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DIGEST:  1.  A cadet of the United States Military Academy (USMA) who failed to complete his
course of instruction and subsequent military service obligation due to separation from the
USMA was required to reimburse the government for the cost of advanced education payments
provided to him.  His resulting debt for the cost of his education may not be considered for
waiver under 10 U.S.C. § 2774, because his educational expenses are not considered pay and
allowances under the statute.  2.  We will not disturb the Army’s determination that a cadet of the
USMA breached his service agreement and subsequently is liable for the cost of his education
under 10 U.S.C. § 2005.  This type of matter is in the discretion of the Secretary of the Army.   
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DIGEST

1.  A cadet of the United States Military Academy (USMA) who failed to complete his
course of instruction and subsequent military service obligation due to separation from the
USMA was required to reimburse the government for the cost of advanced education payments
provided to him.  His resulting debt for the cost of his education may not be considered for
waiver under 10 U.S.C. § 2774, because his educational expenses are not considered pay and
allowances under the statute. 

2.  We will not disturb the Army’s determination that a cadet of the USMA breached his
service agreement and subsequently is liable for the cost of his education under 10 U.S.C. 
§ 2005.  This type of matter is in the discretion of the Secretary of the Army.   
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DECISION

A former cadet of the United States Military Academy (USMA) requests reconsideration
of the September 25, 2007, decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in
DOHA Claim No. 07072003.  In that decision, DOHA determined that the government’s
$114,181.00 claim against him could not be considered for waiver.

Background

On June 28, 1999, before entering the USMA, the cadet signed USMA Form 5-50,
Agreement to Serve, by which he agreed to complete the course of instruction at the USMA and
assumed a military service obligation of eight years upon completion of the course of instruction. 
The agreement provided, among other things:

“e.  That if I fail to complete the course of instruction of the United States Military
Academy, breach my service agreement as defined in paragraph 1.g.(3), Statement
of Policies on the next page, or decline to accept an appointment as a
commissioned officer, I will serve on active duty as specified in paragraph 1.b.
through 1.g., which are contained in the Statement of Policies on the next page;
f.  That if I voluntarily fail, or because of misconduct fail, to complete the period
of active duty specified in paragraphs IIb, c, d or e above, I will reimburse the
United States in an amount that bears the same ratio to the total cost of advanced
education provided me as the unserved portion of active duty bears to the total
period of active duty I have agreed to serve;
g.  Further, that if I am separated from the United States Military Academy for
breach of this service agreement, as defined in paragraph 1.g.(3), Statement of
Policies on the next page, and the Army decides that I should not be ordered to
active duty because such service would not be in the best interests of the Army, I
shall be considered to have either voluntarily or because of misconduct failed to
complete the period of active duty and may be required to reimburse the United
States as described above;”    

  
Pursuant to his agreement to serve, his education expenses were paid by the Army during

the period August 1999 through June 2002.  However, the cadet was discharged from the USMA
for failing the Army Physical Fitness Test (APFT) prior to the completion of his USMA course
of instruction and his required term of service.  On August 6, 2002, an investigator of the USMA
concluded that the cadet had adequate notice that he would be liable to pay back the cost of his
education if he failed to fulfill the obligations under his agreement to serve.  The investigator also
concluded that the cadet was not given a mandatory 90-day retest of his APFT after his first
failure in his second year at the USMA.  The investigator concluded that had the cadet been
given a retest of his APFT during the 90-day window, he most likely would have failed and been
separated with no obligation.  However, the investigator found that the cadet had the opportunity
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to withdraw before his third year and by not doing so, the cadet agreed to the obligation to repay
the cost of his educational expenses.  On November 8, 2004, the Army directed the USMA to
initiate a recoupment action under 10 U.S.C. § 2005, for the cadet’s cost of his educational
expenses at the USMA in the amount of $114,181.00 in lieu of the cadet being called to active
duty.

The cadet subsequently requested waiver of the claim under 10 U.S.C. § 2774.    The
Defense Finance and Accounting Service (DFAS) determined that the claim could not be
considered for waiver because the payments were proper when made.  In the appeal decision, our
Office upheld DFAS’s determination.  

In his request for reconsideration, the cadet asserts that USMA’s failure to conduct a
retest of the APFT constituted a breach of contract and he is therefore not liable for the debt.  He
states that had he been discharged from the USMA prior to the commencement of his second
class (third) year, he would have no obligation to repay the government.  In this regard, the cadet
refers to the findings made by the investigator appointed by the USMA to investigate his claim. 
The investigator stated that if the cadet had been given a APFT retest, the cadet “most likely
would have failed and separated with no obligation.”  The cadet also argues that since the USMA
failed to retest him prior to the start of his third year, the payment for his third year educational
expenses was not proper when made because he most likely should have been separated before
then.   

Discussion

The express statutory authority for the Army to require reimbursement of educational
costs from the cadet is found in 10 U.S.C. § 2005, which provides:   

“(a)  The Secretary concerned may require, as a condition to the Secretary
providing advanced education assistance to any person, that such person enter into
a written agreement with the Secretary concerned under the terms of which such
person shall agree–

(1) to complete the educational requirements specified in the agreement
and to serve on active duty for a period specified in the agreement;

(2) that if such person fails to complete the education requirements
specified in the agreement, such person will serve on active duty for a period
specified in the agreement;

(3) that if such person does not complete the period of active duty
specified in the agreement, or does not fulfill any term or condition prescribed
pursuant to paragraph (4), such person shall be subject to the repayment
provisions of section 303a(e) of title 37; and

(4) to such other terms and conditions as the Secretary concerned may
prescribe to protect the interest of the United States.”
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The statute authorizes the Army to enforce agreements to serve signed by cadets that call for
repayment of educational costs if the cadets do not complete their educational requirements and
are unable to fulfill their commitment to serve.  

Our authority in this case is restricted to a consideration of whether the cadet’s debt may
be waived under 10 U.S.C. § 2774.  Under 10 U.S.C. § 2774, we have the authority to waive
claims of the United States only if they arise from erroneous payments of pay and allowances,
and only if collection would be against equity and good conscience and not in the best interest of
the United States. 

In this case, the Army made an administrative determination that the cadet had breached
his agreement to serve by failing the APFT, and he was therefore indebted in the amount of
$114,181.00 for the cost of his education under 10 U.S.C. § 2005.  The cadet challenges the
Army’s determination asserting that the Army and the USMA breached the contract by not
following their own regulations.  As stated above, our jurisdiction in this case is limited to a
determination under the waiver statute.  However, we note that it is purely speculative on the
cadet’s part that had he been given a retest after his second year, he would have failed and been
discharged without obligation.  In addition, we are obligated to give considerable deference to
military authorities to resolve “uniquely military matters,” such as personnel decisions.  See
Chappell v. Wallace, 462 U.S. 296 (1983); and B-259696, Jan. 25, 1999.  In situations like this,
we accept the agency’s statement of facts absent clear and convincing evidence to the contrary. 
See DOHA Claims Case No. 03082101 (August 29, 2003).  Since military personnel decisions
are matters within the discretion of the military departments, this Office will not question the
Army’s determination that the member breached his agreement to serve.  

 In the appeal decision, the DOHA adjudicator upheld DFAS’s determination that the
payments of the cadet’s educational expenses were proper when made and therefore cannot be
considered for waiver.  The Board agrees with the outcome reached by the DOHA adjudicator
that the debt cannot be considered for waiver.  However, the Board concludes that the
educational expenses in this case do not constitute pay and allowances under 10 U.S.C. § 2774. 
See 10 U.S.C. § 2005(d)(3) (specifically stating the term “cost of advanced education” does not
include pay or allowances); cf. B-190935, Oct. 4, 1979 (a doctor who did not fulfill his service
obligation was required to repay his scholarship benefits, including a stipend, which was
considered “other educational costs” rather than pay).  

Finally, our decision in this case does not preclude the cadet from pursuing other
available remedies.  See 37 U.S.C. 303a(e) (regarding the Secretary concerned’s authority to
establish by regulations procedures for determining the circumstances under which an exception
to the required repayment may be granted).    
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Conclusion

The cadet’s request for relief is denied, and we affirm the September 25, 2007, appeal
decision.  In accordance with DoD Instruction 1340.23, ¶ E8.15, this is the final administrative
action of the Department of Defense in this matter.  

Signed: Jean E. Smallin
_________________________
Jean E. Smallin
Acting Chairman, Claims Appeals Board

Signed: William S. Fields
_________________________
William S. Fields
Member, Claims Appeals Board

Signed: Catherine M. Engstrom
_________________________
Catherine M. Engstrom
Member, Claims Appeals Board
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