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DATE: December 12, 2000

 

In Re:

[Redacted]

 

Claimant

Claims Case No. 00101617 

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

1. Under Section 4416 of the Defense Conversion, Reinvestment, and Transition Assistance Act of 1992, and
implementing Department of Defense and Army regulations, a troop program unit member who is involuntarily
separated from the Selected Reserve and who has at least 20 years of service creditable for retirement, may receive up to
five years of Reserve Special Separation Pay (RSSP) if he loses his position due to reorganization, inactivation,
deactivation or relocation of the unit. However, he would be eligible for only one annual RSSP payment if he is
separated due to maximum years of service. The orders that transferred the member to the Retired Reserve stated that
the Army separated him from the Selected Reserve because he had attained maximum years of service. The member
claims he is owed five payments, rather than one annual payment, because a Personnel Action, a leave and earnings
statement (LES) and other documentation indicated that the unit was reorganized. The member's claim fails where the
member had attained maximum years of service for his rank as indicated in applicable regulations; the orders which
transferred him to the Retired Reserve due to maximum years of service are facially valid; and the member failed to
show that the unit reorganization had an adverse affect on him.

 

2. Even though the member is entitled to only one and not five years of RSSP payments, we may waive collection of the
erroneous payment to him in the second year where official documentation (an acknowledged Personnel Action and a
LES) indicate that he is due five payments and nothing on the record indicates that the member should have known that
he was due only one annual payment.
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DECISION

A retired member of the United States Army Reserve appeals the August 16, 2000, Settlement Certificate of the Defense
Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 00073109, in which DOHA affirmed the Defense
Finance and Accounting Service's (DFAS) denial of the service member's application for a waiver of collection of an
erroneous payment made to him.

 

Background

The record indicates that on April 10, 1995, the member was involuntarily separated from his position in a Troop
Program Unit (TPU) in the Selected Reserve of the United States Army Reserve (USAR). Prior to his separation, on
April 9, 1995, the member signed a DA Form 4187 (Personnel Action) in which he recognized that he would be
involuntarily separated after 24 years of qualifying service, and he elected to transfer to the Retired Reserve with
Special Separation Pay. Both in the main portion of the DA Form 4187, and in the attached Addendum D-3, the member
acknowledged that he was being involuntarily separated from the Selected Reserve for reasons other than unit
inactivation, deactivation, reorganization, or relocation, and that he had to be reassigned. He also acknowledged his
options including transfer to the Retired Reserve with Special Separation Pay. (1) The member's separation orders (2)

stated that he was separated because he had attained the maximum years of service. The member received a lump sum
Reserve Special Separation Pay (RSSP) payment in the gross amount of $2,225.92 in 1995, and he then received a
second payment in the same amount on April 10, 1996.

 

DFAS contends that the member was entitled to only one RSSP payment of $2,225.92, and that the second payment was
erroneous. It supports its position with the Revised Selected Reserve Transition Program Policy Guidance (Army
Guidance) of the Assistant Secretary of the Army (Manpower and Reserve Affairs) dated January 25, 1995, but
retroactive to October 5, 1994. (3) Paragraph A of the Army Guidance stated that eligible soldiers who are assigned to a
valid position in a TPU and who are involuntarily separated by virtue of a unit inactivation, deactivation, or
reorganization will receive five payments or until the member reaches his 60th birthday, whichever comes first. But
paragraph B of the Army Guidance stated that if an Army Reserve soldier holding a valid position in a TPU is
involuntarily separated for reasons other than unit inactivation, deactivation, or reorganization, he will receive one
payment. Paragraph C of the Army Guidance, which did not apply to the member's situation, allowed for only one
payment to involuntarily separated soldiers in individual mobilization augumentee positions. (4)

 

The member requested waiver of the debt incurred by the April 1996 payment, but the supporting documentation clearly
indicates that he is claiming a legal right to five years of payments. Thus, we will address his legal claim and his waiver
request.

 

The member notes that on a DA Form 4651-R (Request for Reserve Component Assignment or Attachment), which the
member acknowledged on March 30, 1995, the reason for the transfer was a "Reorganization." Accordingly, the
member believes that he is within Paragraph A of the Army Guidance. The member also notes that the DA Form 4651-R
indicated that his termination of service date was December 16, 1997, and that his Reserve Special Separation Pay
Earnings Statement that he received from DFAS-Cleveland Center with the April 1996 payment indicated that his final
annual payment was April 10, 1999. Finally, the member stated that repayment of the April 1996 payment would result
in financial hardship for him and his family.
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Discussion

In determining whether a member is entitled to a benefit provided by statute, we are guided by the statute and
implementing regulations. Congress first authorized the RSSP benefit in the National Defense Authorization Act For
Fiscal Year 1993, Pub. L. No. 102-484, division D, § 4411 - § 4422 (1992), and modified it thereafter. (5) Section 4416
involves the benefit available to members with more than 20 years of service, and subsection 4416(f) authorizes
limitation of benefits in accordance with the regulations of the Secretary of Defense and policy of the service secretary
with respect to categories of personnel. Statutorily authorized implementing regulations have the force and effect of law.
Compare Morton S. Smith, B-259543, July 14, 1995; Linda Towson Hillard, B-259606, June 12, 1995; Lieutenant
General, U.S. Army (Retired) Robert D. Chelberg, B-258033, Nov. 8, 1994; and William R. Walberg, 58 Comp. Gen.
539 (1979). Thus, if the member's involuntary separation from the select reserve, in fact, was based on years of service,
and not on a reorganization, the Guidance limited his benefit to one year.

 

The member's orders clearly state that he was being separated from the Selected Reserve due to years of service. This is
confirmed by data concerning the member in the DA Form 4651-R and in his orders that indicate that he was
approaching 28 years of service. (6) Additionally, we were informally advised by the Office of the Chief of the Army
Reserve that the unit identification code for the member's unit shows that it was reorganized to HHD, 2nd Battalion, 323
Regiment, 108th Division, from the HHD, 1st Battalion, 108th Regiment, a unit under the 108th Division (Institutional
Training), but it was still the same type of unit located at the same location. The member has not demonstrated, and we
are not aware of, facts showing that the member was displaced by this reorganization. The member's orders appear to be
facially valid and are supported by other facts of record; therefore, we conclude that he was separated due to years of
service as stated in the orders.

 

The member's waiver application is a separate matter. Under 10 U.S.C. § 2774, we have the authority to waive
collection of erroneous payments of pay or allowances from members of the Uniformed Services if collection would be
against equity and good conscience and not in the best interest of the United States, provided there is no indication of
fraud, fault, misrepresentation, or lack of good faith on the part of the member or former member. See Standards for
Waiver, 4 C.F.R. § 91.5(b) (1996). By itself, the fact that erroneous payments were made due to administrative error
does not entitle the member to waiver. See DOHA Claims Case No. 99033117 (April 15, 1999); and Lieutenant (JG)
Larry L. Butler, USN (Retired), B-196548, Jan. 23, 1980.

 

Addendum D-3 to the DA Form 4187 (7), which the member signed, suggested that he could receive RSSP payments
until he reached his 60th birthday, and the Reserve Special Separation Pay Earnings Statement the member received
with the erroneous April 1996 RSSP payment indicated that his final payment was in April 1999. Other than the "XJ"
program code on Orders 110-01, the record contains no evidence suggesting that the member should have known that he
was entitled to only one payment, and there is no indication that the member should have been aware that this program
code meant that he was limited to only one payment. In the absence of such evidence, these official documents (though
erroneous) were a reasonable basis upon which the member believed in good faith that he was entitled to the April 1996
payment. Accordingly, we waive collection of the debt that resulted from the erroneous April 1996 payment.

 

Conclusion

We disallow the member's claim for five years of RSSP payments. He is entitled to payments for one year only. We
reverse the Settlement Certificate and waive collection of the debt that resulted from the erroneous April 1996 payment.
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Signed: Michael D. Hipple

_________________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

Signed: Christine M. Kopocis

_________________________

Christine M. Kopocis

Member, Claims Appeals Board

Signed: Jean E. Smallin

_________________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

 

1. In D-3, "Special Separation Pay" was defined as a lump sum payment computed by multiplying 12, by an applicable
percentage (seven percent in this instance), by the monthly basic pay to which the member would be entitled if serving
on active duty as of the date of transfer to the Retired Reserve ($2,649.90). It also stated that the lump sum payment was
to be adjusted to represent 1/12 of the product of this calculation ($2,225.92) multiplied by the number of full months
the service member would be in the Retired Reserve prior to his 60th birthday (when he would start receiving retired
pay).

2. Orders 110-01 (April 20, 1995), Headquarters, 108th Division (Institutional Training) stated that effective April 10,
1995, the member was released from his assignment because he had attained the maximum years of service, and he was
authorized to receive benefits under Selected Reserve Transition Program "XJ;" i.e., one payment for soldiers
involuntarily separated after October 5, 1994, for reasons related to the quality retention, selective retention, or
maximum years of service.

3. The governing Department of Defense policy is the Revised Selected Reserve Transition Program Policy Guidance
issued by the Assistant Secretary of Defense (Reserve Affairs) dated November 30, 1994. See particularly Section 6.
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4. In a letter to the member's congressional representative dated August 26, 1998, concerning this issue, DFAS
Cleveland incorrectly cited Paragraph C of the Army Guidance when it should have cited Paragraph B.

5. In relevant part, the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 1995, Pub. L. No. 103-337, division A, §518
(1994) amended §4416 of division D of Pub. L. No. 102-484 to allow the service secretary to exercise discretion
concerning the number of years (between one and five) in which this benefit is payable to any category of individual.
Division D of Pub. L. No. 102-484 is also known as the Defense Conversion, Reinvestment, and Transition Assistance
Act of 1992.

6. The member was a sergeant first class, with a date of rank of December 16, 1979, and a pay entry basic date of June
29, 1967. According to Message Change 291156Z September 1994 to Army Regulation 140-10, Assignments,
Attachments, Details, and Transfers, which added paragraph 7-2G (1.1), the maximum years of service at the time for a
sergeant first class was 27 years. We were unable to determine why the member was permitted to remain in his TPU
position beyond 27 years.

7. The supporting standard addenda were revised in April 1995, but do not appear to have been available in time to have
been presented to the member.
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