
06110603

file:///usr.osd.mil/...sktop/DOHA%20transfer/DOHA-Kane/dodogc/doha/claims/military/Archived%20-%20HTML%20Word/06110603.html[6/11/2021 3:13:04 PM]

DATE: November 16, 2006

In Re:

[Redacted]

Claimant

)

Claims Case No. 06110603

CLAIMS APPEALS BOARD

RECONSIDERATION DECISION

DIGEST

When a member is aware or should be aware that he is receiving payments in excess of
his entitlements, he does not
acquire title to the excess amounts and has a duty to hold them for
eventual repayment.

DECISION

A member requests reconsideration of a decision the Defense Office of Hearings and
Appeals (DOHA) rendered in
DOHA Claim No. 06100201 (October 10, 2006), to partially waive
his debt in the amount of $14,187.49. The debt arose
from overpayments of pay due to an
erroneous pay entry base date (PEBD).

Background

On December 12, 2003, the member was commissioned as a first lieutenant in the United
States Army Reserve. On
January 4, 2004, he entered active duty at Fort Lee, Virginia. However, the member's PEBD was erroneously
established as December 12, 2000, instead of
December 12, 2003. As a result of this error, the member erroneously
received base pay as if he
had over three years of service, as a first lieutenant and then as a captain, instead of less than
two
years of service, during the period January 4, 2004, through July 31, 2005, causing an
overpayment in the amount
of $14,187.49.

Our Office agreed with the Defense Finance and Accounting Service (DFAS) and waived
$1,187.54, the portion of the
overpayment accruing from January 4, 2004, through March 31,
2004. However, our Office denied waiver of the
overpayment accruing from April 1, 2004,
through July 31, 2005, in the amount of $12,999.95, on the basis that the
member was advised in
arch 2004 that he was erroneously receiving base pay as if he had over three years of service. In
addition, even though his years of service were changed in April 2004 from three years to zero
years, his base pay
remained the same. Since the member was receiving leave and earnings
statements (LES), he should have noticed the
change in years of service and questioned the fact
that there was no adjustment in his base pay. Thus, the adjudicator
concluded that if the member
had questioned his base pay in April 2004 and brought the matter to the attention of the
proper
authorities, presumably the error would have been corrected, preventing most if not all of the
overpayment.

In his request for reconsideration, the member argues that the adjudicator misapplied the
reasonable person standard and
the "awareness" standard in his case. He states that at the time of
his commissioning, he had no prior military training or
experience, received no instruction on
LES, and had no idea what a PEBD was. He cites DOHA Claims Case No.
03050907 (May 15,
2003), where the Board denied waiver on the basis that a petty officer first class (E-6) with over
fifteen years of service should not have believed that he was entitled to receive basic allowance
for housing while living
in government quarters. He argues that he should not be held to the
same standard as someone with over fifteen years of
service. He states that he was unaware that
his pay was incorrect until after he notified finance officials in April 2005
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about a large
overpayment he received in January 2005. He also states that prior to receiving his April 2004
LES he was
assured by DFAS through his class cadre that everything was correct. He states that
he also questioned his pay again
during in-processing at his new duty station in late April 2004. He concedes that he should have acted sooner when he
received a large overpayment in January
2005. Thus, he believes that collection of the overpayment occurring during
April 2004 through
December 2004, should be waived.

Discussion

Under 10 U.S.C. § 2774, we have the authority to waive repayment of erroneous
payments of military pay and
allowances to members of the uniformed services if repayment
would be against equity and good conscience and not in
the best interest of the United States. Waiver is not appropriate if there is any indication of fraud, fault,
misrepresentation, or lack of
good faith on the part of the member. See DoD Instruction 1340.23 (Instruction) ¶ E4.1.2.

A member is considered to be at least partially at fault, and waiver is precluded when, in light of
all the circumstances, it
is determined that he should have known that he was being overpaid. The standard employed to determine whether a
member was at fault in accepting an overpayment
is whether, under the particular circumstances involved, a reasonable
person would have been
aware that he was receiving payments in excess of his entitlements. A member is considered to
be aware of an erroneous payment when he possesses information which reasonably suggests that
the validity of the
payment may be in question. See DOHA Claims Case No. 97032501 (June 9,
1997). It is a long standing rule that
members have a duty to verify information on their LES. Once a member receives information that brings the validity of
a payment into question and fails
to take corrective action, waiver of the resulting overpayment is precluded because the
member is
at least partially at fault in the accrual of the debt. This rule applies to members of all ranks and
military
duties. Id.

In this case, the member was unaware of the erroneous nature of the overpayments for
base pay prior to being advised in
March 2004. Therefore, it was reasonable to conclude that the
member accepted the overpayments from January 4,
2004, through March 31, 2004, in good
faith, and waiver of the $1,187.54 was appropriate.

However, in March 2004 while attending the Judge Advocate Officer Basic Course (JAOBC), the member was advised
that he was erroneously receiving base pay as if he had over three years of service. Although he was advised in April
2004 that the error had been corrected,
at that time, he was also in possession of sufficient information for a reasonable
person to
conclude that the validity of his base pay was in question. Even though in April 2004 his years
of service were
changed from three years to zero years, he continued to receive the same amount
of base pay ($3,421.50). Under these
circumstances, the member should have expected a
decrease in base pay. When his base pay remained the same, he had
the duty to verify the
accuracy of it. The member was again on notice that the validity of his pay was in question when
he was promoted to captain in June 2004 because he continued to receive base pay as if he had
over three years of
service.

The member indicates that during in-processing at his new duty station the finance office
did not tell him that there was
anything wrong with his pay. There is no indication in the record
that the member pointed out that he still was receiving
the same amount of base pay after his
years of service were corrected. The member should have known that once his
years of service
were changed from three years to zero years, his pay would be affected. Therefore, the member
should
have known that he was being overpaid and pursued the matter until he received a definite
determination and complete
explanation of his entitlement.

As for the member's contention that he should not be held to the same standard as the
member in DOHA Claims Case
No. 03050907, supra, we note that this case was not cited in the
adjudicator's decision. In DOHA Claims Case No.
03050907, supra, the member (an E-6 with 15 years of service in the Navy) was receiving BAH while living in
government quarters. There is no evidence that adjudicator held the member in this case to the same standard as an E-6
with 15 years. As stated in Instruction ¶ E4.1.8, we base our waiver determinations on the facts in
each case. In cases
involving the incorrect establishment of member pay dates, we have
consistently held that when a member is in receipt
of information that reasonably would alert him
to an error, he has a duty to verify the accuracy of the information and to
bring it to the attention
of finance personnel. See DOHA Claims Case No. 03091201 (October 21, 2003); DOHA
Claims
Case No. 97032501, supra, and Comptroller General decision B-208752, Jan. 18, 1983. As stated in DOHA Claims
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Case No. 97032501, supra, this rule applies to members of all ranks
and military duties. In this case, after the member
was aware that his years of service were
corrected, he should have expected that the change would affect his pay. When
his base pay
remained the same, he had the duty to verify the accuracy of his pay.

Conclusion

For the reasons stated herein, we affirm the DOHA Claims No. 06100201 decision to
deny waiver of $12,999.95. In
accordance with Instruction ¶ E8.15, this is the final
administrative action of the Department of Defense in this matter.

________/s/_________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

_________/s/________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

_________/s/________________

Catherine M. Engstrom

Member, Claims Appeals Board
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