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DATE: March 15, 2007

In Re:

[REDACTED]

Claimant

)

Claims Case No. 07030507

CLAIMS APPEALS BOARD

RECONSIDERATION DECISION

DIGEST

A discharged member's debt arising from advance pay may not be considered for waiver
under 10 U.S.C. § 2774
because the advance pay was not erroneous when paid. However,
because the final separation payment should have
been applied to his debt, the amount he
received at separation may be considered for waiver. Waiver of that amount is
denied because he
should have questioned his entitlement to a final separation payment in light of his debt for
advance
pay.

DECISION

A retired member of the United States Marine Corps requests reconsideration of the
Defense Office of Hearings and
Appeals (DOHA) decision in DOHA Claim No. 07010811,
dated February 23, 2007. In that decision, DOHA
determined that the government's claim
against the member in the amount of $900.00 could not be considered for
waiver.

Background

The member was recalled to involuntary active duty to serve in Iraq from February 5,
2005, through October 18, 2005.
The member received advance payments totaling $900.00 in
three payments of $300.00 paid to him on July 9, 2005,
August 4, 2005, and August 29, 2005. During the period February 2005 through October 2005 the advance payments
were never posted
to the member's pay account. On October 18, 2005, the member was discharged from active
duty
prior to repayment of the advance payments. At discharge he received a final separation
payment of $831.56. That entire
amount should have been applied to his debt for the advance
payments. As a result, the member was indebted $900.00.

This Office determined that the payments totaling $900.00 were proper when made.
Therefore, under 10 U.S.C. § 2774,
they did not constitute erroneous payments subject to waiver.
In his request for reconsideration, the member states that
the DOHA decisions cited by our Office
were issued before leave and earnings statements (LES) were automated on-
line and involved
peacetime advance payments that could be tracked by a bank statement. The member states he
did not
receive copies of his 2005 LES. He states that it was impossible to detect an error in his
pay because the advance
payments were combat cash. He also requests copies of his 2005 LES
which show the debt was never deducted from his
pay.

Discussion

Under 10 U.S.C. § 2774, we have the authority to waive collection of erroneous
payments of pay and allowances if
collection would be against equity and good conscience and
not in the best interest of the United States. Waiver is not
appropriate if there is any indication of
fraud, fault, misrepresentation, or lack of good faith on the part of the member.
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To be considered
for waiver, payments must be erroneous when made. Advance payments generally cannot be
considered for waiver because they are not usually erroneous at the time of payment. See DOHA
Claims Case No.
03050907 (May 15, 2003), DOHA Claims Case No. 01103017 (December 12,
2001), and DOHA Claims Case No.
98101314 (November 16, 1998). An exception occurs when
a member receives a final payment from which a correct
advance of pay should have been
deducted. In that case, the final pay itself is an erroneous payment and may be
considered for
waiver. See DOHA Claims Case No. 98101314, supra; and B-244977, Mar. 23, 1992. However, waiver
cannot be granted unless the statutory requirements listed above are met.

In the present case, the member was indebted to the government for three payments of
advance pay which he received in
July and August 2005. As payments of advance pay, they were
proper when made and cannot be considered for waiver
because they were not erroneous.
However, the $831.56 paid to the member at separation should have been applied to
his debt.
Therefore, the $831.56 may be considered for waiver. The remaining $68.44 ($900.00 minus
$831.56) cannot
be considered for waiver.

Waiver of $831.56 is not appropriate because the member should have at least questioned
his entitlement to his final
separation payment because he knew that he was indebted for the
balance of advance pay he had received. See DOHA
Claims Case No. 98101314, supra; and

B-244977, supra. Although the member states that he did not receive any LES during 2005, he knew that the advance
payments issued to him should have been automatically taken out of his
pay. When he returned from Iraq in September
2005, he could have requested copies of his LES
in order to verify that the payments had been deducted from his pay or
questioned his separation
pay to be sure the payments had been deducted.

The member should contact DFAS to obtain copies of his 2005 LES.

Conclusion

We modify the February 23, 2007, decision as follows: waiver of $831.56 is denied and
the remaining $68.44 cannot be
considered for waiver. In accordance with Department of
Defense Instruction 1340.23, ¶ E8.15, this is the final
administrative action of the Department of
Defense in this matter.

Signed: Michael D. Hipple

_________________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

Signed: Jean E. Smallin

_________________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

Signed: Catherine M. Engstrom

_________________________

Catherine M. Engstrom

Member, Claims Appeals Board
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