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DATE: April 25, 2007

In Re:

[REDACTED]

Claimant

)

Claims Case No. 07041204

CLAIMS APPEALS BOARD

RECONSIDERATION DECISION

DIGEST

While stationed overseas a member planning his retirement from the United States Air
Force was erroneously advised
that he was entitled to temporary lodging expense (TLE) upon his
return to his home of record. For a member in this
situation, payment of TLE is not authorized
under regulation or statute. Erroneous information does not provide a basis
for payment of
allowances, since the government is not liable for erroneous information provided by its officers,
agents,
and employees.

DECISION

This is in response to a request for reconsideration of the decision of the Defense Office
of Hearings and Appeals
(DOHA) in DOHA Claim No. 06122607, dated February 9, 2007. In
that decision, our Office denied the member's
claim for Temporary Lodging Expense (TLE).

Background

The member was on active duty in the United States Air Force (USAF) stationed in Italy
when he made plans for his
retirement. He planned to retire at his home of record in the Los
Angeles area. Personnel at the billeting office at Los
Angeles Air Force Base (LAAFB) advised
him that the temporary lodging facility at Fort MacArthur, California, was
fully booked. Believing that the member's travel was for the purpose of a permanent change of station (PCS),
they
erroneously advised the member he would be entitled to TLE for up to ten nights of lodging
if a non-availability
statement was provided. The LAAFB travel office advised him that he
would receive $200 per night for up to ten nights
for a total of $2,000. Based on this
information, the member subsequently made lodging reservations and lodged for
eight nights at
various hotels for a total of $1,375.80. When the member claimed the TLE for his lodging in
California,
the claim was denied.

On appeal, our Office sustained the denial of TLE, and now the member is requesting
reconsideration of that denial. In
his reconsideration request, he states that he should not be held
at fault for the erroneous information he received from
personnel at LAAFB. He states that the
personnel at LAAFB had a responsibility to ask him about the purpose of his
travel and they
should be held liable for their erroneous actions. He also asserts that the language "leaving
active duty,"
in paragraph U5705-B of the Join Federal Travel Regulations (JFTR) does not
apply to his situation. He states that he
was taking 120 days of "hard-earned terminal leave"
during which he was still on active duty. Therefore, this language
should not include his
situation, especially since since his family had to fly half-way around the world and should be
allowed a reasonable time to find lodging.

Discussion
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Payment of TLE is governed by 37 U.S.C. § 404a and volume 1 of the Joint Federal
Travel Regulations, chapter 5, part
H. The purpose of TLE is to reimburse a member at least in
part for lodging and meal expenses he incurs while he is
without a permanent residence during a
PCS move in a contiguous United States (CONUS) location. See ¶ U5012-H of
1 JFTR. The
underlying statutory entitlement to TLE found in 37 U.S.C. § 404a, defines the type of PCS the
member
must make in order to be authorized TLE. The member must make a PCS from one
duty station to another duty station.
(1) Paragraph U5705-B1 of the JFTR states that a member is
not authorized TLE when leaving active duty.

A member's pay and allowances are governed by the applicable statutes and regulations. Therefore, erroneous
information supplied by government officers, agents, or employees cannot

serve as a basis for payment of pay or allowances in excess of a member's entitlements.

See DOHA Claims Case No. 97110305 (January 12, 1998). In addition, our Office has no
authority to make exceptions
to existing statutes and regulations or make changes to them. We
must render our decisions based on existing statutes
and regulations in adjudicating travel claims.

In this case, the member left his permanent duty station overseas in August 2006 to return to his home of record. He left
his duty station in Italy, but was not assigned a new duty station in California. He took 120 days of terminal leave prior
to his retirement on January 1, 2006. He was on terminal leave when he incurred the lodging expenses. He never
reported for duty at LAAFB. We have no authority to allow the member's claim in the present situation because neither
statute or regulation authorize it. Although the member was misinformed regarding payment of TLE, that does not
provide a basis for payment since the government is not liable for the erroneous acts of its officers, agents, or
employees. See DOHA Claims Case No. 97110305,
supra.

Conclusion

The member's request for reconsideration is denied, and we affirm the February 9, 2007,
appeal decision in DOHA
Claim No. 06122607 disallowing the claim. In accordance with DoD
Instruction 1340.21, ¶ E7.15.2 this is the final
administrative action of the Department of
Defense in this matter.

Signed: Jean E. Smallin

_________________________

Jean E. Smallin

Acting Chairman, Claims Appeals Board

Signed: William S. Fields

_________________________

William S. Fields

Member, Claims Appeals Board

Signed: Catherine M. Engstrom

_________________________

Catherine M. Engstrom

Member, Claims Appeals Board

1. See 37 U.S.C. § 404a(a)(2)(A), "A permanent change of station from any duty station to
a duty station in the United
States (other than Hawaii or Alaska)."
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