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November 26, 1997

In Re:

[Redacted]

Claimant

Claims Case No. 97092914

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

An Air Force reservist elected Survivor Benefit Plan coverage for his spouse in 1981, but premium deductions were not
initiated for spouse coverage when he
began receiving retired pay in April 1991, although deductions were made for
coverage he had received for his children. In 1993, the member received a form
which alerted him to the fact that
deductions were not being made for his spouse. In 1995, the Board for Correction of Air Force Records corrected his
records
to indicate that he elected spouse coverage in 1991. Collection of the retroactive premiums was waived for the
period from April 1991 until he was alerted in
1993. Waiver of collection of the premiums for subsequent months is not
possible because the member was aware that he was being overpaid by the amount of
the premiums.

DECISION

This is in response to an appeal of Settlement Certificate, DOHA Claim No. 97062624, July 17, 1997, which denied in
part a member's request for waiver of a
debt which arose when Survivor Benefit Plan (SBP) premiums were not
deducted from his retired pay.

Background

In April 1979, the member elected Reserve Component SBP children-only coverage. When he remarried in 1981, his
children were no longer eligible
beneficiaries due to age, but he indicates that he elected spouse-only coverage at that
time. The Defense Finance and Accounting Service (DFAS) apparently
had no record of that election. The member
retired from the Air Force Reserve effective April 1, 1991, and DFAS began deducting a small premium from his
retired
pay for the coverage his children had received. In November 1993, the member received a form from DFAS which
indicated that he had not elected
coverage for his spouse. In June 1995, he submitted an application to the Board for
Correction of Air Force Records (Correction Board) to correct his records to
indicate that he had elected coverage for
his spouse. The Board acted in September 1996 to correct his record to show an SBP election date of April 1, 1991.
Thus, the member was indebted in the amount of $2,673.12 for the premiums which had not been deducted from his
retired pay between April 1, 1991, and
September 30, 1996. Because he was not aware until November 1993 that DFAS
was not making SBP premium deductions for his spouse, DFAS
recommended waiver of $1,266.96 that should have
been deducted for premiums between April 1991 and November 1993. DFAS recommended denial of
waiver of
$1,406.16 for premiums that should have been deducted between December 1993 and the initiation of regular monthly
deductions in October 1996. In
the Settlement Certificate, our Office followed DFAS's recommendations. The member
argues that he should not have to pay any of the premiums because his
spouse was not covered by SBP during the
period in question.

Discussion

Under 10 U.S.C. § 2774, we may waive collection of erroneous overpayments of pay and allowances to a member or
former member of the uniformed services
if collection would be against equity and good conscience and not in the best
interest of the United States and if there is no indication of fraud, fault,
misrepresentation, or lack of good faith on the
part of the member or former member. Waiver is not appropriate when the member knew or should have known
that he
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was receiving overpayments. See DOHA Claims Case No. 97031009 (July 18, 1997);  Colonel Alfred F. Streck,
USAFR (Retired), B-254265, Dec. 20,
1993.

Because the member stated that he was unaware until November 1993 that deductions for his spouse were not being
deducted from his retired pay, repayment
of the premiums for the period from April 1991 until November 1993 was
waived. Waiver of collection for subsequent premiums is not appropriate because the
member was on notice that no
deductions were being made. SeeDOHA Claims Case No. 97031009, supra.

The member has not demonstrated that his spouse did not have SBP coverage before premium deductions were initiated.
In such situations, the Comptroller
General has ruled, and we agree, that there is coverage for the member's beneficiary
during the period when deductions are not made, as long as the member has
elected coverage. See B-253900, Nov. 4,
1993. Under the Correction Board's action in the situation before us, coverage began April 1, 1991. The member
would
therefore be indebted for all premiums beginning on that date if waiver had not been granted for collection for the first
32 months. As discussed above,
waiver cannot be granted for the next 34 months, because he was aware that deductions
were not being made.

Conclusion

We affirm the Settlement Certificate.

_/s/____________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

_/s/____________________

Christine M. Kopocis

Member, Claims Appeals Board

_/s/____________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

1. While this case deals with salary payments rather than SBP, it illustrates the waiver principle that waiver is not
appropriate when the employee or member is
aware that he is being overpaid.
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