR U2205,8 Retroactive Order 
Modification and Authorization/Approval states: 
 
 A.  Modifications 
 
  1. An order: 
 
   a. May be retroactively corrected to show the original intent, and  
 
   b. Must not be revoked/modified retroactively to create/deny/change an  
   allowance (24 Comp. Gen. 439 (1944)). . . . 
 
There was no intent to permit him an allowance that the JFTR/JTR does not permit, and 
retroactively modifying his orders is not allowed.  So, until such time as the JTR is changed, this 
Office has no authority to allow this compensation regardless of the member’s argument. 
 

Conclusion 
 
 The member’s request for reconsideration is denied, and the appeal decision of 
November 14, 2014, is affirmed.  In accordance with the Department of Defense Instruction 
1340.21 ¶ E7.15, this is the final administrative action of the Department of Defense with respect 
to this claim. 
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Jean E. Smallin 
       Chairman, Claims Appeals Board 
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Catherine M. Engstrom 
       Member, Claims Appeals Board 
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Natalie Lewis Bley 
       Member, Claims Appeals Board 
 
 
 
 
                                                 
 8 Effective October 1, 2014, this provision of 1 JFTR was moved to JTR, paragraph 2205. 


