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DIGEST

When the government contracts with a moving company to move a service member's household goods, it is standard
business practice for the government to pay all costs and then bill the member for any excess weight charges. Because
no erroneous payment is made in that situation, the member's resulting debt cannot be considered for waiver.

DECISION

This is in response to an appeal of Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) Settlement Certificate, DOHA
Claim No. 02090910, dated October 10, 2002, in which we denied the waiver request of a retired service member.

Background

In July 1998, an Army service member was transferred from Chesterfield, Missouri to Overland Park, Kansas. In
connection with his transfer, he was authorized to ship 18,000 pounds of household goods as an O-6 with or without

dependents.-(l) According to the government bill of lading,{2 he actually shipped a total weight of 24,400 pounds. As a
result, he exceeded his authorized shipping entitlement by 1,160 pounds, after adjusting for applicable weight credits
and debits. The shipping of the excess 1,160 pounds resulted in an additional charge of $605.07, which, in accordance
with long-established practice, was paid by the Government to the carrier and then charged to the member.

The member retired from military service in January 2001. As part of the retirement process, he obtained written
certifications, from the transportation and finance offices at his final duty station, that he had no outstanding
indebtedness to the government. On January 9, 2002, the member received a letter from the Defense Finance and
Accounting Service (DFAS) notifying him that he owed the government the aforesaid $605.07 and requesting payment.
The member believes that it is inequitable to raise the indebtedness more than three years after the move and it will
cause financial hardship due to his decreased income resulting from his retirement. The member does not dispute the
overage in the weight.

Discussion

Under 10 U.S.C. § 2774, we have the authority to waive the collection of erroneous overpayments of pay and
allowances made to, or on behalf of, a member or former member of the uniform services, if the collection of the claim
would be against equity and good conscience, and not in the best interest of the United States, provided that the claim
arose from administrative error and there is no indication of fraud, fault, misrepresentation, or lack of good faith on the
part of the member.

It has been the long-standing government agency practice to ship the total weight of a member's household goods at
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government expense and then collect any charges for excess weight from the member. When a household goods
shipment is made in accordance with this practice, the government bill of lading constitutes a contract between the
government and the carrier. Under that contract, the carrier is entitled to payment for its services. Therefore, where the
government initially pays the cost of a household goods shipment which exceeds the applicable weight allowance, it is a
valid payment and there has been no erroneous payment for the purposes of the waiver statute. Likewise, the
government has committed no error, but has merely made payment in the normal course of business in satisfaction of its
contractual obligation. Accordingly, the initial payment of excess weight charges against a member arising from such
payments may not be considered for waiver under the provisions of 10 U.S.C. § 2774. See B-258964, July 12, 1995; B-
239661, June 4, 1990; and 67 Comp. Gen. 484 (1988).

In the case before us, the payment to the carrier was made in accordance with the standard government practice and
subject to the understanding that the excess costs due to the overweight household goods were to be collected from the
member. To the extent that either the transportation office or the finance office erred in certifying that the member had
no outstanding indebtedness on his account, such error was not an error in payment. The payment to the carrier was not
erroneous and there was no error on the part of the government in making that payment. Further, any error on the part of
the transportation or finance offices in certifying the absence of indebtedness would not serve as a basis for relieving the
member of his obligation to pay the debt. The government is neither bound nor estopped by the erroneous or
unauthorized acts of its officers, agents, or employees even though committed in the performance of their official duties.
See DOHA Claims Case No. 99092806 (February 4, 2000) citing 56 Comp. Gen. 131 (1976) and Office of Personnel
Management v. Richmond , 496 U.S. 414 (1990), reh'g denied 497 U.S. 1046 (1990). For the aforesaid reasons, the debt
may not be considered for waiver.

Finally, we note that financial hardship does not provide a basis for waiver. See DOHA Claims Case No. 97042817
(July 1, 1997). The Defense Finance and Accounting Service (DFAS), at its own discretion, may arrange a repayment
plan which takes hardship appropriately into account.

Conclusion

We affirm the Settlement Certificate.

Signed: Michael D. Hipple

ichael D. Hipple
Chairman, Claims Appeals Board

Signed: William S. Fields

William S. Fields
ember, Claims Appeals Board

Signed: Jean E. Smallin

Jean E. Smallin
ember, Claims Appeals Board

1. See Volume 1 of the Joint Federal Travel Regulation (JFTR), para. U5310.

2. Personal Property Government Bill of Lading, YP-475,454, dated July 1, 1998, issued under the authority for
shipment orders R-04-002378, dated April 23, 1998.
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