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DATE: February 10, 1998

In Re:

[Redacted]

Claimant

Claims Case No. 97121518

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

A member performing a permanent change of station may not be reimbursed for an airline ticket he
purchased from a
foreign flag carrier in violation of the "Fly America" Act, 49 U.S.C. §§
40117-40118, unless he can provide evidence of
non-availability of a flight on an American carrier. Lack of awareness of the "Fly America" Act does not justify failure
to comply with it.

DECISION

We have been asked to render a decision regarding the claim of an Air Force member for
reimbursement for an airline
ticket which he purchased from a foreign air carrier.(1) Under Public
Law No. 104-316, October 19, 1996, section 3702
of title 31 of the United States Code, which
provides for settlement of claims, was amended to provide that the Secretary
of Defense shall settle
claims involving uniformed service members, including travel claims. The Secretary further
delegated that authority to this Office.

Background

Pursuant to permanent change of station orders transferring him to RAF Lakenheath, Great Britain,
the member traveled
to Atlanta, Georgia, by automobile, arriving on October 13, 1997. Due to
automobile trouble, he arrived at the Atlanta
airport after his reporting time. Because he had lost his
seat on his assigned flight, he was advised at the military counter
to attempt to find a seat on a
commercial flight at the Category Y military rate. He was advised to return to the military
counter
if he was unable to find a flight. The member states that he was unable to purchase a ticket from
American
Airlines or Delta, but purchased one from British Airways for $914. Because he was
able to buy a ticket, he did not
return to the military counter. His claim for reimbursement for the
ticket was denied at his new duty station because he
flew on a foreign flag carrier. He states that
he was unaware that he could not be reimbursed for airfare on a foreign flag
carrier until his
request for reimbursement was denied.

Discussion

The "Fly America" Act, now codified at 49 U.S.C. §§ 40117-40118, requires the use of American
airline companies for
travel paid for by the United States government unless evidence is presented
that service by an American airline
company was "unavailable." Paragraph U3125-C of volume 1
of the Joint Federal Travel Regulations (JFTR)
implements the statute and sets out guidelines for
determining "unavailability." Comptroller General decisions indicate
that lack of knowledge of the
Act does not justify failure to comply with it. See Major General Isaac D. Smith, USA, B-
234719,
Sept. 15, 1989.

This Office must render decisions in accordance with the applicable statutes and regulations. See
DOHA Claims Case
No. 96123013 (June 2, 1997). In the case before us, the member violated the
"Fly America" Act when he purchased a
ticket on British Airways. We are unable to allow a claim
for reimbursement in such a situation in the absence of
sufficient evidence that service by an
American airline company was unavailable. While the member states that he first
attempted to
purchase a ticket from an American carrier, he has not provided sufficient evidence of unavailability
as set
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out in 1 JFTR para. U3125-C.

Conclusion

The member's claim is denied.

_/s/_______________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

_/s/______________________

Christine M. Kopocis

Member, Claims Appeals Board

_/s/_____________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

1. The Claims Appeals Board has decided to render a decision on this matter for administrative reasons.
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