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November 30, 2005

In Re:

[Redacted]

Claimant

Claims Case No. 05100302

CLAIMS APPEALS BOARD

RECONSIDERATION DECISION

DIGEST

Pursuant to a divorce decree, a member was required to elect a spousal annuity for his former wife and ordered to
provide her with survivor's benefits. His
former wife timely requested a deemed election. The member's subsequent
election of a reduced base amount of Survivor Benefit Plan (SBP) coverage and his
former spouse's signature on a DD
Form 2656-1 has no effect on his court-ordered obligation to provide her with full, unreduced SBP coverage.

DECISION

This is in response to an appeal of Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) Appeal Decision, DOHA Claim
No. 05060603, dated September 1, 2005,
which denied the member's claim for reduced Survivor Benefit Plan (SBP)
base amount coverage.

Background

On June 11, 1971, the member married. On August 19, 1992, the member was divorced. The divorce decree included a
Qualifying Domestic Relations Order
(QDRO) which required the member to elect a spousal annuity for his former wife
and ordered the member to provide his wife with survivor's benefits. On
August 24, 1992, the member's former wife's
attorney submitted the QDRO to the Defense Finance and Accounting Service (DFAS) and requested a deemed
election
on her behalf. On November 7, 1992, the member remarried.

On May 2, 2001, the member signed a DD Form 2656, Data for Payment of Retired Personnel. The member checked
Block 27b electing coverage with a
reduced base amount of $509.00. DFAS established SBP coverage for the member's
former wife with a base amount of $509.00, effective August 1, 2001, the
date of the member's retirement. On May 2,
2001, the Air Force mailed a letter to the member's former wife advising her that the Air Force required her written
consent if her former husband chose less than maximum coverage for her. The letter then stated: "If you agree with your
spouse's election, sign block 14a-14d." The member's former spouse signed the enclosed DD Form 2656-1, Survivor
Benefit Plan (SBP) Election Statement for Former Spouse Coverage on May 8,
2001. On August 27, 2001, the
member's former wife advised DFAS in a letter that she did not concur with her former husband's election of minimum
coverage and that she thought that her signature on the DD Form 2656-1 may have waived her entitlement to maximum
coverage and that was not her intent. DFAS subsequently advised the member's former wife that it had reviewed the file
and found that the court intended her to have maximum SBP coverage.

On July 1, 2002, the member was recalled to active duty. Payment of his retired pay and SBP deductions were
suspended. The member returned to retired
status on June 1, 2004. When his retired pay resumed, the member noticed
that his SBP deduction had increased from $15 per month to more than $295 per
month.

The member appealed DFAS's determination that his former wife was entitled to maximum coverage as evidenced by
QDRO. In the Appeal Decision, the DOHA adjudicator found that the member's former wife was entitled to maximum
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SBP coverage because the member's election of reduced base SBP coverage was an attempt to change the terms of a
court-ordered former spouse coverage election. As required under 10 U.S.C. § 1450(f)(2), in order to make the change,
a court order which modified the prior court order relating to the election had to be furnished to the Secretary concerned.

The member now requests, through counsel, reconsideration of his claim. First, he argues that the QDRO only requires
that he elect SBP coverage but is silent
on the amount; DFAS's assumption that the state court meant SBP coverage at
the maximum level is a conclusion that is arbitrary, capricious or an abuse of
discretion. Second, the DOHA adjudicator
committed error when he applied the "plain meaning rule" to interpret the language in the QDRO, "a pension
survivor
benefit," to mean "a pension survivor benefit at the maximum benefit level." Third, the former wife effectively waived
SBP coverage at the maximum
level by signing the DD Form 2656-1, and her waiver was not a result of fraud on the
member's part. The member directs our attention to 10 U.S.C. §
1450(f)(2)(B), which allows the non-military spouse to
agree to a lesser election than set forth in the order. The member argues that even if the QDRO can be
interpreted to
require maximum benefit, the former wife waived election in May 2001 by signing the DD Form 2656-1, SBP Election.
Therefore, DFAS is
required to honor the election of lesser benefits under 10 U.S.C. §1450(f)(2)(B), and DFAS's failure
to do so is an illegal taking from the member, an illegal
impairment of his contractual rights and denial of due process.

Discussion

The Survivor Benefit Plan, 10 U.S.C. §§ 1447-1460b, is an income maintenance program for the survivors of members
of the uniformed services. Spousal
coverage ends upon divorce; however, a member may elect coverage for a former
spouse. See 10 U.S.C. § 1448(b)(2). Coverage of a former spouse precludes
coverage for a current spouse. See 10
U.S.C.

§ 1448(b)(2)(B). Former spouse coverage may be required under the terms of the divorce decree. When a member elects
former spouse coverage, he must
provide the Secretary concerned with a written statement setting forth whether the
election is being made pursuant to a court order or to an agreement
voluntarily entered into and incorporated in, ratified,
or approved by court order. See 10 U.S.C. § 1448(b)(5). However, in certain circumstances, former
spouse coverage can
be established without the member's active participation. For instance, the former spouse may request a deemed election
by providing the
Secretary concerned with a written request and a copy of the court order requiring the election. See 10
U.S.C. § 1450(f)(3)(A). (1) The former spouse's deemed
election request must be received by DFAS within one year of
the date of the court order. See 10 U.S.C. § 1450(f)(3)(C). Pursuant to the deemed election, once
the former spouse is
designated the beneficiary under the SBP, a subsequent change can only be made following submission of a modifying
court order to the
Secretary concerned which permits such a change of election. See 10 U.S.C. § 1450(f)(2)(A) and B-
248353, Sept. 10, 1992.

In the case before us, the member was obligated by the terms of his divorce decree to elect his former spouse as
beneficiary under the SBP program. The QDRO
included these pertinent paragraphs:

"11. Respondent will elect a spousal annuity or pension survivor benefits for Petitioner when he retires or at any other
time when he must make this election. . .
.

"14. Petitioner, the former spouse, is entitled to receive survivor benefits or a survivor's annuity. Respondent is directed
and ordered to provide to Petitioner a
survivor's spouse annuity or survivor benefits.

"15. An election by Respondent to provide additional survivor benefits to any other person shall have no effect to the
extent it

causes reduction in the survivor annuity or survivor benefits awarded to Petitioner pursuant to the order."

The member is correct that there is nothing in the court order stating the level of coverage. However, there is no
language concerning election of coverage at
less than the maximum level. In addition, paragraph 15 specifically states
that a subsequent election to provide survivor benefits to another person will have no
effect on reducing the survivor
benefits provided to the member's former wife. Although the member could not have elected additional SBP for another
person,
this language clearly reflects the court's intent to award full, unreduced SBP coverage to the member's former
spouse. Therefore, looking at the plain meaning
of the QDRO, plus the relevant portions of the statute, DFAS was
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correct in its interpretation of the state court order. (2)

When the member's former spouse requested a deemed election pursuant to the divorce decree, DFAS properly
informed her that upon her husband's
retirement, she would be designated as the former spouse SBP beneficiary. When
the member elected former spouse SBP coverage at a reduced base amount,
his election failed to comply with the
QDRO. (3) Therefore, under 10 U.S.C. § 1450(f)(3)(A), the former spouse's timely submitted request for a deemed
election
protected her entitlement to SBP coverage as dictated by the QDRO. Under the statute, the only way to change
the level of coverage where the election is
dictated by a court order, is for the member to provide a certified copy of a
court order which modifies the provisions of the prior order relating to the election. See 10 U.S.C. 1450(f)(2)(A). (4) As
stated in the Appeal Decision, no such order was obtained. (5)

Finally, for argument sake only, there is nothing in the record that shows that the former

spouse knew she was waiving her right to full coverage when she signed the DD Form 2656-1. It is not clear whether
she received a copy of DD Form 2656. In
addition, even if she were able to affect a change by signing the DD Form
2656-1, there would be no reason for her to have chosen the lesser amount of
coverage. See 51 Comp. Gen. 298 (1971),
and B-163946, June 21, 1968, in which the assumption was made that an individual would prefer to be paid the
greater
benefit or be reimbursed for the larger amount.

Conclusion

For the reasons stated, the request for reconsideration is denied, and the appeal decision is sustained. In accordance with
32 C.F.R. Part 282, Appendix E,
paragraph o(2), this is the final Department of Defense action in this matter.

______/s/___________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

________/s/_________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

__________/s/_______________

Catherine M. Engstrom

Member, Claims Appeals Board

1. Congress accepted the fact that entitlement to an SBP annuity might be a basis for negotiation in a property
settlement. If a member agrees to provide an SBP annuity to his former spouse, she ought to be able to rely on his
agreement and ought to be able to request a deemed election if the member fails or refuses to
make an election for her.
See 66 Comp. Gen. 687, 691 (1987).

2. Under the definition section, 10 U.S.C. § 1447, standard annuity is defined as meaning an annuity provided by virtue
of eligibility under section
1448(a)(1)(A). The term base amount means the full amount under the standard annuity.

3. When the member filled out DD Form 2656, and checked 26e, stating that he elected coverage for his former spouse,
his election was based on the final
divorce decree. He was required to attach a certified photocopy of the final decree
that discussed SBP for former spouse coverage. Coverage was already
established by the language of the QDRO.
Therefore, his attempt to elect less than base amount of coverage in 27b, had no effect.
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4. We note that in his request for reconsideration, the member argues that 10 U.S.C.

§ 1450(f)(2)(B) applies. However, this subparagraph only applies in the absence of a court order.

5. We note that the member was advised by the Office of the General Counsel, DFAS, that he could seek clarification
order from the court stating that the court
intended to give the member discretion on election the level of SBP for his
former spouse.
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