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In Re:

[Redacted]

Claimant

DATE: August 22, 1997

Claims Case No. 96121102

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

1. A retired service member seeking irregular retired pay generally has the burden of proving that he met all of the
conditions necessary to establish his claim for retired pay, including the burden of proving that he was not a Reserve of
an armed force before August 16, 1945, under 10 U.S.C. § 12731(c) (formerly 10 U.S.C. § 1331(c)) when that issue is
in dispute.

2. An attempt by a correction board to avoid application of the statute of limitations by recital or affirmation of facts
already in a record, or by stating conclusions of law but changing no facts, does not constitute an effective correction
action. Instead there must be an actual change to facts in a member's record that gives rise to a monetary entitlement that
was not present before.

DECISION

[Redacted] , Army of the United States (Retired), appeals the decision of the Comptroller General(1) which denied him
irregular retired pay for the period between his 60th birthday on October 1, 1970, and May 5, 1988, a period greater than
six years before the date that he filed his May 6, 1994, application for irregular retirement. Under Section 211 of Public
Law No. 104-53, 109 Stat. 514, 535, November 19, 1995, the GAO's authority to settle claims for military pay and
allowances, including retired pay, was transferred to the Director of the Office of anagement and Budget (OMB). The
Director of OMB delegated his authority to the Secretary of Defense effective June 30, 1996. The authority of the
Secretary of Defense in this regard was later codified in Section 202(n) of Public Law No. 104-316, 110 Stat. 3826,
October 19, 1996.(2)

Background

The Comptroller General's decision set forth the facts, which we summarize here for the convenience of the reader. The
service member applied to the Army both in 1970 and in 1978 for retired pay based on his service in the Reserve
components. Although he had been notified that he had completed the necessary 20-year service requirement mandated
in the former Section 1331(a) of title 10 of the United States Code (10 U.S.C. § 1331(a)),(3) and reached age 60 on
October 1, 1970, the Army rejected his applications for retired pay benefits on November 17, 1970, and again on
November 27, 1978. His applications were denied because he had been a member of a Reserve component before
August 16, 1945, but did not perform active duty during World Wars I or II, or during the Korean Conflict, as required
by 10 U.S.C. § 1331(c).

Effective October 1, 1983, 10 U.S.C. § 1331(c) was amended by section 924(a) of Title IX, Pub. L. No. 98-94, Sept. 24,
1983, 97 Stat. 644, to add two additional active service periods during which a service member could have performed
active duty and qualified for non-Regular retired pay. They were the periods of the Berlin Crisis and the Vietnam era.
Since the service member performed active duty during the latter period,(4) he first became fully eligible for non-
Regular retired pay on October 1, 1983. However, he did not reapply to the Army for that pay until May 6, 1994. The
Army advised the service member on February 27, 1995, that he was entitled to retired pay, and as a result, he received
retired pay for the period beginning on May 6, 1988, the sixth antecedent anniversary of the date he applied for retired
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pay after he became eligible.

The service member believes that he is entitled to retired pay for the period between his 60th birthday on October 1,
1970, and May 5, 1988, and the member's claim was forwarded to the Comptroller General for an advance decision. The
Comptroller General found that a Service's determination of wartime service under 10 U.S.C. § 1331(c) was a condition
precedent to the accrual of a Reservist's claim for retired pay and that the statutory notice requirement in 10 U.S.C. §
1331(d) pertained only to notice of completion of 20 years of service, not to the wartime active duty requirement. Thus,
the Comptroller General rejected the service member's argument that payment of non-Regular retired pay for periods
before May 6, 1988 was not barred under the 6-year Barring Act, at 31 U.S.C. § 3702(b) (1994), because the Army had
failed to notify him of his eligibility for retired pay in 1983.

After the Comptroller General's decision was released, the service member forwarded additional correspondence
concerning his claim to the U.S. General Accounting Office (GAO), and on November 4, 1996, GAO advised him that
it was not aware of the 1996 action taken by the Army Board of Correction of Military Records (ABCMR) before its
decision. The GAO observed that the ABCMR had 'corrected' the service member's records to reflect that, since he
served on active duty during a 7-day period in 1970, that he was entitled to retired pay effective October 1, 1970. GAO
also noted that the Defense Finance & Accounting Service (DFAS) had recognized that the service member had served
on active duty during the Vietnam era but believed that this did not entitle him to retired pay until the law changed in
1983. The GAO repeated its finding that the service member was not eligible for retired pay until 1983, but forwarded
the matter to this Office on December 5, 1996, for further consideration because it no longer had jurisdiction as
indicated above.

The claimant's current position is that his right to retired pay is not dependent on Public Law 98-94. He claims that his
right to retired pay fully accrued in 1970, and the record shows that he had filed for non-Regular retired pay at that time.
He contends that he was not subject to active duty requirement in 31 U.S.C. 1331(c)(1) because it is his understanding
that his service in the New York National Guard from January 9, 1928, through February 6, 1929, was not as a Reserve
of an armed force. He noted in correspondence to GAO that the ABCMR found that he had timely filed for irregular
retired pay in 1970. The approved ABCMR recommendation was: "that all of the Department of the Army records
related to this case be corrected by showing that the individual concerned is entitled to Reserve retired pay retroactive to
1 October 1970, the date of his 60th birthday."(5)

Our research into this matter also indicates that the service member was a member of the 105th Field Artillery of
Brooklyn, New York during his 1928-1929 service. The Official National Guard Register for 1928 indicates that several
of the components of the 105th Field Artillery had Federal recognition during that period of time.(6) We also note that in
its 1996 action, the ABCMR found that the service member had enlisted in the United States Army Reserve during his
only other pre-World War II military service.(7)

Discussion

The scope of our review is limited to the effect, if any, of the 1996 ABCMR action and to the service member's claim
that his 1928-1929 military service was not service in a Reserve component. We accept, and will not review, the
findings and holdings of the Comptroller General's decision of October 8, 1996, both because the Deputy General
Counsel (Fiscal), Department of Defense, has reconsideration authority and because the claimant has not demonstrated
error with respect to any part of the Comptroller General's decision.

As a factual matter, the record does not support the claimant's contention that his 1928-1929 service in the New York
Army National Guard was not service as a Reserve. First, the ABCMR noted that the service member was in the United
States Army Reserve during his 1929-1935 service in the Army. Also, the Official National Guard Register shows that
various components of the 105th Field Artillery were Federally recognized during 1928. The ABCMR's action noted
that for pay purposes, the service member had been credited with 22 years, 7 months and 13 days of service, thus
necessarily including the National Guard service of 1928-1929. In our view, the provision in 10 U.S.C. § 1332 (now 10
U.S.C. § 12732) for computation of years of service to determine eligibility for retired pay under Section 1331, must be
read together with the concept of a "Reserve" of an armed force in Subsection 1331(c). If a member is credited under §
1332 with years of service for the service involved, either because he had a Federally recognized status before June 15,
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1933 or because his service was in a Federally recognized unit before June 15, 1933, then he had to be a "Reserve" for
Subsection 1331(c) purposes. The service member has not complained that he is being overpaid on current retired pay.
The Comptroller General pointed out that except for the specific statutory duty imposed on a Service by 10 U.S.C. §
1331(d), the burden of showing that the individual met the other qualifying conditions entitling him to retired pay
remains with the individual. Based on this record, we cannot conclude that the service member has shown by clear and
convincing evidence that he was not "a Reserve of an armed force" before August 16, 1945.

The other issue involves the effect of the ABCMR's approved 1996 recommendation. A correction of a record under 10
U.S.C. § 1552 is final and conclusive on this Board, but the Comptroller General has held that in order for a correction
of a military record to give rise to a right of payment, the action under Section 1552 must be, without exception, a
change in the facts as set out in the original record; that is, an addition or deletion of facts. See First Lieutenant Paul L.
Garmon, AUS (Retired), B-191650, May 18, 1978.(8) The approved recommendation that the service member is entitled
to Reserve retired pay retroactive to 1 October 1970 is based on the finding that it was "unjust" to pay him retired pay
for only the 6 years preceding his 1994 claim when he had timely filed for retired pay in 1970 and had been placed on
the retired list with an effective date of 1970. Commenting on the ABCMR's action, the Director of DFAS stated in his
administrative report to this Board:

"The Comptroller General has long held that an attempt by a correction board to avoid application of the statute of
limitations by recital or affirmation of facts already in a record, or by stating conclusions of law but changing no facts,
does not constitute an effective correction action. Instead there must be an actual change to facts in a member's record
that gives rise to a monetary entitlement that was not present before."(9)

In this case, the ABCMR did not add or delete facts, and the recommendation does not give rise to a new monetary
entitlement.

Conclusion

We disallow the service member's claim.

Signed: Michael D. Hipple

__________________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

Signed: Michael H. Leonard

__________________________

Michael H. Leonard

Member, Claims Appeals Board

Signed: Jean E. Smallin

__________________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board.

1. See B-274195, Oct. 8, 1996.
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2. See B-275605, Mar. 17, 1997, for a further explanation on this transfer.

3. Section 1331 is now codified at 10 U.S.C. § 12731. See B-274195, supra, footnote 2, for an explanation of the
amended codification.

4. The member served seven days of active duty during the 1970 Postal Strike.

5. See Docket Number AC77-4202B, 14 February 1996, approved by the Deputy Assistant Secretary of the Army on 26
February 1996.

6. Militia Bureau, Official National Guard Register for 1928, Government Printing Office (1928), pp. 662-665.

7. This was service from 7 February 1929 to 6 February 1932 and from 19 March 1932 to 18 arch 1935. The service
member did not engage in further military service until he enlisted in the Army National Guard in March 1955.

8. This is in accord with court decisions regarding correction board actions. See, for example, Haislip v. United States,
152 Ct. Cl. 339 (1961).

9. The Director cited B-186322, Aug. 20, 1976; 45 Comp. Gen. 538 (1966); and 39 Comp. Gen. 178 (1959) as examples
of this practice in his June 25, 1997, correspondence.
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