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December 28, 2000

 

In Re:

[Redacted]

 

Claimant

Claims Case No. 00100332

 

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

A retired member of the Air Force elected participation in
Reserve Component Survivor Benefit Plan (RCSBP), but
deductions
from his retired pay were not made for over six years. The member
should have been alerted to the error
because no deduction for
RCSBP premiums was shown on his retired pay statement. Further,
he should have made
inquiries regarding the language contained on
his retired pay statement stating that no RCSBP election had been
made.
Since the member is thus not without "fault,"
waiver may not be granted. In addition, if the member died within
the six
years when premiums were not being deducted, his widow
would have received an RCSBP annuity. Since the member
received
the benefit of RCSBP coverage for those six years, repayment of
the unpaid premiums may not be waived.

 

DECISION

This is in response to an appeal of Defense Office of Hearings
and Appeals (DOHA) Settlement Certificate 00080111,
dated August
15, 2000, which denied the waiver request of a retired Air Force
Reserve member. The member's debt
arose when the Defense Finance
and Accounting Service (DFAS), failed to deduct Reserve Component
Survivor
Benefit Plan (RCSBP) premiums from his retired pay.

Background

In 1978, the member received a Notification of Eligibility for
Retired Pay at Age 60, notifying him that he was eligible
to make
an election under RCSBP. (1) His
election form had to be submitted to the Air Reserve Personnel
Center before
October 1, 1979. (2) He elected dependent coverage in the RCSBP on December 29, 1978. (3) When the member
received his
letter of pending retirement at age sixty, the letter
acknowledged that he had enrolled in the program and if
he wanted
to make any changes to his election, he could. Otherwise, his
election would continue. He turned sixty years
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old and became
eligible to receive military retired pay on April 3, 1993. Due to
an administrative error, the Retired Pay
Division, DFAS, failed
to deduct premiums from the member's retired pay during the
period May 1, 1993, through
December 31, 1999. The member's
retired pay statements did not show a deduction for the RCSBP
premiums. In
addition, the member states that his monthly retired
pay statements did state that no SBP election was reflected on
the
his account. The member admits in his waiver request that
this should have been a "flashing red light." However,
it was
not until 1999, that the member contacted the Directorate
of Retired Pay to confirm that the RCSBP coverage was
established
on his retired pay account. The Directorate of Retired Pay told
him that there was no record that he had
elected coverage under
the program. The member enrolled in RCSBP during open enrollment
and paid $15,580.00 for
"buy in" coverage. When the
member discovered that there was a two-year waiting period for
his wife to become an
eligible beneficiary under the
"buy-in" provisions, he searched his records and found
the original RCSBP election form.
When the member submitted this
form to Retired Pay, they assessed the amount of the RCSBP costs
that should have
been deducted from his retired pay to be
$20,747.45. When the member's payment of $15,580.00 was applied
to this
amount, the amount of his debt became $5,167.45.

 

The member argues that the debt should be waived because he is
not convinced that his wife would have been protected
if he had
died He does not believe it is fair to charge him for coverage he
labels as "non-existent."

 

Discussion

We have the authority under 10 U.S.C. § 2774 to waive
collection of overpayments of pay and allowances to a member
or
former member of the uniformed services, the collection of which
would be against equity and good conscience and
not in the best
interest of the United States. Waiver may not be granted if there
is any indication of fault on the part of
the member or former
member in the accrual of the debt. The standard we employ to
determine fault is whether a
reasonable person, under the
specific circumstances of the case, would or should know that he
is receiving erroneous
payments. If he knows or should know that
he is being overpaid and fails to bring such overpayments to the
attention of
the proper authorities, he is at fault, and waiver
is precluded. See Standards for Waiver, 4 C.F.R. §
91.5(b) (1996).

 

In the present case, the member elected full, immediate
coverage for his dependent on December 29, 1978. He states
that
when he enrolled in the program, he knew there would be a cost to
be paid when he retired. Prior to the member
turning age 60, he
received a letter acknowledging his election of RCSBP and
notifying him that if he wanted to make
any changes to his
election, he had to submit the form at that time. He did not
submit a change request because he did
not wish to make any
changes. The member also acknowledges receiving retired pay
statements and noticing that they
stated that no SBP election had
been made. The member states that he did not question whether or
not coverage was in
effect because he thought the language in his
retired pay statements meant that there was no request as to how
his
surviving spouse wished to be paid. We note that the annuity
under RCSBP may only be paid in one way, in monthly
payments to
the beneficiary. See 10 U.S.C. § 1450. In addition, the
language contained in his retired pay statements
concerned
"election," not payment of RCSBP. More importantly, his
pay statements did not reflect that deductions were
being made
for RCSBP premiums. That should have alerted the member to the
fact that he was being overpaid. Our
decisions and those of the
Comptroller General have stressed the importance of the payee's
monitoring of his pay
statements. See DOHA Claims Case
No. 00032801 (April 21, 2000); DOHA Claims Case No. 98120401
(March 4,
1999); John P. Rieder, B-259199, Feb. 22,
1995; and Roosevelt W. Royals, B-188822, June 1, 1977.
If the payee is
provided information on his pay statement that
would indicate an error, waiver of the resulting overpayment is
precluded because he is at least partially at fault for not
taking action to correct the error. See John P. Rieder,
B-259199,
supra. In this case, the member knew that he
would have to start paying the costs of the RCSBP when he retired
and that
the cost would be deducted from his retired pay. The
information contained in his retired pay statement should have
alerted the member that an error existed. The member should have
contacted DFAS in that regard. Since he did not do
so, he is not
without fault in the accrual of the debt, and therefore, waiver
of the resulting debt is not appropriate. See
DOHA
Claims Case No. 99112916 (January 19, 2000).
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In addition, we note that once a member has made the election
to participate in RCSBP, participation is irrevocable and
cannot
be waived by the member. See10 U.S.C. §1448(a)(4)(B).
Therefore, even though due to an administrative error
deductions
were not made from the member's retired pay, the member
benefitted from continued participation in the
program. Under
similar circumstances, we have held that it is not against equity
and good conscience to require an
employee to pay for benefit
received or protection provided. (4)
See Colonel Alfred F. Streck, USAF (Retired),
B-
254265, Dec. 20, 1993; Major Kenneth C. Krenek, USAF
(Retired), B-251519, March 18, 1993; and
cases cited therein.

 

Conclusion

We affirm the Settlement Certificate.

________/s/_________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

 

________/s/_________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

________/s/________________

Catherine M. Engstrom

Member, Claims Appeals Board

 

1. Participation in the Survivor Benefit
Plan (SBP) program is automatic for members of an active
component who are
married at the time they retired, unless they
affirmatively elect not to participate prior to that time. See
10 U.S.C. §
1448(a)(2)(A). However, in the case of the
reserve-component annuity, the married member must affirmatively
elect to
participate in the program. See 10 U.S.C. §
1448(a)(2)(B). If the reservist does not elect RCSBP, he has
another
opportunity to elect an annuity (SBP) at age sixty. At
that point, participation is automatic unless he affirmatively
elects,
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with spousal concurrence, not to participate. See
10 U.S.C. § 1448(a)(2).

2. The pamphlet the member received to help
him with his election stated: "Failure to return the
application indicates
you wish to defer making your election
until age 60. If you decline coverage upon initial eligibility,
another application
will be forwarded to you approximately six
months prior to the effective date of retired pay. If a married
individual fails
to submit the second application (age 60), by
law the cost of maximum SBP participation will automatically be
withheld
from the monthly retired pay."

3. The member elected coverage under Option
C on his SBP Election Certificate, DD Form 1883, which provided
full
and immediate, spouse-only coverage. This coverage provided
an annuity beginning on the day after his date of death,
whether
before or after age 60.

4. If the member had died before he turned
sixty, his spouse would have received RCSBP if she had provided
proof of
his election or if the Air Reserve Personnel Center had
located such proof.
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