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DIGEST 
 
 Section 2774 of title 10, United States Code, provides authority for waiving claims for 
erroneous payments of pay and allowances made to or on behalf of members or former members 
of the uniformed services, if collection of the claim would be against equity and good conscience 
and not in the best interests of the Unites States.   
 
DECISION 
 
 A member of the United States Air Force Reserve requests reconsideration of the June 2, 
2010, decision of the Defense Office of Hearings and Appeals (DOHA) in DOHA Claim No. 
2009-WV-040805.2.  In that decision, this Office denied the member’s request for waiver of 
$8,128.99. 
 
 
 
 



Background 
 

 The record shows that the member was commissioned on July 7, 2006, after attending 
Officer Basic Training, with follow-on Temporary Duty (TDY) and Permanent Change of 
Station (PCS) orders.  As a result of his orders, the member was entitled to receive basic 
allowance for housing (BAH), which he correctly received through August 6, 2006.  However, 
on August 7, 2006, the member was assigned and occupied government quarters.  Therefore, the 
member was no longer entitled to receive BAH.  Due to an administrative error, the member 
continued to receive BAH from August 7, 2006, through May 15, 2007, causing an overpayment 
of $10,387.30.  The member requested waiver of $8,128.99, and that was the amount that was 
considered. 
 
 In his reconsideration request, the member claims that he was advised by his finance 
office that while he was on TDY in Texas, he was still legally entitled to BAH for his home of 
record. The member argues that his home of record was in California, his training was in Texas, 
and his permanent duty station was in California.  Since he was returning to his home of record, 
he was not required to give up that residence.  He emphasizes that he affirmed and reaffirmed 
with the finance office that he was entitled to the BAH at his home of record while on TDY.  He 
states that he would not have been able to meet his financial obligations with only his basic pay, 
with student loans being the most cumbersome.  He argues that based on principles of fairness 
and equity the debt should be waived because many of the other Reservists on TDY for training 
at his Reserve station in California were single and stayed in quarters with no dependents.  He 
states they received BAH entitlements at their homes of record, and it is not equitable to treat 
him differently because he brought his family with him.  Finally, at the appeal level, the 
adjudicator noted that the statutory purpose of BAH is to offset the cost of a member’s housing 
expenses, and there was no indication that the member had used the money for its intended 
purpose, as there was no lease agreement or mortgage payment records in the file.  In his request 
for reconsideration, the member provides notice that, in fact, the property in California belongs 
to his mother and father and he had a verbal lease with them concerning the rent.  He provides a 
notarized statement from his mother as proof of their arrangement. 
 
 In his reconsideration request, the member also claims reliance on a uniformed travel 
determination from the Per Diem, Travel and Transportation Allowance Committee 
(PDTATAC), dated March 31, 2006, Subject:  MAP 18-06—BAH Rules for Reserve Members 
on Active Duty More than 30 Days.  Attached to this PDTATAC determination is a 
memorandum from PDTATAC to the Defense Finance and Accounting Service (DFAS), 
containing the same date and subject, outlining three rules for implementation of the 30-day 
active duty threshold for Reserve Component members.  The member relies upon the third rule 
which he believes states that Reserve Component members called to active duty for 140 or more 
days and authorized PCS with household goods (HHG) movement continue to receive housing 
allowances based on the PDS (permanent duty station).  He argues that for him that would be his 
home of record in California. 
 

Discussion 
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 Section 2774 of title 10, United States Code, provides authority for waiving claims for 
erroneous payments of pay and allowances made to or on behalf of members or former members 
of the uniformed services, if collection of the claim would be against equity and good conscience 
and not in the best interests of the Unites States.  Generally, these criteria are met by a finding 
that the claim arose from administrative error with no indication of fraud, fault, 
misrepresentation, or lack of good faith on the part of the member or any other person having an 
interest in obtaining the waiver. 
 
 A review of the record indicates that new entitlements for BAH for Reserve members 
came into effect as the member was called to duty for training.  It also indicates that orders for 
the member were sent to Arizona, sending him TDY to California for two weeks, and then to 
training in Texas.  The “home of record” the member refers to is his parents’ home which he 
stayed in for two weeks while on TDY, and thereafter, according to the statement provided by 
his mother, “[he] provided a consistent and fair amount of money each month that coincided with 
my mortgage of this home to secure and hold this home as their primary residence for the 
duration of the period they were in Texas.”  The mother offers to provide copies of checks 
should they be required. 
 
 DFAS does not construe the member’s BAH entitlement while stationed in Texas the 
same way as the member does.1  Of course, the member is free to file a claim for BAH with 
DFAS if he believes that he has a legal entitlement to it. Our focus is limited to whether waiver 
of the indebtedness under 10 U.S.C. § 2774 is appropriate here.  Preliminarily, however, we will 
address some of the contentions raised by the member which we believe may not be well-
founded.  
 
 First, a home of record is initially the home state from which a member enters the 
military.  The Certificate of Release or Discharge From Active Duty, (DD 214) that the member 
received when he was separated as an enlisted member at completion of officer training, states 
that the member’s home of record when he entered active duty in April 2006 was in Arizona, not 
California.  After that time, a new home of record can be established by having ties with a new 
state; driver’s license, voters’ registration, taxes, intent to return, etc.  But, there is no evidence in 
this record that California was the member’s home of record between July 2006 and May 2007.  
A two-week TDY is certainly not a basis for us to conclude that he established a new one.   
 
 Second, 1 JFTR ¶ U4129-E, prohibits reimbursement for lodging costs when staying with 
friends or family while on TDY.  The Comptroller General has recognized that the purpose of 
the prohibition against reimbursing friends and relatives is to eliminate potential abuses from 
occurring in connection with claims involving lodging with friends or family.  See DOHA 
Claims Case No. 04020503 (February 18, 2004), 60 Comp. Gen. 57 (1980), and B-199683, Feb. 
24, 1982.  This does not apply directly to BAH payments because they are determined without 

                                                 
1 The last sentence of Rule 3 of the PDTATAC memorandum states that “Reserve component members called to 
active duty for 140 or more days and authorized PCS HHG movement continue to receive housing allowances based 
on the PDS (duty location).” It appears that the member construes the words PDS as his Reserve unit’s location in 
California, while DFAS construes PDS as the duty location to which a member is given PCS entitlements with 
authorized PCS HHG transportation (citing 1 JFTR U10428F and Table U10E-16).  While this Office could 
consider appeals involving the proper interpretation of these authorities, such action is not appropriate at this time.  

Page 3 



regard to the amount a specific member pays for rent, a mortgage, property taxes, etc. However, 
it would apply to any claim made while on TDY, and it would be relevant evidence in any 
determination of whether the member used the erroneously paid BAH for housing expenses for 
the member and his dependents.  
 
 In considering whether to grant waiver relief, the Board may look at whether the 
erroneously paid BAH was used for its statutory purpose, i.e., whether it was used to offset the 
cost of housing expenses for the member and his dependents.  In this instance, the member failed 
to prove by clear and convincing evidence that the BAH erroneously received was being used for 
this statutory purpose. The claim by the member that his mother (not a recognized dependent) 
was paying a mortgage on her home in California, in part for the benefit of the member and his 
family, was first raised or supported on reconsideration, and is, therefore, self-serving and 
worthy of little probative value.2  More objectively, the record reflects that family housing was 
provided by the government while the member and his dependents were in Texas.  Additionally, 
the member had already made a statement regarding BAH–i.e., that he would not have been able 
to meet his financial obligations with only his basic pay, with student loans being the most 
cumbersome problem.  If there is any indication that money is not being used for its intended 
purpose, then collection of an overpayment would generally not be against equity and good 
conscience; nor would it be contrary to the best interests of the United States.  See DOHA 
Claims Case No. 06071717 (July 31, 2006), and DOHA Claims Case No. 06113001 (December 
13, 2006). 
 
 The member claims that he “affirmed and reaffirmed” with his finance office that he was 
entitled to BAH at his home of record while on TDY in Texas, but the record is devoid of 
statements from any individuals from the finance office confirming this advice.  In prior 
decisions, we have emphasized the importance of written statements from the officials who 
provided the erroneous advice, including a detailed description by them of what they told the 
individual.  See, e.g., DOHA Claims Case No. 2010-WV-051201.2 (June 17, 2010); DOHA 
Claims Case No. 02120917 (December 20, 2002); DOHA Claims Case No. 97042817 (July 1, 
1997); and Comptroller General decision B-256417, Jul. 22, 1994.    
 
 For these reasons, the member’s request for waiver of $8,128.99 is denied. 

 
Conclusion 

 
 The member’s request for reconsideration is denied, and we affirm the June 2, 2010, 
decision.  In accordance with Department of Defense Instruction 1340.23, ¶ E 8.15, this is the 
final administrative action of the Department of Defense concerning the member’s waiver 
request. 
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Michael D. Hipple 
       Chairman, Claims Appeals Board 

                                                 
2 In the  Appeal Decision the adjudicator found that DFAS had requested the member to provide written 
documentation such as a lease agreement or mortgage payments to show that the BAH the member received was 
used for the intended purpose during the overpayment, but the member failed to provide this.   
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       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Jean E. Smallin 
       Member, Claims Appeals Board 
 
        
       ///Original Signed/// 
       ______________________________ 
       Natalie Lewis Bley 
       Member, Claims Appeals Board 


