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February 12, 2001

In Re:

[Redacted]

 

Claimant

Claims Case No. 00013101 

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

An Air Force member was discharged in May 1993. In 1997 the
Air Force Board for the Correction of Military Records
placed the
member on the retired list effective June 1, 1993. The member may
be reimbursed for the amount he spent to
provide health insurance
for his wife between 1993 and 1997. She incurred medical expenses
between December 1993
and November 1994 which were not covered by
that health insurance. The member may be reimbursed for those
expenses up to the amount that the Civilian Health and Medical
Program of the Uniformed Services would have paid on
a claim for
those expenses.

 

DECISION

We have been asked to render a decision regarding the claim of
a retired military member for reimbursement of medical
expenses
incurred by his wife.

 

Background

The member was court-martialed in 1990. His sentence included
a bad-conduct discharge, which was executed in May
1993. Between
December 1993 and November 1994, the member's wife incurred
medical expenses which according to
the record totaled $6,874.21.
The member was not entitled to military medical care at that
time. However, in 1997 the
Air Force Board for the Correction of
ilitary Records directed that the member's record be corrected
to indicate that he
did not receive a bad-conduct discharge, but
instead was retired effective June 1, 1993. He claims
reimbursement for her
health insurance premiums and
non-reimbursed medical expenses.

 

Discussion

The Secretary of the Air Force, acting through the Air Force
Board for the Correction of Military Records (Correction
Board),
may change the military record of an Air Force member to correct
an error or remove an injustice. Unless
procured by fraud, such a
correction is final and conclusive on all officers of the United
States. When a correction is
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made, the member may claim the
"pay, allowances, compensation, emoluments, or other
pecuniary benefits..." due as a
result of the correction. (1) See 10 U.S.C. § 1552.

 

The purpose of a record correction is to restore the member to
the position he would have held if the error or injustice
had not
occurred. See 63 Comp. Gen. 385 (1984). Numerous
Comptroller General decisions dealt with the financial
calculations necessary to achieve that purpose. In Lieutenant
Colonel Louis D. Gaddini, AUS, B-195558, Dec. 14, 1979,
the
Comptroller General discussed at length the calculation of the
amounts which the Army owed to a member when the
Correction Board
restored him to active duty. It was uncontested that one of the
benefits for which the member was to
be reimbursed was medical
expenses, provided that the medical expenses could be reduced to
a sum certain. The
Comptroller General said that medical expenses
could be reimbursed, since medical care would have been provided
during the period in question and since the medical expenses
could be reduced to a sum certain. In Captain Martha J.
Springer, MSC, USN, B-198166, O.M., June 6, 1980,
the Comptroller General allowed reimbursement for medical
insurance premiums for a dependent in a situation analogous to a
records correction.

 

The case before us is similar to Gaddini, B-195558, supra,
except that the member here was placed on the retired list
rather than restored to active duty. While retirees and their
dependents may be treated in military medical facilities, their
care is a lower priority at those facilities than the care of
active duty members and their dependents. See the table
in 32
C.F.R. § 728.3(b) for Navy facilities and paragraph 1.4 of
Air Force Instruction 41-115, Authorized Health Care
and
Health Care Benefits in the Military Health Services System
(MHSS) (July 25, 1994) for Air Force facilities. Some
facilities may not have the capacity to treat those in the
retiree category of priority. In Lord v. United States, 2
Cl. Ct.
749 (1983), and Ulmet v. United States, 17 Cl.
Ct. 679 (1989), the court characterized medical care for retirees
and their
dependents as discretionary rather than mandatory and
denied reimbursement for medical expenses. In our view, the fact
that the member's spouse might not have been able to obtain
treatment at a military medical facility does not by itself
defeat the member's claim, since the member would have been
entitled to file a claim for at least partial reimbursement
under
the Civilian Health and Medical Program of the Uniformed Services
(CHAMPUS). See 10 U.S.C. § 1086.
Therefore, the member
is entitled to reimbursement for his wife's medical expenses to
the extent that CHAMPUS would
have reimbursed him.
(2) We have been informally advised by CHAMPUS
authorities that the amount of the member's
claim which CHAMPUS
would have paid is now difficult to calculate because a list of
the maximum allowable charges
for individual procedures in 1993
and 1994 is no longer available. But as in Gaddini, B-195558,
supra, the member's
claim for medical expenses can be
reduced to a sum certain, because a defined formula exists for
calculating
CHAMPUS's reimbursement. See Lt. Bernard D.
Smith, USCG, B-196570, Apr. 4, 1980. If insufficient 1994
data exists
to calculate a claim under CHAMPUS, the claim should
be processed using available data for the year closest to 1994
for which the necessary data exists.

 

As in Springer, B-198166, supra, the member
is entitled to reimbursement for the health insurance premiums he
paid
for medical coverage for his wife, since medical care or
CHAMPUS coverage would have been available. With his
claim, the
member submitted to the Defense Finance and Accounting Service
(DFAS) an affidavit that he did not
receive reimbursement through
that medical coverage for any of the expenses he submitted to
DFAS. If he had been
reimbursed for those expenses, he would not
be entitled to reimbursement here. See Kerry J. Dodge,
B-245956, Apr. 3,
1992.

 

Conclusion

To the extent explained above, the member's claim is allowed.
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/s/

_________________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

/s/

_________________________

Christine M. Kopocis

Member, Claims Appeals Board

/s/

_________________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

 

1. If a member is restored to active duty
by the Correction Board, the pay and allowances to which he
becomes entitled
pursuant to the correction is subject to offset
by his civilian earnings during the period at issue. See
Lieutenant Colonel
Louis D. Gaddini, AUS, B-195558, Dec. 14,
1979. Here the member was placed on the retired list by
the Correction
Board and could have received both civilian
earnings and military retired pay for the same period of time.

2. The difference in priority between the
dependents of active duty and retired members explains why the
active duty
member in Gaddini was entitled to full
reimbursement, while a retired member's reimbursement is limited
to what
CHAMPUS would have paid on his claim.
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