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CLAIMS APPEALS BOARD 
RECONSIDERATION DECISION 

 
 
DIGEST 
 
 Arrears of pay representing unpaid retired pay at a member’s death is subject to levy for 
delinquent federal taxes under 26 U.S.C. § 6321.   
 
 
DECISION 
 
 The surviving spouse of a deceased member of the United States Army requests 
reconsideration of the December 28, 2016, appeal decision of the Defense Office of Hearings 
and Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 2016-CL-112901.  In that case, this Office denied the 
surviving spouse’s claim for the member’s arrears of pay.   
 
 

Background 
 
 The member retired on July 1, 1983, from the Army.  The member designated that his 
arrears of pay be paid to his spouse.  On January 19, 2016, the member died.   
 
 The member’s surviving spouse claimed the arrears of pay.  However, the Defense 
Finance and Accounting Service (DFAS) denied her claim because the member had an existing 
tax levy on his retired pay to satisfy his own tax burden.  On March 2, 2015, the Internal 
Revenue Service (IRS) served a notice of levy for delinquent federal income taxes on the 
member’s retired pay by notifying DFAS that the member had incurred a tax debt in the amount 
of $55,140.44.  On March 11, 2015, DFAS notified the member that the IRS had served a tax 
levy on his retired pay.  DFAS established a monthly tax levy deduction in the amount of 
$329.03 on the member’s retired pay account effective April 1, 2015.  During the period April 1, 
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2015, through December 31, 2015, deductions totaling $3,290.30 were made from the member’s 
retired pay to satisfy the tax levy.  Therefore, when the member died there was a remaining 
balance of $51,850.14 ($55,140.44 - $3,290.30) on the member’s tax levy.  DFAS subsequently 
determined that the amount of the member’s arrears of pay for the period January 1, 2016, 
through January 19, 2016, was $2,793.30.  On March 16, 2016, DFAS issued payment to the IRS 
in the amount of $2,793.30 to reduce the amount of the member’s remaining tax levy.   
 

The surviving spouse, through her attorney, appealed DFAS’s decision to DOHA.  The 
surviving spouse asserted that the arrears of pay was exempt from levy under 26 U.S.C.  
§ 6334(a)(6) and (a)(10).  She also alleged that the maximum levy on the arrears of pay was 
exceeded in violation of 26 U.S.C. § 6334(f).  In the appeal decision, the DOHA adjudicator 
upheld DFAS’s denial of the former spouse’s claim for the arrears of pay.  The adjudicator 
determined that § 6334(f) only applied to the monthly levy on the member’s retired pay and not 
to the arrears of pay accruing upon the member’s death.  The adjudicator further explained that 
the member’s retired pay was not exempt under § 6334(a)(6), because he was not a recipient of 
the Medal of Honor.  The adjudicator found that the arrears of pay was not exempt under  
§ 6334(a)(10).  The adjudicator stated that this subsection made certain service-connected 
disability payments exempt from levy.  However, the adjudicator noted that there was no 
evidence that the member had a service-connected disability.         
 
 In her reconsideration request, the surviving spouse claims the arrears of pay.  She agrees 
that 26 U.S.C. § 6334(a)(1) makes certain service-connected disability payments exempt from 
levy.  She states that her spouse did have a service-connected disability and attaches an April 16, 
2007, letter from the Department of Veterans Affairs (VA) awarding the member full VA 
disability compensation because of his service-connected disabilities.     
 
 

Discussion 
 

It is a well-established rule that a claim may be allowed only for an expense authorized 
by statute or regulation.  See DOHA Claims Case No. 2012-CL-070601.4 (August 31, 2015); and 
DOHA Claims Case No. 05021409 (March 30, 2005).  When the language of a statute is clear on 
its face, the plain meaning of the statute will be given effect.  See DOHA Claims Case No. 2011-
CL-020701.2 (May 19, 2011); and DOHA Claims Case No. 05021409, supra.  Statutory 
provisions with unambiguous and specific directions may not be interpreted in any manner that 
will alter or extend their meaning.  The interpretation of a statutory provision, as expressed in the 
implementing regulations by the agency responsible for execution of the statute, is entitled to 
great deference and will be sustained and deemed consistent with Congressional intent unless 
found to be arbitrary, capricious, an abuse of discretion or contrary to the statutory purpose.  See 
DOHA Claims Case No. 2011-CL-020701.2, supra; and DOHA Claims Case No. 2010-CL-
071901.2 (August 31, 2010); and DOHA Claims Case No. 08020701 (February 28, 2008).   
 
 Under the relevant provisions of the Internal Revenue Code, to satisfy a tax deficiency, 
the Government may impose a lien on any “property” or “rights to property” belonging to the 
taxpayer.  Section 6231 provides that if any person liable to pay any tax neglects or refuses to 
pay the same after demand, the amount shall be a lien in favor of the United States upon all 
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property and rights to property, whether real or personal belonging to the person.  See 26 U.S.C. 
§ 6321.  A complementary provision, § 6331(a), states: 
 

If any person liable to pay any tax neglects or refuses to pay the same within 10 
days after notice and demand, it shall be lawful for the Secretary [of the Treasury] 
to collect such tax (and such further sum as shall be sufficient to cover the 
expenses of the levy) by levy upon all property and rights to property (except such 
property as is exempt under § 6334)) belonging to such person or on which there 
is a lien provided in this chapter for the payment of such tax. 

 
Section 6331(a) further provides that: 
 

Levy may be made upon the accrued salary or wages of any officer, employee, or 
elected official, of the United States, the District of Columbia, or any agency or 
instrumentality of the United States or the District of Columbia, by serving a 
notice of levy on the employer (as defined in subsection 3401(d) of such officer, 
employee, or elected official. 

 
Section 6334(a) exempts from levy certain property there enumerated.  The list includes 13 
categories of items.  Subsection 6334(a)’s list is rendered exclusive by § 6334(c), which provides 
that no other “property or rights to property shall be exempt from levy . . . ¨  The Supreme Court 
has determined that the language in §§ 6321 and 6331(a) is broad and reveals on its face that 
Congress meant to reach every interest in property that a taxpayer may have.  See Drye, v. United 
States, 528 U.S.C. 49, at 56 (1999), citing United States v. Nat’l Bank of Commerce, 472 U.S.C. 
713, 719-720 (1985).     
 
 The arrears of pay upon a member’s death is not included in § 6334(a)’s list of exempt 
property.  The member retired from the Army in 1983 and then began receiving retired pay.  The 
IRS subsequently made assessments and in 2015 had a valid tax lien against all of the member’s 
“property and rights to property” pursuant to 26 U.S.C. §§ 6321 and 6331.  The IRS notified 
DFAS.  Pursuant to applicable regulations, DFAS began deductions from the member’s retired 
pay to satisfy the levy.  See Volume 7B, Chapter 28 of the DoD Financial Management 
Regulation (DoDFMR).  Although the VA awarded the member full disability compensation by 
decision dated March 26, 2007, any payments of disability compensation were made to the 
member by the VA.  The member’s retired pay was paid to him from the DoD Military 
Retirement Fund.  The member’s entitlement to retired pay terminated on the date of his death 
and his VA disability compensation terminated on the last day of the month before his death.1  
DFAS properly calculated the arrears of pay as the member’s final prorated retired pay for the 
period January 1, 2016, through January 19, 2016.  DFAS was required to collect any debt from 
his arrears of pay.  See Volume 7B, Chapter 30 of the DoDFMR.  DFAS properly made payment 
of the arrears of pay to the IRS.  Therefore, under applicable law and regulations, there is no 
authority to allow payment to the member’s spouse. 

                                                 
1We note that the VA has recently announced immediate actions to identify and pay surviving spouses who 

are eligible to receive a deceased member’s VA disability compensation for the month of the member’s death.  The 
surviving spouse should contact the VA in order to determine her eligibility.  Any payments would be made by the 
VA.  Information can be found on the VA’s website at https://www.va.gov/survivors/faqs.asp#FAQ6.  
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Conclusion 
 
 For the reasons stated above, the claimant’s request for reconsideration is denied.  In 
accordance with Department of Defense Instruction 1340.21 ¶ E7.11, this is the final 
administrative action of the Department of Defense in this matter. 
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       ______________________________ 
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