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DATE: January 12, 1998

In Re:

[Redacted]

Claimant

Claims Case No. 97110305

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

Members traveling under permissive Temporary Duty (TDY) orders were erroneously advised that
they were entitled to
Temporary Lodging Expense (TLE). Payment of TLE is not appropriate for
members in their situation, and members on
permissive TDY are not entitled to be reimbursed for
travel expenses. Erroneous information does not provide a basis
for payment of allowances, since
the government is not liable for erroneous information provided by its officers, agents,
and
employees.

DECISION

We have been asked to render a decision regarding the entitlement of a husband and wife who are
both Air Force
members for Temporary Lodging Expense (TLE) in the circumstances set out
below.(1) Under Public Law No. 104-316,
October 19, 1996, section 3702 of title 31 of the United
States Code, which provides for the settlement of claims against
the United States, was amended to
provide that the Secretary of Defense shall settle claims involving uniformed service
members' pay
and allowances, including travel allowances. The Secretary further delegated that authority to this
Office.

Background

Pursuant to a Permanent Change of Station (PCS) from Kelly, Air Force Base, Texas, to Dyess Air
Force Base, Texas,
the members were granted permissive Temporary Duty (TDY) for a
house-hunting trip. They indicate that personnel at
Kelly advised them that they would be entitled to
TLE while staying in transient quarters at Dyess pursuant to paragraph
U5705 of volume 1 of the
Joint Federal Travel Regulations (JFTR). When they claimed the TLE at Dyess after they
completed their PCS, the claim was denied.

Discussion

The purpose of TLE is to reimburse a member at least in part for lodging and meal expenses he
incurs while he is
without a permanent residence during a PCS move in CONUS. Paragraph
U5705 of 1 JFTR states that TLE is payable
for a limited number of days before departure from the
old Permanent Duty Station (PDS) and/or after arrival at the new
PDS when per diem is not
otherwise payable. Payment of TLE before departure from the old PDS would be proper
(within
the limits imposed by the JFTR) in a situation in which the member has moved out of his permanent
residence at
his old duty station incident to a PCS and has moved into transient quarters there for a
short period before he actually
signs out.

When a member is on permissive TDY, he is traveling primarily for his own benefit, rather than the
government's, and
therefore may not receive per diem or travel expenses. See Ensign Cheryl R.
Dallman, USNR, and Ensign Linda J.
Brake, USNR, 64 Comp. Gen. 489 (1985); and Captain
William H. Runge, USNR, B-227504, Oct. 27, 1988.

A member's pay and allowances are governed by the applicable statutes and regulations. Therefore, erroneous
information supplied by government officers, agents, or employees cannot
serve as a basis for payment of pay or
allowances in excess of a member's entitlements. See Staff
Sergeant Daniel J. Scott, USAF, B-191813, July 6, 1978.
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In the situation before us, the members were on permissive TDY looking for a house to live in when
they moved to their
new duty station. There is no indication in the record that they had moved out
of their permanent residence at their old
duty station. Paragraph U5705 of 1 JFTR was not
intended to cover members in their situation. Payment of TLE would
not be proper because they
were traveling for their own convenience, not the government's. Moreover, payment of TLE
to
them would conflict with the permissive nature of their TDY orders, since members on permissive
TDY are not
entitled to per diem or travel expenses. See Ensign Cheryl R. Dallman, USNR, 64
Comp. Gen. at 492. While it is
unfortunate that the members were misinformed regarding payment
of TLE, that does not provide a basis for payment,
since the government is not liable for the
erroneous acts of its officers, agents, or employees. See Staff Sergeant Daniel
J. Scott, B-191813,
supra.

Conclusion

The claim is denied.

_/s/_____________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

_/s/______________________

Christine M. Kopocis

Member, Claims Appeals Board

_/s/____________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

1. The Claims Appeals Board has decided to render a decision on this matter for administrative
reasons.
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