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Claims Case No. 2015-WV-020306.2 

 
CLAIMS APPEALS BOARD 

RECONSIDERATION DECISION 
 
 
DIGEST 
 
 When a member is aware or should be aware that he is receiving payments in excess of 
his entitlements, he does not acquire title to the excess amounts and has a duty to hold them for 
eventual repayment to the government. 
  
 
DECISION 
 
 A U.S. Army member requests reconsideration of the May 19, 2015, appeal decision of 
the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 2015-WV-020306.  
In that decision this Office denied waiver of the overpayment of basic pay in the amount of 
$25,982.45. 
 

Background 
 
 The member served in the U.S. Navy Reserve during the period May 12, 2000, through 
July 31, 2005, for five years, two months, and 20 days.  On August 1, 2005, the member signed a 
Department of the Army Service Agreement F. Edward Herbert Armed Forces Health 
Professions Scholarship Program (AFHPSP).  Under the agreement, the member agreed to serve 
with the U.S. Army for four years on extended active duty and four years in the Individual Ready 
Reserve (IRR) in exchange for scholarship benefits.  In the agreement, the member 
acknowledged that he understood and agreed that service performed while he was a member of 
the AFHPSP would not be counted in computing years of service creditable under 37 U.S.C. § 
205.  On July 5, 2009, the member entered active duty with the Army.  At that time, his pay 
entry base date (PEBD) was erroneously established as May 12, 2000, and his years of service 
were erroneously listed as “09.”  As a result of this administrative error, the member was paid as 
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a Captain beginning with over nine years of service during the period July 6, 2009, through 
October 30, 2013, causing him to be overpaid $25,982.45. 
 
 The member subsequently applied for a remission with the Army Human Resources 
Command (HRC) at Fort Knox, Kentucky.  His request for remission was partially approved in 
the amount of $6,495.61, leaving the member liable in the amount of $19,846.84.  Although the 
member in the appeal decision requested waiver of an unspecified amount less than $19,846.84, 
the adjudicator considered the entire amount of $25,982.45 for waiver.  In his rebuttal to the 
administrative report, the member clarifies that he is not seeking waiver of the entire $19,846,84, 
but only the overpayments from July 2009 through July 2013, as he discovered the overpayment 
in August 2013 and informed his supervisors and began to set aside funds for repayment.  The 
amount the member requests to be waived would then be the amount of $17,617.54.  The 
member in his rebuttal states that our Office’s discussion of the original waiver amount is 
prejudicial to him because it makes him appear to be asking for waiver of an amount that is 
inappropriate.  It is our policy to always use the original waiver amount.  The fact that other 
amounts may be remitted, or excepted is noted and will be honored by the Defense Finance and 
Accounting Service; however, since those are actions not taken by this Office, we always note 
the original waiver amount.  It has no effect on the position of the member. 
 

Discussion 
 
 Section 2774 of title 10, United States Code, provides authority for waiving claims for 
erroneous payments of pay and certain allowances made to or on behalf of members or former 
members of the uniformed services, if collection of the claim would be against equity and good 
conscience and not in the best interests of the United States.  However, the statute states that 
waiver may not be granted if fraud, fault, misrepresentation, or lack of good faith are present. 
 
 The member applied to the AFHPSP, effective August 1, 2005, by signing USAREC 
Form 1131.  Paragraph 20 stated: 
 
 I further understand and agree that service performed while I am a member of this 
 Program will not be counted: 
 
  a. In determining eligibility for retirement other than by reason of a physical  
  disability incurred while on active duty as a member of the Program; or 
 
  b. In computing years of service creditable under Title 37, United States Code,  
  Section 205. 
 
The member contends that he did not understand the code section cited in computing the years of 
service.  However, this Office has determined that a reasonable person would read section (a) 
and understand that service while in the Program would not be counted in determining eligibility 
for retirement. 
 
 The member’s DA Form 1506, Statement of Service – For Computation of Length of 
Service for Pay Purposes, dated July 9, 2009, correctly listed his PEBD as “20050801.”  He 
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turned this form into his local personnel office at his first assignment as a Medical Corps Officer.  
An administrative error was made, and the service he performed while in the AFHPSP was 
counted in determining his eligibility for retirement.  His PEBD was listed on his Leave and 
Earnings Statement (LES) as “000512” or May 12, 2000, and his years of service listed as “09.”  
The member states that waiver should be granted as the error was administrative with no fault on 
his part.   
 
 While an administrative error did occur, this Office has consistently held that the waiver 
statute does not apply automatically to relieve the debts of all members who, through no fault of 
their own, have received erroneous payments from the government.  Waiver action under 10 
U.S.C. § 2774 is a matter of grace or dispensation, and not a matter of right that arises solely by 
virtue of an erroneous payment being made by the government.  If it were merely a matter of 
right, then virtually all erroneous payments made by the government to service members would 
be excused from repayment.  See DoD Instruction 1340.23 ¶ E4.1.3, Waiver Procedures for 
Debts Resulting from Erroneous Pay and Allowances (February 14, 2006) (hereinafter 
Instruction). 
 
 This Office has consistently held that waiver is not appropriate when a member knows or 
reasonably should know that he was being overpaid.  The member indicates on his DD Form 
2789, Waiver/Remission of Indebtedness Application, dated April 3, 2014, that he was receiving 
his LES.  If a member is furnished with documentary records or information which, if reviewed, 
would cause a reasonably prudent person of the same rank and experience to be aware or suspect 
the existence of an error, but the member fails to review the document carefully or otherwise 
fails to take corrective action, the member is not without fault and waiver is precluded.   
 
 In this case, the member was furnished with documentation in the form of his AFHPSP 
agreement, his DA 1506, and his LES that would have alerted him to the possibility of an error in 
his pay.  We cannot stress too highly the importance of a careful review by each member of the 
pay documents provided by the employing agency.  Pay documents are issued to members so 
that they can verify the accuracy of their pay and allowances (in this case, his LES); we have 
consistently held that a member who receives such documents has a duty to carefully examine 
them and report any errors.  Since the member failed to do so, we must hold him partially at fault 
in the matter, which statutorily precludes waiver of the overpayment.  See DOHA Claims Case 
No. 2012-WV-062502.2 (September 20, 2012), and DOHA Claims Case No. 06110603 
(November 16, 2006).  The member’s assertion that the adjudicator in the appeal decision only 
made a general allusion to this principle and cited no case law is incorrect.  In fact, the above two 
cases were cited in the appeal decision, and copies of the cases were enclosed for the member’s 
review. 
 
 The member submits that he provided all necessary documentation to his Personnel 
Office at in-processing; and when his pay began, he assumed that the pay office had done their 
job correctly.  The member did not double-check the Personnel Office’s work.  The member 
submits that the Army has a detailed personnel and pay system with experts having many years 
of expertise, review, and audit; and he should be able to rely upon the correctness of their 
calculations.  The member argues that since that appeal decision stated that because the member 
did not check the Personnel Office’s work he is partially at fault in the matter, therefore; there 
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should be some granting of partial relief in the matter of waiver. The case law indicates that since 
the member is partially at fault, waiver of any or all of the debt is statutorily prohibited.  This 
Office does not make partial waivers.  See Comptroller General decision B-201814, Sept. 18, 
1981. 
 
 The Board finds no evidence of fraud, misrepresentation, of lack of good faith on the part 
of the member.  However, the Board is unable to say that the employee is entirely without fault.  
The legal definition of “fault” does not imply any ethical lapse on the part of the member.  It 
merely indicates that he is not entirely without some responsibility for any resulting overpayment 
and that therefore the equitable remedy of waiver is not available to him.  See DOHA Claims 
Case No. 2011-WV-041102.2 (January 20, 2012).1 
 
 The member has cited several cases where this Board has waived the indebtedness of 
members or employees.  The standards for waiver determinations are listed at Instruction ¶ E4.1.  
It is important to note that Instruction ¶ E4.1.8, states that waiver determinations under the 
standards listed depend on the facts in each case.  The cases cited by the member are 
distinguishable from the facts in the member’s case, and those facts do not support waiver.2 
 
 The member contends that due to the fact that a number of officers had the same error 
made in regards to their PEBD, that the Army should bear more responsibility.  Generally, 
persons who receive a payment erroneously from the Government acquire no right to the money.  
They are bound in equity and good conscience to make restitution.  If a benefit is bestowed by 
mistake, no matter how careless the act of the Government may have been, the recipient must 
make restitution.  In theory, restitution results in no loss to the recipient because the recipient 
received something for nothing.  See Instruction ¶ E4.1.1.  Additionally, our Office has 
consistently held that “the Government is not liable for the erroneous or negligent acts of its 
officers, agents, or employees even though they are committed in the performance of their 
official duties.”  See DOHA Claims Case No. 07041204 (April 25, 2007), and DOHA Claims 
Case No. 96070222 (January 27, 1997).  While the member argues that he was treated unfairly in 
comparison with other similarly situated officers, we are limited to the remedy available under 
10 U.S.C. § 2774 and the associated case law.  Moreover, we have no specific information about 
other officers.  In any event, each case must be reviewed on its own merits.  Finally, we have no 
authority over the HRC and their decision-making. 
 

 
 
 

                                                 
 1 The waiver standards under 5 U.S.C. § 5584 are the same as those under 10 U.S.C. § 2774. 
 2 In short, the member cites 2012-WV-102203.2 (May 8, 2013) in which the claimant thought her pay was 
correct because her pay grade was correct on her Leave and Earnings Statement (LES) and SF-50.  This is 
distinguishable from the member’s case because the member’s LES listed a PEBD and years of service different 
from his other documents, which if the member had reviewed would indicate he was being overpaid.  The member 
cites 2011-WV-033107.2 (November 10, 2011) for the principle that partial relief is an appropriate remedy.  The 
employee in that case took prompt action to correct the pay error and therefore was without fault.  This is 
distinguishable from the member’s case because the member did not take prompt corrective action.  The member 
cites several cases for the principle that once a member is notified that he is being overpaid, he does not acquire title 
to the excess payments.  Because the member is not without fault, these cases are not applicable. 
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Conclusion 

 
 The member’s request for reconsideration is denied, and the appeal decision of May 19, 
2015 is affirmed.  In accordance with the Instruction, this is the final decision of the Department 
of Defense in this matter. 
 
   
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Jean E. Smallin 
       Chairman, Claims Appeals Board 
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Gregg A. Cervi 
       Member, Claims Appeals Board 
 
 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Natalie Lewis Bley 
       Member, Claims Appeals Board 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


