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May 5, 1998

DOHA Claims Case No. 97091101

[Redacted]

This will acknowledge receipt of your request that I immediately reconsider the Claims Appeals
Board's (Board)
decision in DOHA Claims Case No. 96121102 (August 22, 1997).

In its decision, the Board found that former Section 1331(c) of title 10 of the United States Code (10
U.S.C. 1331(c))(1),
applied to your claim for non-Regular retired pay. This statute requires that a
service member who was in a Reserve
component prior to August 16, 1945, had to serve on active
duty during a specified period of conflict as a precondition
to receiving non-Regular retired pay. The record indicates that you did not serve during World War I, World War II, or
the Korean
Conflict by the time you had retired on October 1, 1970. Because you did not satisfy the wartime
active
service requirement until Congress added Vietnam era active duty non-training service in
Public Law 98-94 on
September 24, 1983, your claim for retired pay did not accrue until then. It
has been your position that Section 1331(c)
did not apply to you at any time, and that you should
have received retired pay from October 1, 1970. You contend that
none of your service prior to
August 16, 1945, was service in a Reserve component. Alternatively, you contend that the
service
secretary should have notified you that you were eligible for retired pay as soon as Public Law
98-94 became
law, and that retired pay should have been paid to you from 1983. Because you did
not re-apply for retired pay until
May 6, 1994, the Comptroller General had authorized back payment
only to 1988.(2)

In your request for reconsideration, you have specifically asked me to review the following main
issues in which you
believe that the Board committed error: First, whether the Board incorrectly
considered your service in the New York
State National Guard between 1928 and February 1929 as
service for purposes of non-Regular retirement. Second,
whether the Board incorrectly failed to
find that the government was required to abide by its promise in a 1955 National
Guard Bureau
pamphlet (referred to herein as a "folder") that guaranteed a "pension" to an honorably discharged
Veteran with 4 or more years of active duty who re-enlisted in the National Guard and who
completed 20 or more years
of service. Third, whether the Board incorrectly found that the service
secretary was not required to notify you when
you met the wartime active duty service
requirements after the passage of Public Law 98-94. And, fourth, whether the
Board acted
incorrectly in accepting the Army Board for Correction of Military Records' (ABCMR) written
factual
finding that your service from February 1929 until March 1935 was service in the United
States Army Reserve despite
your contention to the contrary.

Having reviewed the decision of the Board and the record of your claim, I find that the Board made
no error in fact or
law, and I affirm its decision. First, the record contains adequate evidence to
support the Board's finding that your 1928-
1929 service with the New York State National Guard
was Reserve Component service. As explained below, the
ABCMR found that you had enlisted in
the Army National Guard on January 9, 1928. The copy of the Honorable
Discharge certificate you
provided us with your request for reconsideration is entitled "National Guard of the United
States
and the State of New York." The seal of the United States government appears on the top with this
heading. You
point out that your discharge was not on an Army or Army Reserve Form 214, but
the appropriate form number of the
modern honorable discharge form is DD Form 214; DD stands
for Department of Defense, which as you know did not
exist in 1929. Your discharge certificate
was on a War Department, Militia Bureau Form 55 (March 15, 1924). Clearly,
this was a Federal
form.

You point out that the Board was not specific about Federal recognition for the Battery in which
you served, but the
official who signed your discharge certificate indicated in handwritten form that
you were in either Battery B or C in
Brooklyn, New York. Both of these Brooklyn batteries were
Federally recognized in 1920 (see the Official National
Guard Register for 1928 at page 664).

Second, you state that your active duty service between 1929 and 1935 was in the United States
Army and not in the
United States Army Reserve. You recognize that the ABCMR found that
your service during this period was in the
United States Army Reserve, but you contend that you
pointed out to the Board that the ABCMR had made a mistake.
The ABCMR made the following
finding of fact in proceeding AC77-0402B:
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"The applicant's military records show that . . . he enlisted in the Army National Guard (ARNG) on
January 9, 1928. He
was honorably discharged on 6 February 1929 to enlist in the Army Reserve
(USAR) on 7 February 1929. He served in
the USAR until 6 February 1932 and again from 19
arch 1932 to 18 March 1935."

While you were on active duty during the 1929-1935 period, you may have served in a Reserve
enlistment even though
you were on active duty. But, even if the ABCMR had made an erroneous
determination, the Board and this Office are
required by law to accept the ABCMR's factual
findings. The fact that you had enlisted in the United States Army
Reserve, rather than in the
Regular Army, from 1929-1935 is a factual finding. Section 1552(a)(4) of title 10 of the
United
States Code, 10 U.S.C. § 1552(a)(4), specifically states unless it is procured by fraud (and there is
no indication
of that here), "a correction under this section is final and conclusive on all officers of
the United States." If the ABCMR
made a mistake, you need to address this with that body.

Third, the one page folder Retirement Policy for Guardsmen, which you suggest induced you to
re-enlist in the Army
National Guard in 1955, is a statement of policy from the Office of Public
Affairs, National Guard Bureau. It does not
mention the exception that prevents payment of retired
pay without wartime service when a service member had service
in a Reserve component prior to
August 16, 1945. On its face, it states that a member is "automatically guaranteed a
nice, sure
source of income every month when you retire," but it also states in large letters on the front of the
folder that
"This policy sets forth the monthly retirement income that may be earned by a member
of the National Guard"
(emphasis added). It refers the member to other publications (National
Guard Regulation 23 and Air National Guard
Regulation 35-01) for complete information on how to
qualify for retired pay.

The policy folder, as such, did not legally obligate the United States to pay you or any Guard
member retired pay if
retired pay is not otherwise authorized by law. Fairly read, the folder appears
to be a summary statement to make the
public aware of possible benefits that were available if a
former service member re-enlisted in the Guard. Clearly, it was
never intended as a definitive
explanation of military benefits nor was it intended to explain all of the exceptions to
qualification for
retired pay. The Federal courts have specifically rejected claims based on the same type of
arguments
as the ones you are making from other service members affected by Section 1331(c). In
effect, you and the other
claimants have asked the Federal courts to estop the government from
denying benefits when the military service
actively sought the member's participation by issuing
policy brochures and not advising the member that he would not
qualify for retirement. However,
the courts have stated that the service member cannot rely on the generalized
statements of service
officials or on those in a retirement brochure concerning qualification for retirement. Service
members must be familiar with all of the statutory and regulatory requirements that may apply to
them. See Mayer v.
United States, 201 Ct. Cl. 105 (1973). See also File v. United States, 17 Cl.
Ct. 823, 829 (1989). Viewed another way,
even if the policy folder had been an interpretative
regulation (which it was not), the folder would not have had the force
and effect of law and would
be meaningless because to the extent that it suggested that you would receive retired pay
notwithstanding Section 1331(c), it was inconsistent with this governing statute. Compare Jeffrey
v. Horner, 823 F. 2d
1521, 1529-1530 (Fed. Cir. 1987). In fact, the prohibition against
disbursements not authorized by statute is so strong
that even if the folder, or an actual government
official, had clearly misrepresented to you that you would have been
entitled to retired pay without
the need for wartime service, you still would not have had the right to collect retired pay.
See OPM
v. Richmond, 496 U.S. 414 (1990), reh'g denied, 497 U.S. 1046 (1990).

Finally, you asked me to review the finding of the Comptroller General in B-274195, supra, adopted
by the Board,
which found that the service secretary was not required to notify you under 31
U.S.C. § 1331(d) when you met the
requirements for retired pay after the passage of Public Law
98-94. I note that the Comptroller General had authority at
the time to render such a decision
because the matter had been referred to him as a request for advance decision under
31 U.S.C. §
3529, and none of the Comptroller General's advance decision authority was transferred from him
until
October 19, 1996. See Pub. L. No. 104-316, § 204, 110 Stat. 3826, 3845-3846 (1996).

On the substance, the Comptroller General explained that the only statutory duty imposed on the
services under 10
U.S.C. § 1331(d) was to notify the member that he had completed 20 years of
service required to be eligible for
irregular retired pay. The Comptroller General found that the
legislative history of Section 1331(d) shows that the notice
requirement was originally enacted by
Section 1 of Pub. L. No. 89-562, 80 Stat. 902 (October 14, 1966) to advise the
service member that
the service was satisfied that the member had met the requirement of 20 years of creditable service
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to qualify for retired pay. The notice requirement is not related to the wartime service requirement
in Section 1331(c).
Additionally, I have noted the Supreme Court's discussion of the purpose of
Section 1331(c) in Alexander v. Fioto, 430
U.S. 634, 637 (1977). The Court stated in Fioto that
Section 1331(c), originally enacted with the general retirement
scheme in the Army and Air Force
Vitalization and Retirement Equalization Act of 1948, is a description of persons not
eligible for
retired pay. It is not concerned about periods of service which may or may not be counted toward
eligibility.
The subject of Section 1331(d), in contrast, is periods of service counting toward
eligibility. The two subsections were
enacted at two different times for two different purposes. Thus, there is support for the Comptroller General's
interpretation of the applicability and legislative
history involving Section 1331(d). You have presented no contrary
legal authority; therefore, I must
affirm the Comptroller General's views in this matter.

I hope that I have addressed the concerns that you raised.

Sincerely yours,

Signed: Leon J. Schachter

Leon J. Schachter

Director

1. While I will refer to Sections 1331(c) and (d) throughout this decision, the current law is codified
in title 10, United
States Code, Sections 12731(c) and (d) respectively (10 U.S.C. § 12731(c)-(d)).

2. In B-274195, Oct. 8, 1996, the Comptroller General considered your claim under the advance decision authority in
Section 3529 of title 31 of the United States Code (31 U.S.C.§ 3529). Among other things, the Comptroller General
found that your claim for non-Regular retired pay based on your May 6, 1994, application was subject to the 6-year
barring act now codified at Section 3702(b) of title 31 of the United States Code (31 U.S.C. § 3702(b)); therefore, you
could not have obtained any retired pay that accrued prior to May 6, 1988.
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