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DATE: January 12, 1998

In Re:

[Redacted]

Claimant

Claims Case No. 97101004

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

Only one Dislocation Allowance may be paid for the Permanent Change of Station of two service
members who are
married to each other and reside in the same household when the household is
disestablished and reestablished once and
the members continue to reside in the same household.

DECISION

We have been asked to render a decision regarding the claim of an Air Force member for
Dislocation Allowance
(DLA).(1) Under Public Law No. 104-316, October 19, 1996, section 3702 of
title 31 of the United States Code, which
provides for settlement of claims against the United States,
was amended to provide that the Secretary of Defense shall
settle claims involving uniformed
service members' pay and allowances, including travel allowances. The Secretary
further delegated
that authority to this Office.

Background

The member and her spouse, who is also an Air Force member, performed a Permanent Change of
Station (PCS) move
under a Joint-Spouse assignment. Their household goods were picked up on
July 29, 1997, and delivered on August 6,
1997. The record indicates that they planned to travel
together, but for personal reasons they traveled separately. The
member's spouse drove to their
new duty station and arrived on August 5. The member flew there, arriving on August 7.
The
member's spouse received a DLA. The member's claim for a DLA was denied because Table
5G-1 of volume 1 of
the Joint Federal Travel Regulations (JFTR), Entitlement to DLA When a
ember Married to a Member is Transferred,
allows payment of only one DLA when a service
couple with dependents is transferred together.

The member lists the expenses that she and her spouse incurred at their old and new duty stations
incident to their PCS.
She points out that the PCS was incident to the realignment of a military
installation, and she calls our attention to 1
JFTR paragraph U5630-B12, which refers to the closure
or realignment of an installation.

Discussion

Under 37 U.S.C. § 407, a DLA is payable to a member who makes a PCS move if he meets the
requirements of 1 JFTR
Chapter 5, Part G. The purpose of DLA is to reimburse a member at least
in part for the unavoidable expenses incident
to a PCS, expenses such as the loss of security
deposit, fees for disconnecting and reconnecting utilities, and breakage
and depreciation of
household goods. See DOHA Claims Case No. 96110801 (June 26, 1997). DLA is equal to two
months of Basic Allowance for Quarters for the member's rank and dependency status. Since the
amount is set by
statute, a member is not required to itemize his expenses, but expenses in excess of
the statutory amount are not
reimbursable.

In DOHA Claims Case No. 96110801, supra, we dealt with two service members who were
married to each other who
performed a PCS move. The husband departed from their old duty
station on June 5, 1995. He signed in at their new
duty station on June 19 after performing
Permissive Temporary Duty there for house-hunting. Their household goods
were picked up on
June 16. His spouse remained at their old duty station until June 21 and reported for duty at their
new
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duty station on June 30. One member received DLA at the time of the move. We denied the
other member's claim for
DLA. In applying Table U5G-1 of 1 JFTR, we said that the wife did not
move at a "later date," but at substantially the
same time as her husband. We said that another
critical factor was the fact that only one household was disestablished in
one place and
reestablished in another, with only one movement of household goods. See 54 Comp. Gen. 665, 669
(1975).

The situation before us is similar to that in DOHA Claims Case No. 96110801, supra. The member
moved at
substantially the same time as her husband. Only one household was disestablished and
reestablished, and only one
movement of household goods occurred. Therefore, only one DLA can
be paid.(2) While it is unfortunate that the
member and her family incurred significant personal
expenses during their move, payment cannot be made in excess of
the amount established by
statute.

Paragraph U5630 of 1 JFTR, which the member cites, pertains to payment of DLA in special
situations when it would
not otherwise be payable. Subparagraph U5630-B12 refers to installation
closures or realignments in which DLA would
not normally be paid--e.g., when a member's family
must move due to a base closure, but no PCS occurs. While the
present situation involves the
realignment of an installation, the member moved pursuant to PCS orders, and one DLA
was
payable. Paragraph U5630 therefore does not apply to the member's situation, and in any event it
could not be used
to authorize payment of a second DLA in contravention of Table U5G-1 of 1
JFTR and relevant DOHA and
Comptroller General decisions.

Conclusion

The member's claim is denied.

_/s/_____________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

_/s/_____________________

Christine M. Kopocis

Member, Claims Appeals Board

_/s/_____________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

1. The Claims Appeals Board has decided to render a decision on this matter for administrative
reasons.

2. If the member would be entitled to a greater DLA than her husband, she may be paid DLA if he repays the DLA
already paid to him.
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