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This decision was affirmed by the DoD Deputy General Counsel (Fiscal)
on  December 21, 2001.

March 30, 2001

In Re:

[Redacted]

 

Claimant

Claims Case No. 01021401 

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

A married service member who retired prior to the enactment of the Survivor
Benefit Plan (SBP) entered into a
purported second marriage without having
terminated his first marriage. During an SBP open season, he elected
coverage
for his purported second spouse, designating her by name on the SBP election
form. Since the member made
an affirmative SBP election of a person who was not his spouse, his election was void, and neither his lawful widow nor
the
person he elected can receive an SBP annuity.

 

DECISION

This is in response to an appeal of Defense Office of Hearings and Appeals
(DOHA) Settlement Certificate, DOHA
Claims Case No. 00091917, dated January
16, 2001, which denied a claim by a purported wife/widow for a Survivor
Benefit
Plan (SBP) annuity based of the military service of a deceased retiree of
the United States Air Force.

 

Background

The member married on June 20, 1946. Four children were born to that marriage.
He retired from the Air Force on
November 1, 1963. On April 13, 1965, he
purportedly married the claimant, and two children were born to that
purported
marriage. SBP was created in 1972, and during an SBP open season in 1981,
he elected "spouse and children"
SBP coverage. (1)
As spouse he listed his spouse from his purported 1965 marriage, and he
listed his two children from
the purported marriage.
(2)
The member died on July 22, 1986. Both women applied for SBP. In a General
Accounting
Office (GAO) Settlement, the wife whom the member married in 1946
was denied SBP because the member's invalid
election of his purported wife
prevented payment of a spousal annuity. (3)
The GAO Settlement also indicated that the
purported wife (the claimant before
us now) was not an eligible beneficiary because there was no evidence that
the 1946
marriage had been terminated before the member purportedly married
her. (4)
Therefore, the Settlement said that she
was not legally the member's widow,
as is required by 10 U.S.C. § 1450(a)(1). The member's youngest child,
from his
purported 1965 marriage, who was born in 1978, was entitled to an
SBP annuity while a minor. In August 2000, the
member's purported wife again
claimed an SBP annuity. As evidence of her claim, she provided a birth certificate
for a
child born in 1961, which purported to show that the woman who married
the member in 1946 was already married to
another man at the time of the
1946 marriage. In denying the claim in our Settlement issued in January 2001,
we stated
that the birth certificate was proof only that a woman who had
the same name as the member's wife and who married in
1941 had a child in
1961, not that the child's mother was the member's wife. With her appeal
of the Settlement, the
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claimant submitted the same 1961 birth certificate
along with another birth certificate for a child born to the same
mother
in 1959. The 1959 birth certificate contains the same father's name, but
does not indicate the date of their
marriage.

 

Discussion

The SBP, 10 U.S.C. §§ 1447-1460b, is an income maintenance program
for the survivors of a retired military member.
Under 10 U.S.C. § 1450(a)(1),
a spousal annuity is to be paid to the member's "widow" as defined in 10
U.S.C. §
1447(7). See Lieutenant Colonel John Tiernan Sharkey, USAR
(Retired) (Deceased), 67 Comp. Gen. 561 (1988). If a
member who retired
prior to the enactment of SBP attempted to elect a spouse beneficiary who
was not legally his
spouse, his election was invalid, and neither the spouse
nor the person elected could receive a spousal annuity. See Chief
Warrant
Officer Donald R. Bethel, USA (Deceased), 63 Comp. Gen. 63 (1983); and
Staff Sergeant Roger A. Cline, USA,
Retired (Deceased), 57 Comp. Gen. 426 (1978). A claimant has the burden of proving her claim. See 4 C.F.R. § 31.7
(1996).

 

In the case before us, the record indicates that the member married in
1946 and that he purportedly married the claimant
in 1965. The purported
wife has not proved that she is legally the widow of the member. She has
presented no evidence
that the member's 1946 marriage was terminated and
that her 1965 marriage to the member was valid. The information
she submitted
as evidence that the member's 1946 marriage was invalid is not conclusive.
There is no evidence that the
mother of the two children whose birth certificates
she submitted is the same woman who married the member in 1946.
If she is
the same woman, she would have to have married one man at the age of 12 or
14, attempted to marry again five
years later and had four children by the
second man, and then returned to the first man and had children 18 and 20
years
after the original marriage. In the absence of clear and convincing
evidence, we are not persuaded that the mother of the
children born in 1959
and 1961 is the same woman the member married in 1946. Since the claimant
has not proven that
she is legally the member's widow, she is not entitled
to an SBP annuity based on the member's service.

 

Conclusion

We affirm the Settlement Certificate.

/s/

_________________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

/s/
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_________________________

Christine M. Kopocis

Member, Claims Appeals Board

/s/ _________________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

 

1. The open season was pursuant to Pub. L. No. 97-35, § 212, 95 Stat. 383
(1981).

2. The four children from his 1946 marriage had already ceased to be minors.

3. That claim was denied in General Accounting Office Settlement Certificate
Z-2869333, dated August 30, 1994.

4. The Philippine Civil Code of 1950 prohibited divorce.
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