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DATE: January 27, 1997

In Re:

[Redacted]

Claimant

Claims Case No. 96070222

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

The Government cannot be bound by the erroneous act of its agents, even when committed in the performance of their
official duties. Neither misrepresentation by a transportation officer nor misinformation provided by military officials
provides a legal basis for reimbursement of additional travel costs.

DECISION

A member of the uniformed services requests reimbursement for consecutive overseas tour (COT) travel expenses since
he incurred expenses in excess of the amount allowed by the applicable regulations when he relied on erroneous
information provided by the travel office. The claim was previously submitted to the General Accounting Office
(GAO). In GAO Settlement Certificate Z-2869503, dated June 28, 1995, GAO disallowed the member's claim stating
that the member had been reimbursed in accordance with applicable statutes. Pursuant to Public Law No. 104-316,
October 19, 1996, title 31 of the United States Code, Section 3702, which provides for settlement of claims against the
United States was amended to provide that the Secretary of Defense shall settle claims involving uniformed service
members' pay, allowances, travel, transportation, retired pay and survivor's benefits. The Secretary further delegated that
authority to this Office.

Background

The member's orders state that travel was authorized by U.S. Flag commercial carrier and that the member must fly on a
United States-owned airline to receive reimbursement. Family members were authorized to claim reimbursement for the
cost of travel to no farther than the home of record. At issue is the travel of two of his children who traveled to Los
Angeles (his home of record) on July 15, 1992.

Prior to purchasing tickets for his children at his own expense, the member asked the official duty travel office for the
applicable reimbursement rate for travel to Los Angeles. He was told by the travel office that the rate was $1238, per
person, for round trip travel to Los Angeles. The member states that based on this information, he purchased their airline
tickets. He states that he purchased the most inexpensive military rate tickets, which totaled $1136 per child.

When he was reimbursed for the travel, he received only $754 per ticket. He was apparently told that the original
amount that he had been quoted was the amount that had been paid for that travel in the past, but that the then-current
rate was $754. Thus, he had been paid the appropriate amount.

The member apparently had great difficulty in getting his claim processed and was required to submit it on more than
one occasion. He apparently was told that he could submit a request for an "Exception to Policy for Reimbursement for
COT Leave." It appears that he was erroneously informed that there was a procedure titled "Exception to Policy" under
which he might receive further reimbursement. The file contains numerous recommendations from finance offices that
the member be further reimbursed.

The claim was then forwarded to the Defense Finance and Accounting Service (DFAS). DFAS, which is sympathetic
with the member's situation, is unable to find any authority to pay the claim. The matter was forwarded to GAO. In its
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Settlement Certificate, GAO stated that while it was regrettable that the member had received inaccurate information
concerning applicable rates, a member's rights are based on the statutory entitlement rather than on such information,
and that since the member had been reimbursed in accordance with applicable regulations, the claim was disallowed.

Discussion

The applicable regulation for travel of members in connection with leave taken between consecutive overseas
assignments is found in the Joint Federal Travel Regulations (JFTR), Paragraph U7200. The regulation in effect at the
time of travel provided that if a member whose orders did not direct him to use Government or Government-procured
transportation procured transportation by common carrier at personal expense, reimbursement was limited to the cost of
Government or Government-procured transportation for the authorized distance.

As noted by GAO, the Government cannot be bound by the erroneous act of its agents, even when committed in the
performance of their official duties. The Comptroller General has held that neither misrepresentation by a transportation
officer nor misinformation provided by military officials provides a legal basis for reimbursement. Major Robert W.
Magnuson, USMC, B-195420, Jan. 9, 1980; Sergeant Jeffry A. Collins, USAF, B-219850, Feb. 19, 1986; and
Lieutenant Colonel Wayne C. Boyd, USA, B-209105, Apr. 22, 1983. He has also held that no authority exists for an
official of the United States to authorize entitlements which are precluded from being paid by statute and regulation.
Robert E. Lawless, B-203527, Mar. 10, 1982. The travel and transportation entitlements of a member of the uniformed
services are for computation under the statute and regulations in effect at the time the travel is performed. Sergeant Paul
D. Wilson, USMC, 65 Comp. Gen. 884 (1986).

In the present case, the member was given erroneous information based on rates in effect at an earlier time. Under the
applicable statutes and regulations in effect at the time of travel, the member was entitled to receive $754 per ticket for
the travel involved. The fact that the travel office quoted a different, higher amount does not provide a legal basis to pay
a higher amount. Neither are we aware of any legislation or regulation which would allow an "Exception to Policy."

The authority for settlement of claims delegated to this office from GAO did not add authority to allow exemptions or
exceptions to the applicable statutes or regulations which govern transportation of members of the uniformed services.
While we also sympathize with the circumstances of the member and his reliance on erroneous information, we have no
authority to allow payment of further travel expenses, since the member has already received the amount authorized by
the laws in effect at the time the travel was performed.

Conclusion

Accordingly, we affirm GAO's Settlement Certificate.

Signed: Christine M. Kopocis

____________________________

Christine M. Kopocis

Member, Claims Appeals Board

Signed: Jean E. Smallin

____________________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

Signed: Joyce N. Maguire

____________________________
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Joyce N. Maguire

Member, Claims Appeals Board
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