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October 29, 1999

In Re:

[Redacted]

Claimant

Claims Case No. 99071918

CLAIMS APPEALS BOARD DECISION

DIGEST

A member retired from the regular component of the Army (RA) under 10 U.S.C.
§ 1293 as a chief warrant officer
(W3). Early in his military career he had
served as a captain in the United States Army Reserve (USAR). Under 10
U.S.C. §
3964, when his active duty time plus his time on the retired list equaled
thirty years, he was entitled to be
advanced to the highest grade in which he
served on active duty. Since there is no authority under 10 U.S.C. § 3964 for
the member to be moved from the retired list of the RA to the retired list of
the USAR when advanced, he was properly
advanced to the rank of captain in the
RA. The member became a civilian employee after his military retirement. His
military retired pay remained subject to 5 U.S.C. § 5532, the Dual Compensation
statute.

 

DECISION

We have been asked to render a decision regarding the claim of a retired
Army officer for the amount of money by
which his retired pay has been reduced
under the Dual Compensation statute.

 
Background

In September 1968, the member was commissioned a reserve officer in the Army of
the United States (AUS). Two years
later he was promoted to captain in the
United States Army Reserve (USAR). In September 1973, he was released from
active duty in the USAR under honorable conditions, but he continued his
military career in the regular component of
the Army (RA) as a chief warrant
officer (W3). On December 1, 1987, he was placed on the retired list as a W3 of
the
regular component under 10 U.S.C. § 1293. At some time after his retirement
the member became an employee of the
Defense Investigative Service. Because he
was a warrant officer retired from the RA, his military retired pay was then
subject to reduction under 5 U.S.C. § 5532, the Dual Compensation statute.(1) That reduction was properly made in his
retired
pay.
 

Under 10 U.S.C. § 3964, a warrant officer who retired with less than 30 years
of active service is entitled, when his
active service plus his time on the
retired list totals 30 years, to be advanced to the highest grade in which he
served on
active duty satisfactorily. In April 1996, the member submitted a
request to the Army Board for Correction of Military
Records (ABCMR) for
correction of his records to show that he retired as a captain in the USAR as
of July 20, 1991,
when he would have met the time requirement in 10 U.S.C. §
3964. The ABCMR submitted his application the Army
Reserve Personnel Command for
an advisory opinion, and it was determined that under 10 U.S.C. § 3964 the
member
should have been advanced to the rank of captain on the retired list of
the RA effective July 20, 1991. Since the failure
to advance the member was
considered an oversight, it was corrected by the issuance of orders dated
October 27, 1998,
by the appropriate personnel authorities rather than by ABCMR
action. Upon the issuance of those orders, the member
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should have been paid
retroactively the difference in retired pay to which he was entitled due to the
advancement, minus
the additional deductions required under 5 U.S.C. § 5532(b),
but he was not paid the additional amount at that time.
Although he remained
subject to the Dual Compensation statute at the rank of captain, the required
Dual Compensation
deductions were erroneously terminated after the orders were
issued. In April 1999, the member was advised that he
was still subject to the
Dual Compensation statute, and his retired pay account was audited and
adjusted.

Because the member's service as a captain was in the USAR,
he argues that he should have been advanced to that rank
in the USAR rather
than the RA. As a retired captain in the USAR, he would not be subject to the
Dual Compensation
statute, effective the date of his advancement. He therefore
claims the full amount of his current retired pay as well as a
refund of the
Dual Compensation deductions already collected from him, which the Defense
Finance and Accounting
Service (DFAS) calculates to be $77,272.27 as of June
30, 1999.(2) Because the Army stated in a letter
to him that it was
aware of no authority for advancing him on the retired list
of the USAR when he had retired from the RA, he cites an
ABCMR determination
regarding another retired officer.
 

Discussion

As outlined above, the member was retired as a W3 of the RA under 10 U.S.C. §
1293 and was advanced on the retired
list to the rank of captain in the RA
under 10 U.S.C. §3964. Like the Army, we are aware of no authority under which
the Army could have transferred him from the retired list of the RA to the
retired list of the USAR upon advancement.
The Comptroller General's decision
in 49 Comp. Gen. 618 (1970) clearly indicates that there is no component change
upon advancement.(3) In that decision the
Comptroller General states that a member will advance without regard to
whether
or not the service in which the member held the higher grade is the one from
which he retired. Furthermore, it
is a rule of statutory construction that
statutory provisions with unambiguous and specific directions may not be
interpreted in any manner that will alter or extend their meaning; another rule
provides that omissions are treated as
intended. See 61 Comp. Gen. 461
(1982); and 56 Comp. Gen. 943 (1977).

 

In response to the member's submission of an ABCMR determination involving
another member, we are aware of no
instance in which an ABCMR determination has
been used as precedent to change another member's record. ABCMR
corrections are
not used for that purpose because they are based on equitable considerations,
and therefore each
correction is based on the specific details of an individual
member's case. Since military pay entitlements are governed
by statute, military
personnel authorities must apply the appropriate statutes without regard to
equitable considerations.
Moreover, the correction of factual matters in a
military record by the ABCMR under 10 U.S.C. § 1552 is final and
conclusive on
all officers of the United States unless procured by fraud. In the case before
us, the ABCMR could have
granted the member's petition and corrected the
member's record to show that he was retired as a captain on the USAR
retired
list effective July 20, 1991. Instead, the ABCMR let the member's advancement
on the RA retired list stand. We
view the ABCMR's failure to change the
member's component to USAR as final and conclusive and not subject to
review by
this Office. See Lieutenant George K. Huff, USN, 55 Comp. Gen. 961,
964-965 (1976).

 

In 44 Comp. Gen. 297 (1964), the Comptroller General dealt with retired
enlisted members who became civilian
government employees and then were
advanced on the retired list to officer rank due to temporary service as
officers at
some time during their military careers. The Comptroller General
was asked whether their retired pay was subject to
reduction under the Dual
Compensation statute after their advancement.(4)
The Comptroller General stated that although
they were receiving the retired
pay of officers, their status for Dual Compensation purposes was determined by
their
retirement as enlisted members. Status at retirement was generally the
controlling factor. However, if such a member
served on active duty as an officer
after retirement and then re-entered retirement as an officer, the Comptroller
General
stated that he thereafter held officer status for Dual Compensation
purposes. We agree with the Comptroller General's
decision, and we view it as
analogous to the case before us. See also Captain Virgil W. Whitehead, USMC
(Retired), B-
238128, Mar. 8, 1991.
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Based on the two decisions cited above, it is our view that the member's
status for Dual Compensation purposes was
determined at his retirement. In 44
Comp. Gen. at 297, the Comptroller General indicated that advancement on the
retired list is a means to reward with increased retired pay a member who
served satisfactorily at a higher rank at some
time during his military career.(5) It was the Comptroller General's view, and it
is our view, that advancement is
generally not intended to change the member's
retired status for purposes such as the Dual Compensation statute.(6) The
member in the case before us points out
some inconsistencies regarding his advancement on the retired list. He notes
that he never served as a captain in the RA, and he is unsure of the status he
would hold if he were recalled to active
duty. He points out that he was given
a certificate which indicates that he retired from the RA as a captain in 1998,
but
his last DD Form 214 indicates that he retired as a W3 in 1991. We
appreciate the member's concerns, but we view the
inconsistencies he notes as
further evidence of the correctness of the Comptroller General's decisions.

Conclusion

Since the member remained subject to the Dual Compensation statute for the time
in question, his claim is denied.

_/s/______________________

Michael D. Hipple

Chairman, Claims Appeals Board

_/s/______________________

Christine M. Kopocis

Member, Claims Appeals Board

_/s/______________________

Jean E. Smallin

Member, Claims Appeals Board

 

1. Under 5 U.S.C. § 5532(b), the military retired pay of a retired warrant officer or commissioned officer of the RA who
holds a civilian office after retirement is subject to reduction by a formula set out in the statute. The reduction is not
required for retired
USAR members. Section 5532 is repealed by § 651 of the National Defense Authorization
Act for
Fiscal Year 2000, effective October 1, 1999. The reductions required
under § 5532 cease as of that date.

2. The Barring Act, 31 U.S.C. § 3702, limits retroactive
payment of such a claim to the six years preceding the filing of
the claim.
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3. See also Miller v. United States,180 Ct. Cl.
872 (1967).

4. The retired pay of retired enlisted members is not
subject to reduction under 5 U.S.C.

§ 5532(b). The retired pay of retired warrant officers and commissioned
officers is subject to reduction under that
statute.

5. See also Miller v. United States, 180 Ct. Cl.
at 872; and 49 Comp. Gen at 618.

6. In the case before us, advancement from Chief Warrant
Officer to Captain in the RA would not change the member's
status for Dual
Compensation purposes, since both warrant officers and commissioned officers
were affected by 5
U.S.C. § 5532(b).
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