This decision was reversed by the Deputy General Counsel (Fiscal), Department of Defense, on August 7, 2002.
June 22, 2001

In Re:
[Redacted]

Claimant

Claims Case No. 01032705

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION
DIGEST

An Air Force member was retroactively restored to active duty by the Air Force Board for the Correction of Military
Records. While Air Force regulations generally provide for the offset of interim civilian earnings in such a situation, the
member is entitled to his retroactive military pay and allowances without offset of civilian earnings. Deductions from
military entitlements must be based on applicable statutes and regulations, and no regulations requiring offset were in
place at the time the member's records were corrected.

DECISION

This is in response to an appeal by the Defense Finance and Accounting Service (DFAS) of Defense Office of Hearings
and Appeals (DOHA) Settlement Certificate, DOHA Claims Case No. 00120415, dated February 22, 2001, which
excluded a civilian earnings offset from the military pay and allowances payable to an Air Force member incident to his
restoration to active duty by the Air Force Board for the Correction of Military Records (AFBCMR).

Background

The member was involuntarily separated from the Air Force on November 30, 1996. In May 2000, the AFBCMR
corrected his record to indicate that he had not been separated in 1996, but had remained on active duty. He resumed his
military duties in May 2000. In the interim period he earned $163,030.82 from civilian employment. After the offset of
the member's civilian earnings and recoupment of a lump-sum leave payment and separation pay which the member had
received at separation, DFAS determined that he was not due any retroactive military pay and allowances for the interim
period. The member objected to the offset of his civilian earnings from the retroactive military pay and allowances and
claimed the net amount of his military pay and allowances without any offset for civilian earnings. Air Force regulations
formerly found at 32 Code of Regulations (C.F.R.) § 865.25(a) required the offset of civilian earnings. When the
regulations were revised effective March 1, 1996, the offset requirement was inadvertently omitted. In our Settlement
Certificate, we allowed the member's claim on the grounds that there was no regulatory basis for offset at the time the
correction was made. DFAS has appealed the determination in the Settlement Certificate. DFAS argues that the offset of
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civilian earnings is a long-standing practice and that all affected Air Force members, including the member before us,
are advised of the offset requirement before their entitlements are calculated. DFAS calls our attention to Bates v.
United States, 453 F. 2d 1382 (Ct. Cl. 1972), in which the court did not require offset, and argues that the court would
require offset when faced with a similar situation today.

Discussion

Under 10 U.S.C. § 1552, a Service Secretary, acting through a board of civilians may correct a Service member's record
to correct an error or remove an injustice. When a member is retroactively restored to active duty, DFAS calculates the
amount, if any, which is due the member to put him in as good a position as he would have been in if he had remained
on active duty, using the appropriate Service regulations and Comptroller General decisions. See, e.g., Lieutenant
Colonel Louis D. Gaddini, AUS, B-195558, Dec. 14, 1979. Because significant civilian employment would be
incompatible with military service, Service regulations have generally required that the member's interim civilian
earnings be setoff from the military pay and allowances to which he becomes entitled as a result of the correction.
Despite the incompatibility of civilian employment and military service, the Comptroller General has held that the offset
cannot be performed in the absence of a statute or regulation requiring it. See Reynaldo Garcia, B-207299, Oct. 6, 1982.
See also Bates v. United States, supra. In Garcia the member was allowed to retain both his civilian and military
earnings because the Coast Guard had not issued a regulation requiring offset. We agree with the Comptroller General
that a statute or regulation must be in place in order for offset to be proper. We applied the same principle in a different
context in DOHA Claims Case No. 96103001 (April 21, 1997).

In 48 Comp. Gen. 580 (1969), the Comptroller General stated that the offset of civilian earnings was in accordance with
the equitable purposes of 10 U.S.C. § 1552. While Congress had not addressed the issue of offset in the statute, the
Comptroller General indicated that he would give effect to Service regulations requiring offset. In 49 Comp. Gen. 656
(1970), the Comptroller General found that in a memorandum dated March 12, 1969, the Assistant Secretary of Defense
had “plainly instructed” the highest financial officials of the military services to take immediate action to require
deduction of interim civilian earnings. Although the Navy regulation issued pursuant to that memorandum was not
signed until October 28, 1969, the Comptroller General approved offset of the civilian earnings of two Navy members
whose records had been corrected on September 17. In that case, however, the two members had previously filed suit in
the Court of Claims, and the court had determined that their civilian earnings should be offset. See Ricker v. United
States, 396 F. 2d 454 (Ct. Cl. 1968). The Comptroller General specifically stated that the calculation of the members'
entitlements pursuant to records correction should be based on the applicable statutes and regulations, including the
DoD policy of March 12, 1969. See 49 Comp. Gen. at 660. See also 63 Comp. Gen. at 388; and Garcia, B-207299,
supra. DFAS has not directed our attention to any current mandatory DoD policy that would apply here in the same
manner as the March 12 memorandum, and we are aware of no such policy.

The situation in Bates v. United States, supra, is similar to the one before us, especially because of changes in
regulations regarding offset which affected both the member in Bates and the member before us. In Bates, the member's
records were corrected to retroactively restore him to active duty in 1966. An Air Force regulation requiring offset of
civilian earnings was implemented prior to the Air Force's calculation of the settlement due the member incident to the
records correction, but the regulation had not been in effect when the member's record was corrected. The court granted
the member's claim for military pay and allowances without offset of civilian earnings. In arguing for the offset, the Air
Force pointed out prior decisions of the Court of Claims in which the court required offset under a general rule of
damages in the absence of a military regulation requiring it. The court responded that it would look at any applicable Air
Force regulations, rather than a general rule of damages, to determine the intent of the Air Force. Because the offset
regulation was not promulgated until after the member's record was corrected, the court inferred that the Secretary of the
Air Force did not intend to require offset of the member’s earnings. See also Robert L. Smith, B-177924, Jan. 27, 1975.

We are not persuaded by DFAS's argument that the court would require offset today because offsets were routinely
performed for over 25 years. Based on Bates, it is our view that the court would look at the fact that the Air Force had in
place for over 25 years a regulation which required offset and then removed the offset provision. In accordance with
Bates, the court could infer that the Air Force intended to halt offsets.

file:///usr.osd.mil/...sktop/DOHA%20transfer/DOHA-Kane/dodoge/doha/claims/military/Archived%20-%20HTML%20Word/01032705.html[6/11/2021 3:10:59 PM]



In the case before us, the member's civilian earnings are not subject to offset because no regulation requiring offset was
in effect at the time the correction was made. While we agree with DFAS that our decision results in a windfall for the
member, we cannot overlook the principle that calculation of the amounts due a member must be based on the
applicable statutes and regulations.

Conclusion

We affirm the Settlement Certificate.

/s/

Michael D. Hipple
Chairman, Claims Appeals Board

/s/

Christine M. Kopocis
Member, Claims Appeals Board

/s/

Jean E. Smallin
Member, Claims Appeals Board
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