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DATE: April 17, 2000

In Re:

[Redacted]

 

Claimant

Claims Case No. 00012801 

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

A travel advance is generally an appropriate payment when
made, and therefore a debt resulting from receipt of a travel
advance is not subject to waiver under 10 U.S.C. § 2774. Debt of
a member who received an advance for the movement
of his mobile
home and who sold the mobile home before moving is not subject to
waiver consideration. The member
should have returned the advance
at the time of the sale, because he knew he would not be using
the advance for its
intended purpose, and sought advice as to
other entitlements.

 

DECISION

This is in response to an appeal
of our July 30, 1999, Settlement Certificate, DOHA Claim No.
99061704, which denied
a member's request for waiver of a debt to
the government. The debt arose when the member received an
advance
payment of $7,206.09 to move his mobile home to
his home of selection upon retirement.

 

Background

The record indicates that the member was issued orders placing
him on the temporary disability retired list effective
December
9, 1995. In anticipation of those orders, the member received a
Transportation Management Office (TMO)
out-processing briefing in
November 1995. The member was given an advance payment in the
amount of $7,206.09 to
move his mobile home from New Mexico to
his then home of selection in Florida. In June 1996, within the
authorized
time parameter for movement, the member tried to make
arrangements to move the mobile home to Florida. He was
informed,
however, that this could not be done because the width of the
mobile home exceeded the allowable limits. He
then tried to make
arrangements to move his mobile home to California, but the same
state-imposed width restrictions
applied. As a result of this
information, in July 1996, the member sold his mobile home and
moved to California. The
member had his household goods shipped
after selling his mobile home. He purchased a new mobile home in
California
and had it moved to his new location. He used the
advance to defray the expenses of the move.
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In the late fall of 1998, the member filed travel vouchers and
was reimbursed all authorized travel expenses for him and
his
dependents in connection with his retirement move. In February
1999, the Air Force Joint Personal Property
Shipping Office sent
the member a memo concerning excess costs for the shipment of
personal property, referring to the
$7,206.09 advance. The member
tried to rebut the excess costs determination, citing B-229337,
June 21, 1988 (hereafter
cited as 67 Comp. Gen. 484) stating the
TMO briefing provided incorrect information on the movement of
his mobile
home and that as a result of the erroneous
information, he had lost money when he sold his mobile home
before his
move to his home of selection. Subsequently, the Air
Force determined that the member's only debt was the advance for
the move of his mobile home, not excess costs related to the
movement of his personal property. In 1999, the member
was
reimbursed for the shipment of his household goods. According to
the administrative report, the member has been
reimbursed for all
costs associated with this travel and for the shipment of his
household goods.

 

The Defense Finance and Accounting Service (DFAS) determined
that the advance was not an erroneous payment and
was therefore
ineligible for waiver consideration. Our Settlement Certificate
sustained that determination stating that the
member was properly
issued the advance to move his mobile home to his home of
selection. Although it is unfortunate
that he was unable to move
the mobile home due to the width restrictions, this does not
change the fact that the advance
he received was legal and proper
when made.

 

Discussion

Under 10 U.S.C. § 2274, we have the authority to waive a
claim for an erroneous payment of pay and allowances. In
order to
be considered for waiver, a payment must be erroneous at the time
it was made. Payments that are valid when
made are not erroneous
payments for the purposes of waiver under section 2774. Travel
advances are not meant to
represent a final payment to which a
traveler is entitled. Travelers who receive advance travel funds
are on notice that
they are entitled to be reimbursed only for
legally authorized expenditures. A travel advance is generally an
appropriate
payment when made, and therefore a debt resulting
from receipt of a travel advance is not subject to waiver under
10
U.S.C. § 2774. See B-229337.3, Nov. 7, 1990.

 

The member in this case argues that the advance was improper
in that the TMO should not have given him an advance
because it
had information available showing that a mobile home the size of
the member's could not be moved to
Florida. The member cites
B-266251, May 13, 1996, and 67 Comp. Gen. 484 (1988) for the
proposition that waiver may
be granted in limited circumstances
where an employee can demonstrate that there was government
error. The error
contemplated in those decisions generally
involves improper orders or an erroneous authorization. We are
aware of no
error in the member's orders and he was properly
authorized to move his mobile home. Therefore, the advance was
proper when made. The November 9, 1995, letter from the TMO
office to the member authorizes the advance for the
purpose of
the member making his own arrangement for movement of a mobile
home.(1) The amount of the advance
was calculated on the member's authorized weight allowance and
acceptance of the advance precluded movement at
government
expense of the household goods. When the member sold his mobile
home, he was aware that he would not
be using the advance for the
purpose intended, the move of the mobile home to his home of
selection. At that point, he
should have returned the advance and
requested that the government pay to ship his household goods to
his home of
selection. He subsequently applied for and was
reimbursed for his travel expenses and household goods shipment
relative to his retirement. The $7,206.09 was not used by the
member for the purpose for which he received it, the
movement of
his mobile home to his home of selection, and was not offset
against the vouchers he submitted for travel
and transportation.
The member should not receive a windfall due to what he perceives
as an error on the part of the
TMO in not explaining to him that
Florida had size limitations that excluded his mobile home from
being transported in
that state.
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Conclusion

We affirm the Settlement Certificate.

_/s/________________________

Christine M. Kopocis

Acting Chairman, Claims Appeals Board

_/s/________________________

Michael H. Leonard

Member, Claims Appeals Board

_/s/________________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

 

1. It was appropriate for the TMO to
authorize an advance for the movement of a member's mobile home.
We note that
the authorization letter for the advance in this
case does not specify what state the member was moving to nor the
size of
his mobile home. Responsibility for making arrangements
for the move-and therefore ascertaining the applicable state
regulations-rested with the member.
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